pieta bougereau naslovna

Dikasterij za nauk vjere dao je svoj "nihil obstat", koji je predložio nadbiskup Mérida-Badajoza, u vezi s pobožnošću povezanom sa svetištem Chandavila u Španjolskoj.

Dikasterij za nauk vjere "dragovoljno daje svoj pristanak" tako da nadbiskup Mérida-Badajoza, mons. José Rodríguez Carballo nastavi s pojašnjenjem predloženog "nihil obstat", s ciljem da "svetište Chandavila, nasljednik bogate povijesti jednostavnosti, malo riječi i mnogo pobožnosti, može vjernicima koji žele dolaziti, i dalje nuditi mjesto unutarnjeg mira, utjehe i obraćenja".

Piše to prefekt kardinal Victor Manuel Fernández u pismu koje je papa Franjo odobrio 22. kolovoza, kao odgovor na pismo španjolskog prelata od 28. srpnja u vezi s događajima iz 1945. godine. Tada se u španjolskom gradu Chandavila, u pokrajini Extremadura, blizu granice s Portugalom, Blažena Djevica Marija ukazala dvjema djevojkama kao Gospa Žalosna.

Prema Normama koje je 17. svibnja 2024. objavio Dikasterij za nauk vjere, s ovlaštenjem, "čak i ako nije izražena nikakva sigurnost o nadnaravnoj autentičnosti fenomena, prepoznaju se mnogi znakovi djelovanja Duha Svetoga" te se "dijecezanski biskup potiče cijeniti pastoralnu vrijednost i promicati širenje ovog duhovnog prijedloga, također i putem mogućih hodočašća na sveto mjesto", dok je vjernicima dopušteno dati "svoje prianjanje na razborit način".

Priča o Marcelini i Afri

Pobožnost prema Djevici žalosnoj u Chandavili rođena je prije kraja Drugoga svjetskog rata s duhovnim iskustvima koja su dvije djevojke, desetogodišnja Marcelina Barroso Expósito i sedamnaestogodišnja Afra Brígido Blanco, odvojeno doživjele na istom mjestu, počevši od svibnja 1945. godine.

"Marcelina" – piše kardinal Fernández – "kaže da je na početku vidjela tamni oblik na nebu, koji je kasnije postajao sve svjetliji, kao da je Djevica Žalosna, s crnim plaštom punim zvijezda, sišla na stablo kestena. Ali duboko iskustvo ove djevojke, više od vizije, bilo je iskustvo zagrljaja i poljupca koje joj je Djevica dala u čelo. To uvjerenje o nježnoj Gospinoj bliskosti možda je – napominje kardinal – najljepša poruka. Iako su, kako su dani prolazili, i ona i Afra identificirale lik kao Gospu Žalosnu, ono što se najviše ističe jest prisutnost Djevice koja ulijeva utjehu, ohrabrenje i povjerenje. Kada Gospa od Marceline traži da hoda na koljenima kroz trnje i oštro kamenje, ona to ne čini kako bi joj nanijela patnju. Naprotiv, ona od nje traži povjerenje pred ovim izazovom: "Ne boj se, ništa ti se neće dogoditi".

Marijina nježnost

"Taj Gospin poziv da se pouzdamo u njezinu ljubav" – nastavlja kardinal Fernández – "dao je toj siromašnoj i napaćenoj djevojčici nadu i iskustvo da se osjeća promaknutom u svom dostojanstvu. Nije li onaj jednostavni ogrtač od pruća i trave kojim je Gospa zaštitila koljena djevojčice prekrasan izraz Marijine nježnosti? U isto vrijeme, to je bio doživljaj ljepote, jer se Djevica pojavila okružena blistavim zviježđima, poput onih kojima se noću moglo diviti na vedrom nebu malih sela Extremadure."

Diskretan život na usluzi bolesnima, starima i siročadi

Nakon navodnih vizija, dvije su djevojke vodile "diskretan i nimalo razmetljiv život", posvetivši se "djelima milosrđa, brinući se prije svega o bolesnima, starima i siročadi, prenoseći tako onima koji su patili slatku utjehu Gospine ljubavi koju su same iskusile."

Mnogi aspekti koji ukazuju na djelovanje Duha

Zbog svih tih razloga – piše kardinal Fernández nadbiskupu Rodríguezu Carballu – "ne postoji ništa što bi se moglo prigovoriti ovoj prekrasnoj pobožnosti, koja predstavlja istu jednostavnost koju možemo vidjeti u Mariji iz Nazareta, našoj Majci. Postoje mnogi pozitivni aspekti koji ukazuju na djelovanje Duha Svetoga u mnogim hodočasnicima koji dolaze, kako iz Španjolske tako i iz Portugala, u obraćenjima, ozdravljenjima i drugim dragocjenim znakovima koji se događaju na ovom mjestu."


Izvor: Vatican News - hjb

Foto: William Adolphe Bougereau - Pietà


 

Radio Marija

21:01 Glazbena sekunda - tema: 54. Varaždinske barokne večeri; gost: Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri; ur. i vod.: Andrej Paulus
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pjevana krunica za nerođene - svake nedjelje u 15:15 h

Tko pjeva, dvostruko moli - svake nedjelje u 15:15 h u našem je molitvenom programu pjevana krunica za nerođene. Pridružite nam se u zajedništvu...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.