pope 7667540 1280

U poruci povodom godišnjeg susreta "za prijateljstvo među narodima", koju je potpisao državni tajnik kardinal Parolin, papa Franjo potiče da učinimo zemlju "hramom bratstva" dok oko nas pušu hladni vjetrovi rata, na koje se nadovezuju povremene pojave nepravde, nasilja i nejednakosti te ozbiljna klimatska kriza


Papa Franjo uputio je poruku, koju je potpisao državni tajnik Svete Stolice kardinal Pietro Parolin, za 45. Meeting za prijateljstvo među narodima koji će biti održan u Riminiju od 20. do 25. kolovoza. Tema susreta bit će „Ako ne tražimo bitno, što onda tražimo?”. Kako je napisao Sveti Otac, „stremljenje prema bitnom pomaže da preuzmemo kontrolu nad svojim životom i učinimo ga instrumentom ljubavi, milosrđa i suosjećanja, postajući znakom blagoslova za druge“.

Oživjeti mjesta na kojima se može doživjeti Kristova prisutnost


Danas, kad su ljudi kušani obeshrabrenjem zbog „složenosti aktualne krize“ i suočeni s „izazovom mira koji se čini nemogućim“, Papa je potaknuo sve da postanu odgovorni protagonisti promjene, aktivno surađujući u poslanju Crkve, da zajedno ožive mjesta gdje se Kristova prisutnost može „vidjeti i dotaknuti“. Sve to kako bi se stvorio novi svijet u kojem ljubav, koja se očitovala u Kristu, konačno trijumfira, a cijeli planet postaje hram bratstva.

Tražite ono što ističe ljepotu života


U poruci je istaknuto da je u sadašnjem vremenu obilježenom različitim problemima i značajnim izazovima pred kojima se ponekad javlja osjećaj nemoći, defetističkog i pasivnog stava, od presudne važnosti težiti traženju „otajstva života“. Stoga je papa Franjo potaknuo sudionike na „pokušaj traženja sa strašću i entuzijazmom“, iz čega „nastaje ljepota života“, čak i dok pušu „ledeni vjetrovi rata“, čemu se dodaju „ponavljajući fenomeni nepravde, nasilja i nejednakosti, ozbiljna klimatska kriza i antropološka mutacija bez presedana“. Istaknuo je da ono zbog čega „vrijedi živjeti i nadati se“ je susret s Bogom.

Prijateljstvo s Bogom


Papa je u poruci pozvao sudionike da se otvore Bogu kako bi postali „svjesni sebe, bližnjega i stvarnosti“, „učinili se prosjacima onog bitnog“, onoga što daje smisao životu, oslobađajući se onoga što opterećuje svakodnevicu. Na taj je način moguće otkriti da se „vrijednost ljudskog postojanja ne sastoji u stvarima, u postignutim uspjesima, u utrci nadmetanja“, nego u „prijateljstvu s Bogom – odnosu ljubavi koja nas održava, ukorjenjujući naš put u vjeri i nadi – koje se „poslije odražava u svim drugim ljudskim odnosima, kako bi utemeljila radost koja nikada neće izostati“.

Sveti Otac podsjetio je na riječi don Luigija Giussanija mladim studentima: „'Ljubljeni ste' [...]. To je Isus Krist u povijesti čovjeka.“ Ukratko, utemeljitelj pokreta Comunione e liberazione objasnio je da je život biti voljeni, cilj je bit voljen. Slično je papa Franjo podsjetio – kako je rekao u svom govoru na plenarnom zasjedanju Dikasterija za nauk vjere 26. siječnja – da je „ono što je za nas bitno, najljepše, najprivlačnije i istovremeno najpotrebnije je vjera u Krista Isusa“. Jer „samo Gospodin, naime, spašava naše krhko čovječanstvo i usred nevolja čini da doživimo radost koja bi inače bila nemoguća“, naglasio je.

Budite tražitelji bitnog


Gledajući, dakle, na „bogati program Meetinga“, Papa želi da „mnoštvo prijedloga i jezika može u mnogima pobuditi želju da postanu tražitelji bitnog i učiniti da u srcima procvjeta strast za naviještanjem Evanđelja“ koje udaljuje „od svakog ropstva“ i „snaga je koja liječi i preobražava čovječanstvo“.

Izvor: Vatican news

Foto: Pixabay

Radio Marija

21:01 Glazbena sekunda - tema: 54. Varaždinske barokne večeri; gost: Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri; ur. i vod.: Andrej Paulus
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pjevana krunica za nerođene - svake nedjelje u 15:15 h

Tko pjeva, dvostruko moli - svake nedjelje u 15:15 h u našem je molitvenom programu pjevana krunica za nerođene. Pridružite nam se u zajedništvu...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.