srce isusovo

Kao dvije sjajne zvijezde na noćnomu nebu, u lipnju dva Srca blistaju: Srce Isusovo i Srce Marijino.

U Svetom pismu srce je središte i sažetak osobe. Kad Gospodin u evanđelju govori o svojemu srcu, tad otvoreno zbori o samomu sebi. U Srcu Isusovu, prema Matejevu evanđelju, prepoznajemo ponajprije njegovu ljubav prema nebeskom Ocu; hvali i poznaje Oca, kao što i Otac nebeski poznaje Sina.

Tko želi upoznati Boga, neka gleda to Srce! Iz Srca izvire zaziv koji se ponavlja: »Oče, hvalim te; Oče, tebi se svidjelo objaviti tajnu malenima.« Isusovo Srce daje nam uvid u njegov odnos prema Ocu: „Slavim te, Oče, Gospodaru neba i zemlje, što si ovo sakrio od mudrih i umnih, a objavio malenima. Da, Oče, tako se tebi svidjelo. Sve je meni predao Otac moj i nitko ne pozna Sina doli Otac niti tko pozna Oca doli Sin i onaj kome Sin hoće objaviti. Dođite k meni svi koji ste izmoreni i opterećeni i ja ću vas odmoriti. Uzmite jaram moj na sebe, učite se od mene jer sam krotka  i ponizna srca i naći ćete spokoj dušama svojim. Uistinu jaram je moj sladak i breme moje lako.“ (Mt 11, 25-30)

Zanimljivo je uočiti kako u gore navedenoj evanđeoskoj poruci, Isus ponajprije razgovara sa svojim Ocem nebeskim, potom nastavlja svoj monolog i na kraju razgovara s ljudima, koji ga slušaju. Tu otkrivamo primjer istinske ljubavi.

Ljubav izvire iz srca nebeskog Oca. Zato nam se valja obratiti Ocu nebeskom u svakoj svojoj molitvi. Ljubav tada silazi u nas, u naše srce i pokreće nas na djelovanje. Naravni cilj ljubavi uvijek je druga osoba, jer ako ljubav ne pronalazi svoj cilj, umrijet će u našemu srcu. Tu bismo istinu mogli slikovito izraziti i ovako: Srce uvijek govori tri jezika. Prvi je jezik božanski: srce se obraća dragom Ocu nebeskom i hvali ga. Drugi jezik je kristovski: srce se obraća Isusu i puni se ljubavlju. Treći je jezik ljudski: srce se obraća drugom čovjeku i pomaže mu.

Govoriti Božjim jezikom znači gledati čovjeka, svijet i sve stvoreno Božjim očima. Primjer takva gledanja nalazimo u duhovnim vježbama svetog Ignacija. On nas poziva da promatramo svijet te kako Bog djeluje u njemu i to sada! Bog daje stvorenjima život i postojanje. Bog voli sva svoja stvorenja. To je poruka i za nas: naša ljubav također mora grliti i ljude i sva Božja stvorenja.

Srce govori Isusovim jezikom. Isus je u svojemu životu opho-

đenju ljudima savršeno govorio isti taj jezik Očeve ljubavi. On je dobri samaritanac,dobri pastir, onaj koji ne lomi napuklu trstiku, koji oprašta grijeh grešnici, briše suze, plače nad grobom prijatelja Lazara. Govoriti Isusovim jezikom znači promatrati njega i učiti od njega: „Učite od mene, jer sam blaga i ponizna srca.“

Ovdje bismo se mogli pozvati na svetog Franju Asiškog, koji je strastveno volio svojega Isusa do te mjere da je čuo njegov glas „Franjo, popravi moju Crkvu!“, a na kraju je čak zadobio svete Isusove rane. Njegova je tajna u tome da je govorio Isusovim jezikom ljudima, pticama, ribama, vjetru i kiši, suncu i mjesecu, životu i smrti.

Srce govori ljudskim jezikom. Ljubav je odnosna krepost: ne postoji  sebi, nego u svojemu objektu. Ljubiti se može nekoga. Može se govoriti o djelatnoj ljubavi, o uslužnoj, o milosrdnoj ljubavi. Lijepo je to sažeo sveti Pavao u Hvalospjevu ljubavi. Evo toga rječnika: „Ljubav je velikodušna, dobrostiva je ljubav, ne zavidi, ljubav se ne hvasta, ne nadima se; nije nepristojna, ne traži svoje, nije razdražljiva, ne pamti zlo; ne raduje se nepravdi, a raduje se istini; sve pokriva, sve vjeruje, svemu se nada, sve podnosi. Ljubav nikad ne prestaje.“ (1Kor 13, 4-8).

Mala Terezija, je na temelju zanosnog spjeva svetoga Pavla, našla svoje mjesto u Crkvi i u svemu stvorenom svijetu pa je to izrekla dirljivim riječima: „U srcu Majke Crkve ja ću biti ljubav.“

To naš pogled usmjerava i prema onoj drugoj zvijezdi, prema još jednom srcu: Bezgrešnom Srcu Marijinu, spomendan kojega slavimo dan nakon svetkovine Srca Isusova. Njezin „ljudski govor“ zapravo je bio „crkveni jezik“ kad je zajedno molila s prvom Crkvom za silazak Duha Svetoga. Tu se zatvara krug govora srca: Isus nas poziva da naučimo sva tri jezika srca: gledati svijet Božjim očima, gledati ljude Isusovim očima, gledati Crvu Marijinim očima.

Srce Isusovo, smiluj nam se! Srce Marijino , moli za nas!

Sve Vas srdačno pozdravljam,

Vaš p. Stjepan Fridl

Radio Marija

07:00 Sveta misa - prijenos iz svetišta Majke Božje Trsatske
07:30 Molitva - Jutarnja
07:40 Glazba
08:00 Svetac dana - sv. Luka, evanđelist

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Riječ Gospodnja u 16h - homilija p. Stjepana Fridla

Subotom u 16h pratite emisiju Riječ Gospodnja u kojoj donosimo tumačenja liturgijskih čitanja. Današnju homiliju za Vas je pripremio p. Stjepan...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2028
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.