marijaton 2024 pismo 2
Svibanj je, kažemo, najljepši mjesec jer nas obdaruje cvijećem prekrasnih i čarobnih boja. A ono što je prekrasno, poklanjamo najljepšoj, Majci svih majki. Njoj Bezgrešnoj, kao znak zahvalnosti i ljubavi darujemo cvijeće. Svaki je cvijet jedno srce, svaki je izraz ljubavi, djetinjega povjerenja. Svaki neka bude iskren znak zahvalnosti za primljenu ljubav, nježnost i majčinsko posredovanje. Ove godine svibanj rese tri „M“: Marija, Majčin dan i Marijaton.

1. Marija je naša duhovna majka, a majka uvijek razumije svoju djecu. Raduje se u radosti. Tješi u teškoćama. Njoj upućujemo molitvu: O presveta Djevice! Budi nam jedina i trajna utjeha! Tješi, čuvaj i zagovaraj svoj narod koji te rado zove svojom Majkom i Odvjetnicom. Tješi sve koji na tijelu i duši nose rane i povrede ljudske nepravde. Čuvaj napose mlade koji su zbog nepromišljenosti zastranili pa izgubili povjerenje u život. Daruj nadu onima koji u srcu osjećaju žarku potrebu za ljubavlju, altruizmom, želju da se daruju. Marijo, daj nam shvatiti i prihvatiti da tajna sreće leži u vjernom nasljedovanju tvojega sina Isusa. Marijo, svibnja kraljice, nauči nas voljeti Isusa!

2. Majčin dan. U drugoj nedjelji svibnja slavimo Majčin dan. Utemeljila ga je Anna Jarvis iz Philadelphije. Ona se godinama brinula o slijepoj sestri i nemoćnoj majci. Kad joj je majka umrla, a bilo je to u drugoj nedjelji svibnja, poduzela je sve da se jedan dan u godini posveti majkama kao znak zahvalnosti za brižnu majčinsku ljubav. Uspjela je. Američki je kongres 1914. godine proglasio Majčin dan državnim blagdanom. Ubrzo je ta zamisao našla mjesto i diljem Europe.
O majci je izrečeno ono najljepše što osjeća ljudsko srce. Osmogodišnja Gabrijela piše: «Moja je mama puna dobrote i uvijek me tješi kad plačem. Ona je kao sunce što sja na visini. Pjesnik A. Jakšić sjeća se svoje majke riječima: «Imam jednu dušu što me mnogo voli i koja me stalno brižnom mišlju prati. Imam jednu dušu što se za me moli, to je moja mati...». Znate li što znači imati majku? Pjesnik Victor Hugo piše o majci: „… Imate anđela koji vas gleda, uči govoriti, smijati se, ljubiti. Daje svoje mlijeko dok ste maleni, kruh kad ste veliki, svoj život u svako doba. Vi joj velite: majko moja, a ona vama: dijete moje!“ S pravom možemo reći: Samo veliki ljudi znaju cijeniti i poštivati svoju majku. Samo oni koji osjećaju i vole život, gaje poštovanje prema majci i majčinstvu
Ako nam je majka živa, u znak zahvalnost, darujmo joj cvijet. Ako se preselila u vječnost, zahvalimo Gospodinu za svu primljenu ljubav i dobrotu.

3. Marijaton. Radio postoji i opstoji po velikoj ljubavi dobročinitelja. Na početku djelovanja Radija u Hrvatskoj, veliku smo materijalnu pomoć dobivali od sestrinske radiopostaje Italije. Oni i danas pomažu, djelovanje Radija u brojnim zemljama. Budući da se projekt sve više širi, u Collevalenzi, na sastanku svih predsjednika i urednika Radio Marije, razmišljalo se kako pomoći osnivanje novih radiopostaja. Prijatelji iz Kolumbije predložili su inicijativu pod geslom „Marijaton“. Sastavljena je od riječi Marija i maraton (sportska disciplina). Natjecatelji trebaju pretrčati dugu stazu da bi stigli na cilj. Svi koji volimo Radio Mariju, pođimo na maraton s Marijom i to s jasnim ciljem: pomoći osnivanje novih Radiopostaja! Na tom nas putu ohrabruje sveti Luka. Isus je promatrao kako u hramu osobe stavljaju u riznicu svoj dar. Jedna siromašna žena stavila je „sitniš“ . Vidjevši to, reče Isus: „Ova je siromašna žena darovala sve što posjeduje.“ Od toga udovičina novčića, po ljubavi jednostavnih darovatelja s velikim srcem, živi i djeluje Radio Marija. Uvjereni smo da će se naći dobrih duša koje će pomagati da se ostvari i ovo Marijino djelo.
U prigodnom programu detaljnije ćemo protumačiti cijeli projekt, a s veseljem očekujemo i vaše korisne sugestije i savjete.
Marijo, svibnja kraljice i sveti Josipe, molite za nas!


Sve Vas srdačno pozdravljam!

Vaš p. Stjepan Fridl

p fridl circle featured

Radio Marija

18:25 Glazba
18:30 Svetac dana - sv. Januarije
18:35 Glazba
18:50 Hrvatski program Radio Vatikana

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pjevana krunica za nerođene - svake nedjelje u 15:15 h

Tko pjeva, dvostruko moli - svake nedjelje u 15:15 h u našem je molitvenom programu pjevana krunica za nerođene. Pridružite nam se u zajedništvu...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2023
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.