S Marijom na Gori Karmel

RAZMATRANJA O BLAŽENOJ DJEVICI MARIJI

 

1. razmatranje

VJERA BLAŽENE DJEVICE MARIJE

U šestome mjesecu posla Bog anđela Gabriela u galilejski grad imenom Nazaret k djevici zaručenoj s mužem koji se zvao Josip iz doma Davidova; a djevica se zvala Marija.

Anđeo uđe k njoj i reče: "Zdravo, milosti puna! Gospodin s tobom!" Na tu se riječ ona smete i stade razmišljati kakav bi to bio pozdrav. No, anđeo joj reče: "Ne boj se, Marijo! Ta našla si milost u Boga. Evo, začet ćeš i roditi sina i nadjenut ćeš mu ime Isus. On će biti velik i zvat će se Sin Svevišnjega. Njemu će Gospodin Bog dati prijestolje Davida, oca njegova, i kraljevat će nad domom Jakovljevim uvijeke i njegovu kraljevstvu neće biti kraja."

Nato će Marija anđelu: "Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?" Anđeo joj odgovori: "Duh Sveti sići će na te i sila će te Svevišnjega osjeniti. Zato će to čedo i biti sveto, Sin Božji. A evo tvoje rođakinje Elizabete: i ona u starosti svojoj zače sina. I njoj, nerotkinjom prozvanoj, ovo je već šesti mjesec. Ta Bogu ništa nije nemoguće!"

Nato Marija reče: "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!" I anđeo otiđe od nje. (Lk 1,26-38)


Osvrt na Riječ Božju:

Netom pročitani ulomak iz Lukina Evanđelja, koji smo čuli, vodi nas u tihi nazaretski dom k djevici Mariji. Svevišnji joj povjerava po anđelu Gabrijelu svoj božanski plan i kuca na njezino srce očekujući njezinu suradnju, vjeru i poslušnost. Djevica Marija je iznenađena ovim Božjim milosnim pohodom i ulazi u dijalog s Božjim glasnikom. On joj objavljuje Božju volju za nju i za čitavo čovječanstvo. Po toj objavi, Nebo se spustilo na zemlju u srce Djevice Marije koja je svojim pristankom: "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi“ (Lk 1,38), dozvolila Bogu da se utjelovi, da bude Bog s nama zauvijek (usp Mt 1,23) i da ona bude Majka Utjelovljene Riječi. Marija je snagom svoje vjere i ljubavi odgovorila na Božji plan i tako nam otvorila put do Boga. Anđeo joj pojašnjava što se dogodilo s njezinom rođakinjom Elizabetom, da je ona u starosti postala majkom, kako bi joj učvrstio vjeru u Boga i u Božje djelovanje jer Bogu je sve moguće.

 

Primjena na život:

Pozvani smo da s Marijom putujemo ovom zemljom i da upijamo njezinu vjeru, njezino predanje Gospodinu i njezinu otvorenost za sve što Bog od nje očekuje. Ići s Marijom kroz život znači motriti nju i njezin život i nasljedovati je u njezinim krepostima. Mariji nije bilo sve jasno što je Gospodin od nje očekivao. Bila je ponizna i molila je anđelovo pojašnjenje: "Kako će to biti kad ja muža ne poznajem?" (Lk 1,34).

I nas dragi Bog često u životu kuša i provjerava našu vjeru. Nisu nam uvijek jasni Božji potezi u našem svakidašnjem životu, posebno oni iznenađujući i oni teži, popraćeni raznim krizama. U tim trenutcima potrebna nam je Božja i Marijina pomoć da se ne zaustavimo na putu već da s povjerenjem u Boga, kojemu je sve moguće, (Mt 19,26), nastavimo put vjere, molitve, povjerenja i predanja u Božju volju koja je uvijek za nas najveće dobro. Marija nam je u tome nadahnuće i kompas koji nas vodi kroz život jer kako kaže sv. Terezija Avilska: „Njegova Presveta Majka... bijaše čvrsta u vjeri, jer ga je ljubila savršeno.“ Dao Gospodin da joj u tome budemo barem malo slični kao djeca svojoj majci.

 

Pomolimo se:

Bože, naš dobri Oče, hvala Ti što si nam darovao svoju Majku za našu Majku. Hvala Ti za njezinu vjeru i predanje Tebi; za njezinu ljubav i povjerenje u Tvoje planove. Nauči nas da s njom prolazimo ovim svijetom, da ju nasljedujemo i da poput nje živimo svoje poslanje. Neka nam ona, Djevica vjerna, bude zvijezda koja obasjava naš put k Tebi i koja je s nama u svim radostima i teškoćama života. To te molimo po Kristu Gospodinu našemu. Amen.

Tekst: s. Ilijana

Izvor: SESTRE KARMELIĆANKE – BREZOVICA (samostan Kraljice Karmela)

Radio Marija

18:50 Hrvatski program Radio Vatikana
19:05 Glazba
19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pjevana krunica za nerođene - svake nedjelje u 15:15 h

Tko pjeva, dvostruko moli - svake nedjelje u 15:15 h u našem je molitvenom programu pjevana krunica za nerođene. Pridružite nam se u zajedništvu...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2023
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.