1024px Fresco of the Coronation of Mary Basílica de La Macarena Seville

Marija, Isusova zemaljska majka i naša nebeska majka, naš je savršeni uzor za nasljedovanje Krista i život u njegovom Duhu. I nije bez razloga da Mariju nazivamo i zaručnicom Duha Svetoga, jer je po osjenjenju Duha ona začela i rodila Sina Božjega.

Zaručnička dimenzija svake ljudske duše usmjerene k sjedinjenju s Bogom na savršen je način živa, prisutna i djelotvorna u Blaženoj Djevici Mariji. Njezina je otvorenost primanju Duha Svetoga u trenutku navještenja model i primjer svim krštenim dušama. Preko nje najbolje možemo, i trebamo učiti kako živjeti u otvorenosti poticajima Duha Svetoga.

Što zapravo znači biti otvoren poticajima Duha Svetoga i na koji način nas Bogorodica može u tome poučiti?

Kada govorimo o poticajima Duha Svetoga, mislimo na određena nadahnuća po kojima Duh Sveti u krštenoj osobi, odnosno, osobi koja je sposobna primiti Njegovo nadahnuće, djeluje na poseban božanski način. Ovdje je naravno riječ o darovima Duha Svetoga. Po krštenju primamo u klici darove Duha, a u svetoj Potvrdi, pomazanjem Duha primamo milost njihove punine. Važno je znati da darovi Duha Svetoga nisu neki alati kojima se mi kršćani možemo proizvoljno koristiti. Ne, njih trebamo razumjeti kao nove sposobnosti naše duše koje mogu postati žive i djelotvorne kada i ako Bog to poželi, i ukoliko mi slobodno pristanemo na Njegovu volju, odnosno, ako budemo poslušni tim poticajima Duha Svetoga. Sedam darova Duha Svetoga ne znači da sedam različitih Duhova kroz nas djeluje, nego je jedan Duh koji po svojoj želji i potrebi za naše spasenje i spasenje drugih bira na različite načine djelovati kroz nas. Zamislimo našu dušu kao jedrenjak koji plovi morem života tražeći luku Nebeske domovine. Vjera koju smo primili daje nam orijentir kuda ići, bez nje ćemo izgubljeno lutati. Ali potrebna nam je i neka pokretačka snaga da do tamo doplovimo. Ako se služimo vlastitim snagama, pa čak i kada su potpomognute Božjom milošću, mi zapravo koristimo vesla kako bismo se kretali. No po krsnoj milosti mi u sebi nosimo i jedra po kojima možemo primiti vjetar kada zapuše, i pomoću tog vjetra i naših jedara, tj. Duha Svetoga i darova kojima se on služi, mi puno brže i sigurnije doplovljavamo do Kraljevstva nebeskog. Biti poslušan poticajima Duha Svetoga u ovoj slici zapravo znači čuvati svoja jedra i bdjeti na promjene vjetra. Moramo biti spremni otpustiti jedra u pravom trenutku, ali također i paziti da naša jedra nisu poderana ili puna rupa, jer tako znatno umanjujemo učinkovitost vjetra na našu barku. Tako znatno umanjujemo mogućnost Duha Svetoga da u nama i kroz nas djeluje.

Samo je jedno stvorenje ikada cijeloga svoga života imalo savršena jedra, snažna i lagana, slobodna i neoštećena. Samo je jedna osoba bila savršeno podložna svakom poticaju, svakoj posjeti Duha Svetoga. Ta osoba je Blažena Djevica Marija, naša Presveta Majka.

Ključni trenutak Marijinog života u predanju Božjoj volji bio je u trenutku Navještenja. Marijino srce bilo je spremno da prihvati Božju riječ po anđelu Gabrijelu, iako tu riječ nije mogla posve razumjeti. "Evo službenice Gospodnje, neka mi bude po tvojoj riječi!" Jer je znala da riječ dolazi od Boga, cijelim je svojim bićem htjela prionuti uz nju, podložiti se toj Božjoj riječi, Božjoj volji. I u tom činu predanja "sila ju je Svevišnjega osjenila". Primijetimo kako je Marija pasivna, ne dolazi ona Bogu, nego Bog se spušta njoj. Ali u trenutku susreta, od Marije se očekuje slobodni pristanak, od Marije se očekuje FIAT, neka mi bude. Od Marije, a tako i od nas, Bog prvenstveno gleda jesmo li otvoreni kako bi nas uopće pohodio, ali i nakon što pokuca na vrata naše duše On čeka naš odgovor, naš pristanak, naš poziv da uđe. Tek nakon našeg DA, naše spremnosti, Duh Sveti obilno silazi i ovisno o našoj razini svetosti upravlja našim životom i kroz nas djeluje.

Duh Sveti vodio je Mariju da pohiti rođakinji Elizabeti u pomoć, nesebično joj služeći usprkos neizrecivoj časti koju je primila. Ona je ta čija duša veliča Gospodina, jer je stalno ispunjena mislima o Bogu, stalno je u srcu prebirala Božja otajstva, i zato je njezina volja tako spremno i poslušno djelovala na svaki poticaj Duha Svetoga. Kada snažno i duboko čeznemo za onime koga volimo, bez razmišljanja i oklijevanja ćemo pohititi u susret i u zagrljaj kada nam se ta osoba pojavi pred očima.

Nasljedujemo Mariju u čistoći srca kako bismo bili otvoreni Gospodinovu dolasku. Nasljedujmo Mariju u stalnoj molitvi i razmatranju Boga i njegovih tajni, kako bismo rasplamsavali čežnju za Njegovom prisutnošću. I konačno nasljedujmo Mariju u toj neizrecivoj čežnji za Gospodinom kako bismo Mu mogli spremno odgovoriti u onaj isti trenutak kada nam pokuca na vrata duše.

Razmatranje možete poslušati i u našem arhivu: 

button slušaj emisiju

Tekst: fr. Mislav Peček, OP, tekst čitao fr. Ivan Dominik Iličić, OP

Foto: José Luiz Bernardes Ribeiro, Wikimedia commons

Radio Marija

22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju
22:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pjevana krunica za nerođene - svake nedjelje u 15:15 h

Tko pjeva, dvostruko moli - svake nedjelje u 15:15 h u našem je molitvenom programu pjevana krunica za nerođene. Pridružite nam se u zajedništvu...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.