Lorenzo Monaco Madonna of Humility WGA13609

Ugledajmo se u poniznosti osobito na Djevicu Mariju koja radije prvo bira biti naša nebeska Majka, a tek onda Kraljica. Nije li to predivno i čudesno djelo Božje milosti, Božje ljubavi koja nam pruža savršen primjer nade u našim srcima koju trebamo nasljedovati i živjeti.

Naša Nebeska Majka nas toliko jasno u svim situacijama usmjerava na Krista, Djevica Marija kao Majka poniznosti i prepuna milosti, u svemu je tražila Boga i Njegovu volju, neka nas njen zagovor učini poniznijima u nasljedovanju Krista.

,,Učite se od mene jer sam krotka i ponizna srca." Stoga se u svemu ugledajmo na Krista, učimo se iz njegove poniznosti koja nam govori:

,,Ako tko želi biti prvi neka bude od svih posljednji i svima poslužitelj!"

To nije logika ovoga svijeta već Neba prema kojem idemo na ovom hodočašću što se život zove. Upravo je naš ego najveća zapreka Bogu da djeluje u našem životu, zato je toliko bitna poniznost koja drži vrata našeg srca širom otvorena Bogu. Poniznost je poput mosta između našeg srca i Gospodina jer sa poniznošću slavimo Boga i prihvaćamo ga za svoga Gospodara i svoga Stvoritelja. Stoga se borimo protiv oholosti i egoizma koji veliča čovjeka pripisujući sebi zasluge, zanemarujući Boga i odbijajući njegovu pomoć misleći da sve može sam. Ponizan čovjek je svjestan svoje slabosti, svoje neznatnosti, svoje nesposobnosti da nešto ostvari bez Boga i Njegove pomoći.

Isus nam jasno poručuje u svojoj riječi da bez njega ne možemo učiniti ništa.

Pogledajmo Mariju koja nakon što je Elizabeta hvali i blagoslivlja, ona odgovara s riječima:,,Veliča duša moja Gospodina i klikče duh moj u Bogu mome Spasitelju što pogleda na neznatnost službenice svoje."

Posvijestimo si savršenstvo Božje poniznosti koji nam se daruje u obliku kruha i vina, u otajstvu svete mise. Kad se Gospodin tijekom povijesti objavljivao i pokazivao svecima, zar je došao u svoj svojoj slavi i moći, okružen sa svom nebeskom vojskom anđela ili poput malenog dijeteta koje bi im došlo u krilo.

Iz poniznosti proizlazi i naša zahvalnost prema Bogu spoznavajući da sve dobro što imamo zbog Boga imamo i da sve dobro što nam dolazi, od Boga nam dolazi. Biti ponizan znači biti slobodan, biti ponizan znači biti poslušan i kao takav biti otvoren Božjem djelovanju.

Biti ponizan znači tražiti Božju slavu umjesto ljudske, spoznati da naša prava vrijednost nije sadržana u očima ljudi već Boga, možemo biti toliko neznantni i nezapaženi pred ljudima, a s druge strane toliko vrijedni pred Bogom.

U svemu onome što sanjamo i radimo prije svega i iznad svega neka bude najbitniji Bog i Njegova slava, da sebe izgubimo i u Bogu se pronađemo pritom čineći: ,,Sve na veću Božju slavu." kako kaže sv. Ignacije Lojolski.

Poniznost je tako bitna, tako nužna da bi postali slobodni i od samih sebe i od očekivanja drugih, a opet znajući da smo tako potrebni, tako ovisni o Božjoj ljubavi i milosti. Stoga je bitno da ne preuzimamo zasluge za ono dobro što činimo već sve zahvale uputimo Gospodinu zbog kojeg to dobro stvarno i činimo. Neka nam poniznost uvijek bude u srcu da možemo puni strpljenja nositi svoj križ, ljubiti ga i još više od toga, zahvaljivati Gospodinu na križu.

,,Ljubav bez križa nećete naći, križ bez ljubavi nećete podići" Kaže nam sveti Ivan Pavao II.

Zato ne mrljajmo nikada već u poniznosti i ljubavi zagrlimo svoj križ da bi se posvetili, sami sebi umrli i u Kristu uskrsnuli.

Primjeri svetaca nam u tome mogu pomoći, blaženi Carlo Acutis koji je činio toliko dobrih djela milosrđa, ljubavi i odricanja dajući sve svima, izjavio je: ,,Ne ja nego Bog."

Put poniznosti je neizostavan na putu svetosti jer to je cijeloživotna borba protiv samoga sebe, svoje oholosti, svoje taštine, pa čak i protiv svoje volje kako bismo u potpunosti mogli slijediti Krista raspetoga i uskrsloga.

Mi jesmo u svijetu ali nismo niti ćemo ikada biti od svijeta, već od Boga, da mu služimo u malenima i da ga svjedočimo pred vladarima.

button slušaj emisiju

Tekst: Ante Bekavac, član Zajednice dominikanske mladeži bl. Pier Giorgio Frassati u Rijeci, tekst čitao fr. Ivan Dominik Iličić, OP

Foto: Lorenzo Monaco, Wikimedia Commons

Radio Marija

21:01 Glazbena sekunda - tema: 54. Varaždinske barokne večeri; gost: Davor Bobić, ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri; ur. i vod.: Andrej Paulus
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pjevana krunica za nerođene - svake nedjelje u 15:15 h

Tko pjeva, dvostruko moli - svake nedjelje u 15:15 h u našem je molitvenom programu pjevana krunica za nerođene. Pridružite nam se u zajedništvu...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2023
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.