IMG 2220 1

Dragi Božji narode,

braćo svećenici i redovnici, sestre redovnice,

braćo i sestre u Kristu!

Radosna srca dolazim k vama s čestitkama za rođendan Krista Gospodina, za koji smo se pripravljali već od početka došašća. S posebnom radošću idemo u susret jedni drugima, kao i u susret Kristu čije ime, kao kršćani, nosimo. Krist je naš Bog i Svjetlo, brat i prijatelj, on je naš Kralj. Mi mu se klanjamo ponizna srca, radosno ga slavimo te vjerom ispovijedamo sina začeta u Djevici Mariji po Duhu Svetom, tj. utjelovljena Sina Božjega, svoga Otkupitelja i Spasitelja. U ozračju božićne radosti pjesmom ga veličamo:

Ljubav Božja prevelika primi pravu pȕt čovjeka.

S neba siđe dolje radi grješnika rodi se u štali radi čovjeka.

Bog je sišao na zemlju kako bi nam otvorio vrata neba. On se učovječio da nas pobožanstveni. Postao je malen da bismo mi bili veliki; postao je slab da bi nas učinio jakima. Isus je jedinstveni i neponovljivi Kralj koji je došao služiti a ne biti služen, bezuvjetno širiti mir i ljubav. Ove Njegove osobine žele se utjeloviti u članovima naših obitelji, u našim župljanima, u sudionicima radnih kolektiva, u svim našim srcima. Samo On koji je utjelovljeni mir, može svijetu podariti savršen mir. Samo On koji je ljubav, može ispraviti poremećene međuljudske odnose u svijetu. Prvi korak do te prijeko potrebne promjene jest istinsko kajanje za grijehe, da se dogodi obraćenje, radikalna promjena života u bolje. To je put do obnove društva, do nove zemlje; to je put do neba, do vječnoga mira i radosti.

Povjerujmo toj beskrajnoj Božjoj ljubavi koja je uzela ljudsko tijelo, kako bi bila dostupna svakomu čovjeku. Osobito mislimo na one koji traže Boga, koje muči besmisao života; na one koji trpe u beznađu, razočaranosti i nepovjerenju; na one koji sumnjaju u mogućnost da postoji netko komu je stalo do izgubljenih, ostavljenih, osamljenih i zaboravljenih. Božićne jaslice to potvrđuju: S neba siđe dolje radi grješnika, rodi se u štali radi čovjeka.

Evanđelje Mise polnoćke (Lk 2,1-14) donosi nam vijest o putovanju Blažene Djevice Marije i sv. Josipa na popis u Betlehem, grad Davidov i Josipov, prema naredbi cara Augusta. U tom povijesnom trenutku anđeo Gospodnji hrabri neuke pastire: „Ne bojte se! Evo, javljam vam blagovijest, veliku radost za sav narod! Danas vam se u gradu Davidovu rodio Spasitelj – Krist Gospodin.“ Dijete kao dar i glas neba, tiho ali prodorno misionari, mekša i osvaja srca ljudi. Nije to ljudska izmišljotina, to je božanska istina, koja je podijelila ljudsku povijest na Stari i Novi svijet, razdijelila ljude na one koji se Bogu klanjaju i koji ga odbacuju, koja je ovlaštena suditi svijet vječnom presudom.

U novozavjetnoj knjizi Otkrivenja čitamo: „Evo, na vratima stojim i kucam; posluša li tko glas moj i otvori mi vrata, unići ću k njemu i večerati s njim i on sa mnom“ (3,20).

Brate i sestro! Isus kuca na moja i tvoja vrata, na vrata srca i doma svakoga čovjeka. Kuca u začetu djetetu koje se želi roditi, kao i u onima koji uskraćuju prava nerođenima; kuca u siromahu koji traži pomoć da utaži glad i žeđ; u beskućniku koji traži bar malo obiteljske topline; u raseljeniku koji traži bolje uvjete za život; u ženi i majci koja pati zbog nasilja vlastita muža; u radniku kojega se izrabljuje; u bolesniku koji zaslužuje njegu do samoga trenutka prirodne smrti…

Želim vam svima obilje rose Božje milosti, koja neka padne na Riječ posijanu u vašim srcima i dade joj da se množi u vjeri, da raste u nadi i da cvjeta u ljubavi. Neka ta Riječ uvijek pada u uši i u duše naših obitelji, župnih zajednica i našega društva. Naši su pređi ovu zemlju natapali i svojom krvlju; nadamo se da mi možemo obećati da ćemo je zalijevati svojim znojem i radom ruku svojih u odanu i iskrenu služenju Bogu i Crkvi, šireći oko sebe istinu i pravdu, pomirenje, ljubav i nadu.

Svim svećenicima, redovnicima, redovnicama i svim vjernicima, napose bolesnima i nemoćnima, starijima i siromašnijima, upućujem srdačne čestitke: Sretan Božić – Sveto Porođenje Isusovo, a Nova 2024. neka bude blagoslovljena svim ljudima dobre volje te ispunjena obiljem Božje sreće, radosti i mira.

O Božiću 2023., od svega srca pozdravlja i želi,

Vaš biskup Ivan Štironja

Radio Marija

04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.