DSC 0775

Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim! (Lk 2,14)

U ovom našem svijetu i vremenu u kojem se među ljudima i narodima sve više opažaju netrpeljivosti i jačaju podjele, u kojem zveket oružja sve više nadjačava pjesmu neba, upravo nam najviše nedostaje mir. Ali gdje naći mir i kako ga graditi?

 

Drage sestre i braćo, dragi prijatelji!

Kada se one betlehemske noći otvorilo nebo da bi javilo pastirima blagovijest o rođenju Spasitelja – Krista Gospodina, silna nebeska vojska započela je svoj veličanstveni hvalospjev, koji je prepjevan u mnogim našim lijepim božićnim pjesmama: Slava na visinama Bogu, a na zemlji mir ljudima, miljenicima njegovim! Hodeći u susret Gospodinu o Božiću ove godine, koja je obilježena ratovima, sukobima i nemirima na više strana svijeta, ne možemo ne zamijetiti posebno onaj dio nebeske pjesme koji govori: na zemlji mir ljudima. Da, u ovom našem svijetu i vremenu u kojem se među ljudima i narodima sve više opažaju netrpeljivosti i jačaju podjele, u kojem zveket oružja sve više nadjačava pjesmu neba, upravo nam najviše nedostaje mir. Ali gdje naći mir i kako ga graditi?

Silna nebeska vojska koja u Betlehemu pjeva nad događajem Božjeg utjelovljenja u osobi Isusa Krista: Slava Bogu na visini, mir ljudima miljenicima njegovim, ne izražava ovim samo neku želju. Ovo je više od želje, ispovijest vjere da nam je u betlehemskom Djetetu Isusu objavljena Božja slava i naviješten mir ljudima, Božjim miljenicima. Betlehemsko Dijete je Isus, Sin Božji i Krist – Mesija. On je Božji izabranik kojega su čekali naraštaji „da obasja one što sjede u tmini i sjeni smrtnoj, da upravi noge naše na put mira“ (Lk 1,79). On je i Božji pomazanik poslan „blagovjesnikom biti siromasima, proglasiti sužnjima oslobođenje, vid slijepima, na slobodu pustiti potlačene, proglasiti godinu milosti Gospodnje“ (Lk 4,18-19). Doista, rođenjem Isusa Krista približilo se kraljevstvo nebesko. I njegovi su dobri plodovi vidljivi u njegovim riječima i djelima, kao i u riječima i djelima mnogih njegovih učenika, od početaka Crkve pa sve do danas. Ti plodovi nisu uvijek jasno vidljivi. Oni su naizgled neprimjetni, sitni jer se mir probija u svijetu malim, ali ustrajnim koracima, počevši od Kristovih, a onda i naših svakodnevnih običnih riječi i malih gesta bratstva, milosrđa i ljubavi.

Drage sestre i braćo, mir mesijanskog vremena ne može se dogoditi bez nas. Nemojmo stoga dopustiti da nas paralizira strah i osjećaj nemoći pred nečim što nas prividno nadilazi. Umjesto toga molitvom i prošnjom, sa zahvaljivanjem, uputimo ponajprije svoje molitve Bogu kako bi „mir Božji koji je iznad svakog razuma“ ponajprije čuvao naša srca i naše misli u Kristu Isusu (usp. Fil 4,6-7). Tada možemo postati graditelji mira počinjući od vlastitog srca jer kao što svaki rat počinje najprije u ljudskom srcu, tako u srcu počinje i mir. Kako bismo to mogli, važno je pročistiti svoje srce i krenuti putem osobnog obraćenja, dopustivši Duhu Svetome, koji je razliven u našim srcima, da nas preobrazi i učini ljudima na sliku Kristovu. Anđeoska pjesma božićne noći postat će tada stvarnost i našega života. Ostvarit će se i u nama i oko nas veliki dar mira koji nije samo odsutnost rata i sukoba nego je i punina svega dobra za kojim čezne svako ljudsko srce. Isus tu puninu dobra, koja je mir, naziva Božje kraljevstvo. Neka utjelovljenje Sina Božjega u betlehemskom Djetetu, koje je sjeme tog Božjeg kraljevstva na zemlji, i sve Isusove riječi i djela koja su nam prenesena u evanđeljima, a znak su njegove blizine i rasta, budu naša zvijezda vodilja. Tom zvijezdom vođeni moći ćemo se i mi, usred teškoća i usprkos njima – ratovima i drugim životnim nedaćama, i o ovogodišnjem Božiću pridružiti anđeoskim korovima. I s nadom za mir u Isusovoj domovini, Ukrajini, kao i svim drugim mjestima gdje se ratuje, ali i drugdje, osobito u našim obiteljima i našim srcima, krenuti u Betlehem radosno pjevajući pjesmu mira: Slava Bogu na visini, mir ljudima miljenicima njegovim!

Stari crkveni pisac Origen piše: „Što zapravo tebi koristi da je Krist jednom došao u ljudskom tijelu, ako ne dođe do tvoje duše?“ Zamolimo stoga Gospodina Isusa Krista, novorođeno betlehemsko Dijete, da se rodi i u našim srcima, da dođe u naše duše, u naše živote, da nas svojim Duhom Svetim, kojega nam je darovao da bismo mogli nastaviti njegovo djelo izgradnje Božjeg kraljevstva, kraljevstva mira i ljubavi, obnovi i preobrazi:

Gospodine Isuse Kriste, pomozi nam da postanemo ljudi u kojima tvoja ljubav i tvoj mir postaju vidljiva stvarnost! Pomozi nam da postanemo mirotvorci, širitelji tvoga mira, mira koji će najprije zavladati u nama kako bismo ga onda i drugima mogli dati!

Blagoslovljen Božić i bila vam mirom ispunjena nova 2024. godina!

U Rijeci o Božiću 2023.

Mate,

nadbiskup

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.