franjevci pridvorje

U Franjevačkom samostanu sv. Vlaha u Pridvorju održana je u četvrtak 30. studenoga primopredaja toga samostana koji su franjevci Franjevačke provincije sv. Križa – Bosna Srebrena vratili na upravljanje Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa središtem u Zadru, objavljeno je na mrežnoj stranici Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, a prenosi IKA.

Uime Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, samostanom u Pridvorju će od početka siječnja upravljati fra Vito Smoljan, koji je pridružen gvardijanatu Samostana Male Braće u Dubrovniku, a čiji je gvardijan fra Josip Jozo Sopta.

Susret je započeo molitvom. Na primopredaji su bili nazočni provincijalni ministra Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri fra Tomislav Šanko, gvardijan Samostana Male Braće fra Josip Jozo Sopta, novi predstojnik samostana fra Vito Smoljan i dosadašnju upravitelj samostana fra Ivica Kyril Pavlović, član Franjevačke provincije sv. Križa – Bosna Srebrena. Uime provincijalnog ministra Provincije sv. Križa – Bosna Srebrena fra Zdravka Dadića, kao delegat bio je prisutan upravitelj Samostana u Cavtatu fra Ilija Stipić.

Prilikom primopredaje provjerene su sve potrebne knjige i dokumentacija koja pripada samostanu, a koja se u vizitacijama samostana pregledala. Utvrđen je potrebni inventar koji se ponovno predaje na upravljanje Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri.

Nakon svih provjera i nakon što su pregledane sve potrebne knjige i dokumentacija, uslijedilo je potpisivanje zapisnika. Braća su, u sklopu primopredaje, obišla samostan te se novi upravitelj fra Vito pobliže upoznao sa samostanom. Dosadašnji upravitelj fra Ivica uputio ga je u sve značajnije događaje i običaje toga samostana. Samostan je u zadnje vrijeme obnovljen u smislu da je restauriran oltar i crkva te neki dijelovi vanjske fasade. Samostan je uređen te u sklopu njega djeluje arheološkim muzej koji je otvoren za građanstvo.

Primopredaja je zaključena zajedničkom molitvom. Nakon fotografiranja, braća su se uputila u obližnji franjevački samostan u Cavtatu koji je pod upravljanjem franjevaca Bosne Srebrene, a čiji je upravitelj fra Ilija Stipić. U samostanu u Cavtatu uslijedio je zajednički objed nakon čega su braća posjetila crkvu i razgledala samostan, objavljeno je na mrežnoj stranici Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri sa središtem u Zadru.

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.