20231129 100426 scaled

Caritas nadbiskupije Rijeka u srijedu 29. studenog u dvorani nadbiskupijskog Caritasa organizirao je konferenciju za novinare na kojoj su predstavljene aktivnosti u protekloj godini, karitativnih ustanova i organizacija koje djeluju na području Riječke nadbiskupije: Caritas Riječke nadbiskupije sa svojim ustanovama: Hospicij, Dom za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sv. Ana“, Dom za osobe s demencijom, Udruga Depaul Hrvatska, Prihvatilište za beskućnike „Ruže sv. Franje“ i Socijalna samoposluga „Kruh sv. Elizabete“.

U evidenciji nadbiskupijskog Caritasa trenutno je preko 3000 korisnika koje primaju različite oblike materijalne ili financijske pomoć i većinom su to samci, starije osobe i samohrane majke s djecom, rekla je ravnateljica nadbiskupijskog Caritasa, Marija Faustina Kovačević. Tijekom protekle godine podijeljeno je ukupno 80.300,00 Eura novčane pomoći. Od toga: 20 stipendista dobilo je 21.300 Eura kroz program „Kumstva na daljinu“, 45 obitelji sa djecom primilo je kontinuiranu novčanu pomoć od 19.000 Eura, a preko 60 obitelji/samaca dobilo je financijsku pomoć u iznosu od 40.000 Eura. Također, podijeljeno je preko 4000 prehrambenih paketa za oko 150 obitelji/samaca. Tijekom godine nastavilo se s redovnim aktivnostima poput distribzcije potrepština za malu djecu, pomoć u rabljenom namještaju, kućanskim aparatima i bijeloj tehnici, posudba bolničkih kreveta i otropendskih pomagala, školskom priboru i bilježnicama. Do prosinca ove godine 53 socijalno ugrožene obitelji dobile su pomoć u drvima ukupne vrijednosti 8000 Eura. Od toga je preko 1200 Eura prikupljeno donacijama građana putem donacijskih kutijica koje su postavljene na nekoliko lokacija HP-a, Ljekarne Rijeka i Pekare Lišćevica, kazala je Kovačević. Uz redovne, predstavila je i dodatne aktivnosti koje je Caritas ostvario u protekloj godini te najavila za 22. prosinca letak s uplatnicom koji će se moći pronaći u Novom listu i putem kojega će ‘građani dobre volje i otvorena srca moći dati svoj doprinos za pomoć potrebitima’. Letak će izaći i u novom broju mjesečnika „Zvona“, a moći će se pronaći i u crkvama Riječke nadbiskupije.

Dosadašnju djelatnost caritasovog Dnevnog boravka za osobe s demencijom predstavila je privremena ravnateljica Doma, Kristina Klanac Badovinac, a riječkog hospicija ravnateljica Leopolda Ivković. Između ostaloga je kazala kako je za 2024. godinu u planu otvaranje Volonterskog centra koji bi, uz dosadašnje volontere u hospicijskom stacionaru, obuhvaćao i one volontere koji bi volontirali u obiteljima koje imaju palijativnog pacijenta. Također, u planu je i osnivanje Cantra za žalovanje za pružanje pomoći obiteljima oboljelih za vrijeme bolesti, kao i nakon preminuća člana njihovih obitelji, odnosno bližnjega. Pomoć bi pružali stručni djelatnici, psiholog, psihoterapeut, duhovnik i volonteri, rekla je Ivković. Na kraju je potaknula građane da posjete štand hospicija otvoren na riječkom Korzu, Trgu 128 brigade HV, i na kojemu do 3. prosinca, kao i od 11. do 17. prosinca, u vremenu od 9 do 19 sati mogu pronaći rukotvorine volontera hospicija, kao i one koje su izradila djeca Katoličke osnovne škole „Josip Pavlišić“, djeca i roditelji DV „Kvarner“. U akciju su se uključile učenice Ženskog učeničkog doma “Marija Krucifiksa Kozulić” koje su sa sestrama Družbe Presvetog Srca Isusova zasadile božićnu pšenicu i pripremile za ovaj štand. Sav prikupljeni prihod namijenjen je radu hospicija te ovisno o iznosu prikupljenih novaca, kupovini nužnih sredstava: medicinskog kreveta, perilica ili sušilica rublja. Također, riječki hospicij „Marija Krucifiksa Kozulić“ postavit će u prosincu jaslice u dvorištu ove zdravstvene ustanove. Okvir će izraditi djelatnici, ali za figure mole dobrotvore za financijsku donaciju za kupovinu ili ukoliko pojedinci ili župe posjeduju figure veličine oko 50 cm, a koje mogu donirati hospiciju za ovu namjenu

Aktivnosti Caritasovog doma za žene i djecu žrtve obiteljskog nasilja „Sv. Ana“ predstavila je ravnateljica Željka Frković. Govoreći o ostvarenim aktivnostima i uspoređujući prošlogodišnje i ovogodišnje upućene upite za smještaj, upozorila je na porast nasilja u obitelji u ovoj godini. U proteklih 11 mjeseci privremeni dom u ovoj karitativnoj ustanovi pronašlo je 88 korisnika (34 žena i 54 djece). Dodala je kako se ove godine navršilo 30 godina rada Doma sv. Ane što je u listopadu obilježeno prigodnim programom u Ordinarijatu Riječke nadbiskupije.

Karitativne aktivnosti u protekloj godini Udruge Depaul Hrvatska predstavila je predsjednica udruge i voditeljica Kuće utočišta, Veronika Mila Popić. Izdvojivši cjelogodišnje aktivnosti koje udruga provodi za korisnike, najavila je događaj usmjeren na povećanje svijesti javnosti o problemu beskućništva, “Jedna noć pod zvijezdama“. Održat će se u Exportdrvu 2. prosinca i obuhvatit će različite sadržaje tijekom cijelog dana, a središnji će biti spavanje na otvorenom.

Aktivnostima Socijalne samoposluge „Kruh sv. Elizabete“, čije usluge je u protekloj godini koristilo 570 korisnika, predstavila je Nela Pujić. „Mjesečno se podijeli preko 350 paketa, a na godišnjoj bazi to bude i do 4000 paketa.“, rekla je Pujić dodajući da se projekt uključilo 170 volontera koji su odradili 3800 volonterskih sati. S obzirom da je Grad Rijeka prodao prostor na Žabici kojega su koristili za skladište, uslugu pomaganja obiteljima u potrebi s odjećom i obućom, zbog nedostatka skladišnog prostora trenutno ne mogu obavljati. Pujić je pozvala građane koji imaju hranu (koja je i pred istekom trajanja) da istu doniraju Socijalnoj samoposluzi, odnosno njenim korisnicima.

Preko 700 korisnika potražilo je krevet tijekom 17 godina postojanja Prihvatilišta za beskućnike „Ruže sv. Franje“. U ovoj godini to je učinilo 37 osoba, od toga 4 žene, rekla je zaposlenica ove riječke karitativne ustanove, Dijana Superina. U rad Prihvatilišta uključeni su volonteri kao i osobe koje probacijski ured šalje, a od aktualnih akcija Superina je najavila kako će u nedjelju 3. prosinca, nakon misa u Trsatskom svetištu, ponuditi građanima adventske vijence koje su izradili volonteri i korisnici Prihvatilišta. Sav prihod bit će namijenjen radu ove karitativne ustanove.

Na kraju, svi sudionici zahvalili su svim podupirateljima kao i volonterima koji nesebično daruju svoje vrijeme za potrebite te zaželjeli blagoslovljeno vrijeme došašća.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.