zadušnica badurina 23 001

Dvadeset i sedma obljetnica smrti šibenskog biskupa Srećka Badurine, velikana duha koji je u teška vremena Domovinskog rata svjedočio evanđelje, obilježena je u nedjelju 17. rujna misnim slavljem u katedrali Sv. Jakova u Šibeniku. Euharistiju koja je slavljena i za sve žrtve preminule branitelje iz Domovinskog rata predvodio je šibenski biskup Tomislav Rogić. Koncelebrirao je umirovljeni biskup Ante Ivas, franjevac trećoredac fra Josip Dolić i katedralni župnik Krešimir Mateša.

U homiliji biskup Rogić kazao je kako obljetnica smrti blagopokojnog biskupa Srećka Badurine i molitva za poginule i preminule branitelje u Domovinskom ratu, nisu samo sjećanja, obnova uspomene – da se ne zaboravi, nego puno više od toga. To je dio naše kolektivne memorije od koje smo satkani i koja nas na soj način određuje, hrani, nadahnjuje. Ono što je njima bilo sveto, ono za što su živjeli i život dali i nama je poticaj, i nas uči temeljne životne kreposti: ljubiti Boga, ljubiti brata čovjeka i rasti u zahvalnosti za dar Domovine. Sveta misna žrtva sabire naše molitve i na najuzvišeniji način prinosi ih Bogu. Naš dar za drage pokojne kroz Bogoslužje povezuje nas s njima. Činim za njih najviše što možemo, a oni su za nas dali najviše što su mogli, žrtvu života braneći svoju obitelj, svoj dom i Domovinu, kazao je biskup Rogić.

Potom se osvrnuo na misna čitanja. Naglasio je kako praštanje nije apstraktan pojam nego konkretan i jasan, a znači ne uzeti za zlo, ne primiti srcu riječ ili čin koji nas je povrijedio. Ne zamjeriti, ne nositi mržnju, ne uzvraćati, okaniti se svake osvete. Ta i sami smo toliki dužnici prema Bogu. Kamo ćemo dospjeti ako jedni drugima ne budemo praštali a očekujemo da nama Bog oprosti.

Biskup Rogić kazao je kako Bog jedini ima pravo svođenja računa i to njemu moramo pripustiti. Čovjek nema pravo na osvetu jer sve ovisi i pripada Bogu – Stvoritelju koji eto daje da Sunce sja i dobrima i zlima i da oboje, poput dobrog i lošeg sjemena rastu sve do žetve, do konačnog suda. Osveta uvijek razara obje strane, kopa dva groba i za osvetnika i za žrtvu osvete. Ako povrijeđena strana krene u osvetu izjednačuje se s napadačem i gubi u Božjim očima onu vrijednost koju je stekla dok je bila žrtva.

Biskup je pozvao na prihvaćanje evanđeoske poruke o praštanju bez kojeg nema istinske radosti, ni prave sreće, jer nosimo li u sebi misao na osvetu nemamo mira u sebi. „Molimo od Gospodina tu Božansku krepost praštanja da bi već sada živjeli skladnije i sretnije na svim razinama, te tako praštajući jedni drugima zadobili od Boga oproštenje kao “ulaznicu” u vječnost s Bogom“, poručio je biskup Tomislav Rogić.

Još jednom je naglasio kako opraštanje nije poniženje ili znak slabosti, to je uzvišenje i preduvjet da nas mržnja, zlo ne zarobi, učini nesposobnima za život. Dobrota pobjeđuje zlo, ljubav pobjeđuje mržnju. To je škola Isusa Krista koju pohađamo čitav svoj život, koju su prošli i naši branitelji i biskup Srećko.

Izvor: Šibenska biskupija

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.