ruma milosrdnice 1
Milosrdne sestre sv. Križa odazvale su se rado na poziv mons. Josipa Ivešića, generalnoga vikara Srijemske biskupije i župnika Župe Uzvišenja sv. Križa u Rumi, kako bi predstavile Družbu, blaženice Družbe i majku M. Amadeju Pavlović. Majku M. Amadeju predstavile su knjigama koje govore o njoj. Prva je autora prof. dr. Ivice Raguža, prof. dogmatske teologije i sada vršitelja dužnosti dekana na KBF-u u Đakovu, pod naslovom „Ja služim Bogu. Duhovni život majke M. Amadeje Pavlović“, a druga je slikovnica „Majka Amadeja“ za koju je tekst sastavila s. Krista Mijatović, a crtežima ju je obogatila s. M. Margita Gašparovsky.
ruma milosrdnice 2
U nedjelju ujutro 10. rujna 2023. godine krenule su na put u Rumu kandidatice Ana Diktić, Diana Ukaj i Ana Umiljanović, predvođene voditeljicom Postulata s. Dorotejom Krešić, zajedno sa sestrama: s. M. Esterom Radičević, s. Nadom Martinković, s. Jelicom Đuzel i s. Marijom Stelom Filipović. Na misi s vjernicima sestre su sudjelovale u misnim čitanjima i molitvi vjernika te animiranjem liturgijskog pjevanja. Nakon završnog blagoslova s. M. Estera srdačno je pozdravila prisutne vjernike i upoznala ih s poviješću Družbe, sa životima blaženica Družbe i s biografijom majke M. Amadeje. Prije samoga govora o navedenim knjigama o majci M. Amadeji, s. Marija Stela ukratko je predstavila prisutne kandidatice i sestre, pozvavši vjernike da se žarkom molitvom, kako je u propovijedi istaknuo mons. Ivešić, obrate u svojim molitvama Bogu, po zagovoru svetih, u koje će društvo, kako se nadamo, biti pribrojena i majka M. Amadeja, osobito molitvom za nova duhovna zvanja.
ruma milosrdnice 3
Prenijela im je također razgovor koji je imala sa s. Tješimirom Mikić u Đakovu, neposredno prije polaska u Rumu. Naime, kao mlada sestra bila je s. Tješimira na Trsatu kada je k njima 26. studenoga 1971. godine došla vijest da je Bog pozvao majku M. Amadeju k sebi. Tada im je gvardijan Franjevačkoga samostana na Trsatu dopustio da se njih četiri sestre iz zajednice na Trsatu spuste na Sušak i isprate posmrtne ostatke drage Pokojnice na put prema Đakovu. Sestra Tješimira sa zahvalnošću se prisjetila te bratske i velikodušne geste franjevačkoga gvardijana. Ispraćaj Pokojnice sa Sušaka, prema sjećanju s. Tješimire, vodio je fra Bonaventura Duda (1924.-2017.).
ruma milosrdnice 4
Nakon završne pjesme, vjernici, kandidatice i sestre, predvođene mons. Ivešićem, uputili su se u župnu dvoranu gdje je bila pripravljena okrjepa i gdje se nastavilo druženje u vedrom razgovoru i zajedničkim pjesmama. Na gitari su se izmjenjivali župljani i kandidatice, a pjesme su orile iz grla svih prisutnih. Nakon objeda, kojemu se pridružio i vlč. Tomislav Lasić, kancelar Srijemske biskupije i župnik Župe sv. Ane u Laćaraku, slijedio je posjet dvama manastirima u blizini Rume, odnosno Iriga, na padinama Fruške gore. To su manastir Novo Hopovo, znakovit po svojim freskama, a još više po tome što se u njemu čuvaju moći sv. Teodora Tirona, mučenika iz 4. stoljeća (mučen je 306. godine), i vrlo lijepo obnovljen manastir Staro Hopovo.
ruma milosrdnice 5
Ispunjene novim spoznajama i duhovnim ozračjem krenule su put Đakova, uz kratko zaustavljanje u Srijemskoj Mitrovici, gdje su ih srdačno dočekale i primile s. Cecilija Tomkić, kućna poglavarica, i s. Karolina Pitinac.

 


Tekst: s. Marija Stela Filipović

Foto: Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.