1 scaled 4

Korak po korak, neki pješice, drugi automobilima, uputili su se vjernici gerovskog kraja s hodočasnicima iz drugih župa na rođendan Blažene Djevice Marije u svetište BDM Karmelske na Svetoj Gori čime je 8. rujna započeo program proslave Svetogorskog proštenja. Svečano liturgijsko slavlje predvodio je riječki nadbiskup Mate Uzinić u zajedništvu s čuvarem svetišta Ivanom Markovićem. Na misi je pjevao župni zbor iz Gerova.

Nadbiskup je u propovijedi istaknuo važnost molitve Blaženoj Djevici Mariji za mir, mir u svijetu, u našim zajednicama, ali i nama samima. Taj ‘mir’ je Isus Krist na kojega nas je i sv. Ivan Pavao II. na početku svoga pontifikata poticao da mu otvorimo svoja vrata i dopustimo mu da uđe u naše živote, u društvene sustave. Naše vrijeme obilježeno je nemirom i eskalacijom rata u Ukrajini, ali također nedostaje mira i na našim osobnim razinama. Propovjednik je upozorio na porast samoubojstava zapitavši: Koji to mora biti nemir u ljudima zbog kojega će čovjek podići ruku na sebe, ali i da može opravdati logiku podizanja ruke na drugoga? Osobna razina (ne)mira povezana je s onom na međunarodnoj razini, ali i na drugim razinama imamo nemire, rekao je propovjednik, i kao upozoravajuće primjere naveo nasilje u obitelji, porast broja razvoda u odnosu na broj sklopljenih brakova itd.

„Zato je važna molitva Blaženoj Djevici Mariji da učvrsti mir u našim zajednicama, u našem svijetu. A to ne može biti ako nećemo usvojiti logiku ‘kneza Mira’, Kristovu logiku u kojoj se život daje, a ne oduzima. To je logika pšeničnog zrna koje umire, a ne ubija. Možda nam u pronalasku tog i takvog ‘kneza Mira’ pomaže Blažena Djevica Marija i njezin rođendan. To slavlje nam poručuje da je Marija jedna od nas.“ Bila je rođena, a postala je uzvišena zbog onoga što je Bog u njoj napravio, rekao je nadbiskup, dodajući da Bog na dobro surađuje s onima koji ga ljube. Bog s nama ima plan i taj plan je proslava, poziv na svetost, a Marija nam pokazuje način ‘kako’. S jedne strane je Bog sa svojom milošću i planom za nas, a s druge strane smo mi sa svojom slobodnom voljom, darovima i sposobnostima. Formula je spojiti i jedno i drugo. Formula je Bogu reći ‘DA’. Formula je odazvati mu se sa svim srcem, svom dušom i svim svojim umom u ljubavi, ljubeći Boga iznad svega i ljubeći bližnje kao sebe same, odnosno ljubeći bližnje onako kako je Krist ljubio nas, poručio je propovjednik.

 2 sg scaled

Marija je slušala i čuvala Božju riječ i onda kada je nije razumjela i Bogu odgovarala ‘DA’. Zato je mogao biti utjelovljen Isus – Knez Mira. Podsjećajući da se Isus rodio u tada neznatnom i malom Betlehemu, izdvojio je važnost te malenosti koja se oslikava i u Marijinom „Veliča“. Bog u Marijinom „Veliča“ mijenja sustav vrijednosti što će Isus ponoviti u govoru o blaženstvima. To je logika kršćanske poruke. To je ona logika koju bismo mi trebali živjeti. To bi onda bio način na kojega i mi, Crkva, ovoga trenutka rađamo mir i rađamo Krista, rekao je nadbiskup.

Hodočasnike je potaknuo na usvajanje Marijinih vrijednosti i njezine logike. To će onda biti najveći dar za njezin rođendan, ali će biti i ono što je najkorisnije nama koji smo došli ovdje moliti da se učvrsti mir u nama i našim zajednicama, u Crkvi, u svijetu. Mnogi su došli opterećeni različitim poteškoćama, iskušenjima, bolešću…, sve smo to donijeli ovdje. Majka sve razumije, ali nas i uči: želimo li izići iz tih situacija, ne smijemo pasivno očekivati milosni dar s visoka, nego u otvorenosti Bogu i u suradnji s njim, učiniti ono što možemo.

U tom smislu nadbiskup Uzinić je podsjetio na sinodu i njezino geslo: Zajedništvo – Sudjelovanje – Poslanje. „Sudjelovanje! Marija se usudila, odgovarajući Bogu na njegov poziv i stavljajući se njemu na raspolaganje sudjelovati u povijesti spasenja. Usudimo se i mi po njezinu zagovoru sudjelovati u životu Crkve, župe, ali i u životu društva. Usudimo se makar molitvom za mir doprinijeti globalnom miru, ali i sami biti u vlastitoj sredini mirotvorci. Neka nas u tome Svetogorska Majka zagovara“, zaključio je nadbiskup.

Nakon mise u prstoru oko svetišta otvorena je izložba fotografija »Svetogorska fotopriča« bjelovarskog fotografa Štefana Brajkovića. Otvorio ju je nadbiskup Uzinić, a na otvorenju su sudjelovali autor izložbe i čuvar svetišta i moći će se razgledati narednih proštenišnih dana. Svetogorsko proštenje bit će zaključeno u nedjelju 10. rujna, a ovo najviše biskupijsko svetište u RH, koje se nalazi na 814 m nadmorske visine, tih proštenišnih dana pohodit će vjernici iz mnogih župa Riječke nadbiskupije kao i Slovenije.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.