MG 4147

Svećenički dan Sisačke biskupije održan je u srijedu, 6. rujna u Dvorani sv. Ivana Pavla II. u sisačkom Velikom Kaptolu pod predsjedanjem biskupa Vlade Košića. Predavanje na temu „Blagodat empatije i suosjećanja u komunikaciji svećenika“ održao je doc. dr. sc. Josip Bošnjaković.

Progovorivši o temi predavanja prof. Bošnjaković je pojasnio kako je empatija sposobnost razumijevanja druge osobe, ali i upozorio kako je ipak u potpunosti i do kraja gotovo nemoguće razumijeti drugu osobu te je to sposoban samo Bog. „Mi često znamo izgovoriti riječi ja te razumijem, ali zapravo ta druga osoba bi trebala reći: vidim da me razumiješ. Onda bi to bio dokaz tog našeg razumijevanja. Načelno, suosjećanje i empatiju povezujemo s ljubavlju prema drugima te ih povezujemo s glagolima: milosrđevati, služiti, brinuti o, simpatizirati, praštati… Empatija doista jest staviti sebe u cipele druge osobe tj. gledati drugu osobu njezinim očima koliko je to moguće. Postoje razne definicije, a jedna od njih je da je to proces koji cijeli život učimo. Postoje naravno i osobe kojima je empatija dio ličnosti te nam je zbog toga ugodno biti u njihovom društvu, ali isto tako empatija se može naučiti. Empatija jest dinamičan proces između ljudi koji se u susretu otvaraju jedno drugom u nakani uspostavljanja izgrađujućeg odnosa. To uključuje spremnost sagledavati cjelovitu stvarnost drugoga iz njegove perspektive, uključujući i emocionalne i kognitivne procese, a da pri tome i sama osoba koja je empatična ostaje svjesna svojih nutarnjih procesa“.

Bošnjaković je upozorio i kako je isto tako kod nekih osoba moguće pomanjkanje empatije, a često ga uzrokuje: genetika, glad, umor, deprivacija sna, bol, ovisnost o opijatima (alkohol, droga), preplavljenost stanjem druge osobe, organsko oštećenje frontalnog odnosno prefrontalnog režnja posebice u desnoj hemisferi mozga, nerazvijena bliska privrženost tijekom razvoja, i različite druge bolesti.

Govoreći o suosjećanju ustvrdio je da iako se ono često povezuje s empatijom postoje neke bitne razlike. Glavna razlika je da kod empatije ja drugu osobu nastojim razumjeti na emocionalnoj razini, a ona je ta koja će mi reći je li ju u konačnici razumijem ili ne. Također ja se mogu empatizirati s nekim tko se raduje i s nekim tko tuguje. Kod suosjećanja ja zapravo vidim drugu osobu koja pati te joj nastojim tu patnju olakšati i time povećati kvalitetu života. Suosjećanje se prepoznaje u međusobnoj povezanosti sljedećih elemenata: prepoznati patnju, razumijevati univerzalnost ljudske patnje, biti empatičan s osobom koja pati i povezati se s nevoljom, tolerirati neugodne emocije koje se pojavljuju kao odgovor pomaganja osobi koja pati ostajući otvoren i prihvaćajući patnju i motivirajuće djelovati kako bi se ublažila i olakšala patnja druge osobe“, rekao je predavač istaknuvši u nastavku važnost razvijanja sposobnosti suosjećajne komunikacije.

U drugom dijelu susreta biskup Košić je upoznao svećenike s novim klerom u biskupiji te imenovanjima, a od okupljenih se oprostio vlč. Kristijan Krajnović, svećenik Krčke biskupije, koji je na službi u Sisku bio šest godina. U nastavku biskup je i izvijestio o aktualnostima i nadolazećim događajima u biskupiji. Poseban osvrt dao je na aktualni biskupijski sinodalni hod čiji je prvi dio, prikupljanje prijedloga, u završnoj fazi. Najavio je i kako će uskoro biti imenovani članovi Sinode te će zasjedanja započeti u veljači 2024. godine. Biskup je još jednom upoznao sve s odlukom da je pastoralna godina koju smo započeli u biskupiji biti Godina velike materijalne i duhovne obnove. Upravo stavivši naglasak na duhovnu obnovu biskup je potaknuo sve svećenike da se pridržavaju donesenih smjernica.

Na kraju svoje planove i aktivnosti za buduće razdoblje predstavili su i povjerenici i voditelji pojedinih ureda. Tako je voditeljica Ureda za kulturu Spomenka Jurić izvijestila o tijeku obnove istaknuvši kako su trenutno otvorena 34 gradilišta, a 5 crkvi i 3 kapele bi trebale biti završene do kraja ove godine. Povjerenik za pastoral braka i obitelji Branko Koretić pozvao je sve na tradicionalni biskupijski Dan obitelji koji će se ove godine održati 7. listopada, ali i progovorio o prijavama i organizaciji zaručničkog tečaja u slijedećoj kalendarskoj godini.

Sljedeći Svećenički dan održat će se 5. listopada, a predavanje će održati dr. Hrvoje Špehar.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.