IMG 2987

U ponedjeljak, 4. rujna 2023. godine započela je nova nastavna godina u gimnazijama i katoličkim osnovnim školama Požeške biskupije. U klupe Katoličke osnovne škole u Požegi sjeli su đaci prvaci u dva odjeljenja, jednako tako u Katoličkoj osnovnoj školi u Virovitici a u Katoličkoj osnovnoj školi u Novskoj u jedno odjeljenje. Najmlađe đake u požeškoj Osnovnoj školi srdačno su dočekali i pozdravili učitelji na čelu s ravnateljem Franom Barišićem, a na susretu s prvašićima i njihovim roditeljima bio je i biskup Antun Škvorčević te predstojnik Ureda Požeške biskupije za katoličke škole Ivica Žuljević. Upriličen je kratak prigodni program, u kojem je nastupio školski pjevački zbor, a učenici drugih razreda izveli su igrokaz. Potom se učenicima i njihovim roditeljima obratio ravnatelj Barišić, poželjevši đacima uspjeh u prvoj školskoj godini, a roditeljima dobru suradnju s učiteljima i drugim djelatnicima škole.

Biskup Antun je u svojoj prigodnoj riječi kazao prvašićima kako su danas krenuli u školu i postali učenici da bi stjecali znanja o važnim pitanjima našeg života. Spomenuo je kako su učenici drugih razreda u svom nastupu posvjedočili da su već naučili sve brojke i slova, te još ponešto. No, rekao je, škola ima i jedno drugo značenje, koje nadilazi znanje. Zapitao je prvašiće je li se više raduju kad je vedro i sunčano ili kad je tmurno i kišovito. Čuvši odgovor kako vole više sunce nego oblake, upozorio ih je kako u našem srcu može biti sunčano ili tmurno, te ono određuje naš život više nego li znanje koje smo usvojili i dio čega ćemo brzo zaboraviti. Podsjetio ih je kako je u njihovim srcima sunčano kad ih mama, tata i drugi iz obitelji vole, a da se upisom u Katoličku osnovnu školu proširio krug onih koji ih vole: od ravnatelja i učitelja, do svih drugih koji im služe. Kazao je da postoji još nešto jako važno: u Katoličkoj školi svaki radni dan započinje molitvom. Ona je otvaranje našega srca Isusu Kristu, koji je na križu posvjedočio koliko je velika njegova ljubav za nas, moćna pobijediti i mrak smrti. Biskup je istaknuo kako ljudi već dvije tisuće godina imaju snažno iskustvo da kad u povjerenju otvore svoja srca Isusu, on ih iznutra obasjava pa postaje svijetlo i ono što su naučili u školi te tako najbolje vide sebe i svijet oko sebe, prihvaćaju jedni druge s radošću i poštovanjem. Potaknuo je djecu neka u svojoj katoličkoj školi zajedno s učiteljima tragaju za onim što je lijepo i svijetlo u njihovim srcima po Božjoj blizini u njima.

Izrazio je radost što su se njihovi roditelji opredijelili za školu u kojoj će osim brojki i slova nastojati prijateljevati s Isusom i primati od njega svjetlo u srcu. Uputivši im dobrodošlicu, biskup je zaželio da im dani u školi budu blagoslovljeni.

Potom je uslijedilo predstavljanje učiteljica, koje su prozvale prvašiće i pošle s njima prvi puta u učionicu kako bi sjeli u školske klupe.

Sličan program prvoga školskog dana odvijao se i u Katoličkoj osnovnoj školi u Virovitici i Novskoj. Ravnatelji Ivan Mikolić i Krunoslav Juraković pozdravili su sve prisutne u ime osnivača Škole biskupa Antuna Škvorčevića i zaželjeli dobrodošlicu novim učenicima prvog razreda i njihovim obiteljima, zahvalivši im za ljubav i žrtvu kojom će pratiti svoju djecu u osnovnoškolskom obrazovanju.

Izvor: Požeška biskupija

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.