2308 Don Slavko 60 nasl 1024x576

Umirovljeni svećenik Dubrovačke biskupije don Slavko Grubišić proslavio je u subotu 19. kolovoza s dubrovačkim vjernicima i svećenicima u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku dijamantni jubilej – 60 godina misništva. Na misi je propovijedao dubrovački biskup mons. Roko Glasnović, a Mješoviti katedralni zbor je animirao liturgijsko pjevanje.

„Okupili smo se da Bogu kažemo hvala, a don Slavku čestitamo i molimo s njima i za njega da ga podrži, blagoslovi i sačuva u svojoj ljubavi“, kazao je u propovijedi biskup Glasnović te podsjetio na životni put slavljenika.

Identitet je ono što nas određuje, nastavio je biskup i dodao kako je ono što određuje slavljenika protkano bar s tri sastavnice: onim što je naslijedio – iz obitelji, onim što ga je uvjetovalo – a to je vrijeme u kojem je živio te onim što je sam odabrao – biti svećenik.

Podsjećajući na neke trenutke don Slavkovog života biskup je spomenuo kako je rođen 1938. godine u Drinovcima, školovao se u rodnom mjestu, zatim u Ljubuškom i Dubrovniku, teologiju studirao u Zagrebu, a za svećenika je bio zaređen 1963. godine u Dubrovniku. Govorio je i o njegovim svećeničkim službama od kojih je svakako najupečatljivije da je cijeli svoj svećenički vijek kapelan u Domu za starije i nemoćne osobe Domus Christi u Dubrovniku. Više od tri desetljeća bio je župni vikar u katedralnoj župi, a uz to i rektor manjih povijesnih gradskih crkava, kateheta u gradu, v.d. rektora zborne zborne crkve sv. Vlaha, pomagao je u župama na Lopudu, u Mlinima i Cavtatu. Osamnaest godina bio je župnik na Šipanu nakon čega je 2018. godine pošao u mirovinu, ali i dalje aktivno pomaže koliko može. Živeći cijeli život u Gradu postao je jedno od njegovih prepoznatljivih lica.

Propovijed je biskup zaključio molitvom koju je don Slavka naučila još njegova baka i koju on moli svake večeri, a koja počinje riječima: „Idem leći, Boga reći…“.

Obraćajući se okupljenim vjernicima slavljenik Grubišić je napomenuo kako je prošlog mjeseca ovaj jubilej proslavio u svom rodnom mjestu, no katedralni župnik don Marin Lučić zamolio ga je da također u katedrali proslavi svoj jubilej jer je cijeli život vezan uz nju.

Zahvalio je Bogu koji ga je izabrao za svoga svećenika i što mu je darovao da šezdeset godina živi svoje svećeništvo kao i Majci Božjoj koja ga je kroz čitav život pratila i bila mu je druga majka. Izrazio je zahvalnost i biskupu Roku koji je propovijedao na ovoj misi kao i svim ostalim biskupima koji su ga pratili kroz svećenički život, zatim svećenicima posebice onima koji su s njim ređeni ali su sad nažalost svi pokojni, odgojiteljima isusovcima koji su ih učili ljubavi prema Bogu, svakom čovjeku i domovini te svima koji su došli s njim podijeliti radost ovog slavlja. Osobito je zahvalio osobama iz doma Domus Christi koji su došli na ovu misu s ravnateljicom Mirjanom Vujnović te je dodao kako je u njima kao mlad svećenik gledao svog oca i svoju majku, a sada, kad je i on sijed kao što su i oni sijedi, gleda u njima svoju braću i sestre. Prigodom 60 godišnjice misništva svećenik Grubišić je više puta istaknuo kako je lijepo biti svećenik i kako je sretan zbog toga što je svećenik.

Na misi je koncelebrirao i p. Jerko Šimić, isusovac koji je ove godine proslavio svoj zlatni svećenički jubilej.

U riječima zahvale katedralni župnik Lučić je istaknuo kako don Slavko radosno živi svoje svećeništvo i tako slavi svetu misu, čime je primjer mladim svećenicima kao autentični svjedok koji radosno i ustrajno slavi Krista. Uime vjerničke zajednice slavljeniku je uručen prigodna dar, a druženje je nastavljeno u Pinakoteci.

Tekst i foto: Angelina Tadić

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.