vladika stipic u ukrajini 2023 1

Od 8. do 13. kolovoza 2023., križevački vladika mons. Milan Stipić, u pratnji o. Nenada Krajačića, ravnatelja Caritasa Križevačke eparhije, pohodio je Ukrajinu. Svrha pohoda vladike Stipića bila je unaprjeđenje humanitarne pomoći ratom pogođenih područja i župa što je bila glavna tema svih susreta s hijerarhijom, klerom i vjernicima Ukrajinske grkokatoličke Crkve. Caritas Križevačke eparhije, najčešće u suradnji s humanitarnom udrugom ''Dobro dobrim – DoDo'' iz Hrvatske od početka rata u Ukrajini sustavno šalje karitativnu pomoć koja obuhvaća raseljene osobe, ranjenike, starije i bolesne te osobito ratnu siročad.

vladika stipic u ukrajini 2023 2

Prva dva dana boravka u Ukrajini, biskup Stipić je posjetio grad Hust u Zakarpatskoj oblasti gdje se susreo sa svećenicima Mukačevske eparhije i pohodio veliki izbjeglički centar u tom gradu. Na blagdan sv. mučenika Panteleona, vladika Milan je s domaćim svećenicima služio svečanu arhijerjesku liturgiju i propovijedao te predvodio svečani ophod. Nakon Husta, vladika Milan je posjetio grad Lavov i izbjeglički centar u obližnjem mjestu  Brjohovići gdje se susreo s izbjeglicama iz svih dijelova Ukrajine. U Lavovu je vladika služio sv. liturgiju u Grkokatoličkoj katedrali sv. Jura velemučenika i susreo se s pomoćnim lavovskim grkokatoličkim biskupom Volodimirom Krucom.

vladika stipic u ukrajini 2023 3

 

Nakon toga vladika Stipić je pohodio grad i eparhiju u Žovkvi gdje se susreo s tamošnjim biskupom Petrom Lozom i vodstvom Caritasa kao i hodočasničkog centra. Biskup Žovkve predstavio je vrlo napredan i učinkovit rad njihovog Caritasa. U svim susretima s ukrajinskim vladikama i svećenicima, uz teme humanitarne pomoći, razgovaralo se i o hodočasničkom turizmu te pastoralnoj skrbi mnogobrojnih ukrajinskih grkokatolika koji posjećuju prostor Hrvatske i BiH, osobito kao hodočasnici u Međugorje. Posljednja dva dana pohoda vladika Stipić je posjetio samostan otaca Bazilijanaca u Krehivu te bazilijanski samostan sv. Onufrija u Lavovu gdje je vladika služio svečanu liturgiju i propovijedao.

vladika stipic u ukrajini 2023 4

 

S monasima bazilijancima Križevačka eparhija ima povijesno dobre odnose te je čak poglavar glavnog bazilijanskog samostana u Lavovu nekoć bio Hrvat - Bazilije Božićković, kasnije i prvi križevački vladika (1719-1785). Nakon te liturgije biskup Milan se susreo s poglavarima bazilijanskog samostana i cijele provincije. Cjelokupan boravak vladike Stipića i ravnatelja Caritasa Krajačića u Ukrajini  organizirao je o. Kornelije Jaremak, ravnatelj Misijskog centra bazilijanskog reda.

vladika stipic u ukrajini 2023 5

Posljednji dan boravka u Ukrajini vladika Milan je pohodio katoličku bolnicu ''Andrej Šepticky''' gdje ga je ravnatelj upoznao sa stanjem zdravstvene skrbi u ratom pogođenoj Ukrajini gdje uslijed ratnih operacija i zaostalih mina dnevno i do 150 osoba ostane bez tjelesnih ekstremiteta kao trajni invalidi.

vladika stipic u ukrajini 2023 6

Vladika je pohodio i vojno groblje u Lavovu gdje je služio Panahidu – Molitveni spomen za sve poginule.

vladika stipic u ukrajini 2023 7

 

U Lavovu je biskup još pohodio i grkokatoličku bogosloviju sv. Duha gdje se susreo s poglavarima i bogoslovima koji su mu prezentirali svoj život i rad. Puhački orkestar ove lavovske bogoslovije, uz pomoć Križevačke eparhije i drugih hrvatskih biskupija, ovoga je ljeta pohodio Hrvatsku te u više hrvatskih gradova održao koncerte. Na koncu, u Lavovu se vladika Stipić susreo i s poglavarom Ukrajinske grkokatoličke Crkve blaženim Svyatoslavom Shevchukom, velikim nadbiskupom kijevsko-galičkim.

vladika stipic u ukrajini 2023 8

Unatoč ratnim strahotama i teškom životu, vladika Stipić ostao je zadivljen pastoralnom aktivnošću i duhovnom životnošću grkokatoličkih župa, biskupa i crkvenih ustanova koje neumorno rade i olakšavaju težak život tamošnjih ljudi. Osobito je snažan rad s djecom i mladima s kojima se tijekom ljeta organiziraju ljetni kampovi s duhovnim i drugim sadržajima. Ukrajinski biskupi, svećenici, monasi i vjernici redom su izražavali svoju duboku zahvalnost Hrvatskoj, hrvatskom narodu i Crkvi na velikoj pomoći i blizini koja im se pruža u ovim teškim, za Ukrajinu i ukrajinski narod, ratnim danima.

vladika stipic u ukrajini 2023 9


Tekst: o. Livio Marijan 

Izvor: Križevačka eparhija

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.