Opera Snimka 2023 07 24 121903 ika.hkm .hr

U Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova Civitas sacra otvorena je u petak, 21. srpnja izložba Branka Lovrića-Caparina

Ususret trodnevnici sv. Jakova, u Interpretacijskom centru katedrale sv. Jakova Civitas sacra otvorena je u petak, 21. srpnja izložba Branka Lovrića-Caparina kolaž-akvarela „Sveti grad“. Izložbu je otvorio šibenski biskup Tomislav Rogić.

Katedralni župnik don Krešimir Mateša pozdravio je sve nazočne, osobito šibenskog biskupa Tomislava Rogića. U svom obraćanju naglasio je kako je ta tematska izložba pripremljena u povodu 725. obljetnice Šibenske biskupije s ciljem isticanja detalja mnogobrojnih crkava, ali i događaja koji pokazuju kako živa Crkva katedralne Župe sv. Jakova živi. Istaknuo je kako je naziv izložbe povezan s prostorom Interpretacijskog centra.
Galerist Pavao Roca ukratko je predstavio autorov opus stvaralaštva koje se proteže kroz posljednjih pola stoljeća u mnogim likovnim tehnikama, osobito u akvarelu. Njegova djela krase mnoge reprezentativne prostore diljem Hrvatske, ali i svijeta. Kao dugogodišnji suradnik Međunarodnog dječjeg festivala, Brankove slike bile su glavni suvenir za darove sudionicima. Na taj način je bio najbolji ambasador grada Šibenika. U svojim djelima otkriva i mnoge skrivene građevine i dijelove Šibenika kroz svoja djela. Izrazio je zahvalnost autoru što je svojim djelima predstavljao univerzalnu ljepotu prožetu optimizmom i nadom.

Sam autor, Branko Lovrić-Caparin progovorio je o samim izloženim slikama, kao i o tehnici kolaž-akvarela koju koristi. Objasnio je kako se htio malo odmaknuti od klasičnog akvarela i tako je započeo s kolaž-akvarelom čijim rekomponiranjem nastaju nove mogućnosti za umjetnička djela. Predstavio je ukratko svako izloženo djelo:

„Slika Skradinski kulturocid. Kolažom sam se prvi put poslužio 1994. na slici na ovoj slici. Tu sam trebao dočarati stradanje skradinske župne crkve Rođenja BDM (nekadašnje katedralne crkve) i župne kuće. U zrak je odletio krov crkve, sve u crkvi je porušeno i razbacano. U župnoj kući granata je probila krov i zabila se u sanduk s knjigama, a druga granata je probila u podrum i uništila etnografsku zbirku. Da bi oslikao tu eksploziju kolaž mi je dobro poslužio prikazujući crkvene i kulturne vrijednosti kako lete zrakom. Ta se slika nalazi u skradinskoj župnoj kući. Istom tehnikom sam se poslužio kad se nije bolje moglo izraziti nešto što nije samo realni opis nego i neka poruka.

Slike Ja te krstim i Dan od gnjeva nastale su na poticaj šibenskog biskupa u miru Ante Ivasa. Njegovim poticajem organizirana je umjetnička kolonija na temu Šibenske katedrale. Kolonija se održavala svake godine od 2006. do 2010. Odazvalo se dvadesetak umjetnika, slikara i kipara. Kolonija je radila po osam dana. Na koncu bi se organizirala izložba nastalih radova u galeriji Sv. Krševana. Uvjet je bio da svaki sudionik daruje po jedno svoje djelo nastalo tom prigodom. I ja sam također sudjelovao u toj koloniji. Ova dva rada su tada nastala i darovana su Šibenskoj biskupiji. Uzeo sam kao temu glavne karakteristike neke šibenske crkve. Za katedralu je to njena krstionica. Mali prostor a velika vrijednost, kao biser u školjci. Tu su i glave s apsida katedrale. Uspomena na sve one Šibenčane krštene u tom prostoru. Naslov slike je Ja te krstim.

Crkvu sv. Ivana zapamtio sam po misama za pokojne, takozvane Veršarije. One su bile svirane i pjevane, pučkim pjevanjem. Za orguljama je bio Nikola Lovrić-Caparin, a pjevao je Sokol Bumber. Slika nosi naslov Dan od gnjeva. Tehnički slike su izvedene akvarelno i kolažno upravo radi toga da bih imao više mogućnosti da iznesem ideju slike. Ovom prigodom ih izlažem da bih naglasio kontinuitet kolažnog rada. Ova dva djela smještena su u prostoru Katoličke osnovne škole u Šibeniku.

Slika „Sveti grad“ sadrži siluetu grada Šibenika na kojoj su prikazani dvadeset i pet sakralnih objekata. No, nije ovo slika šibenskih crkava, njihove vanjštine ili unutrašnjosti, niti je ovo slika Šibenika i njegove panorame. Ona služi samo da bi se prepoznao grad o kojem pričam. Ovo je slika šibenskog puka i njegove vjere, njegove pripadnosti Crkvi i Bogu. Ovdje se nazire tvrdoglava narav Šibenčana a koja zahvaća i vjernički duh. Ipak, naslov slike ne opravdava ni broj, ni množina, ni tjesnoća, ni ljepota, ni skromnost samih objekata. Živa tvrda vjera Šibenčana, gospode i puka, dala je naslov ovoj slici. To je vjera naša. To je vjera Crkve. Njom se dičimo, nju ispovijedamo u Kristu Gospodinu našemu. To je priča ove slike, priča iz davnine, priča moje mladosti i starosti, a nadam se da će biti i priča naše hrvatske budućnosti.“

Izložbu je otvorio šibenski biskup Tomislav Rogić zahvalivši autoru na njegovu doprinosu velikoj obljetnici Šibenske biskupije.

Izvor: Šibenska biskupija

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.