230702 Dječje ljeto Retkovec 4

Od 28. lipnja do 2. srpnja 2023. u zagrebačkoj Župi sv. Pavla apostola u Retkovcu održano je treće po redu Dječje ljeto. Uz 30-ak župnih animatora u programu je sudjelovalo oko 130 djece. Ovogodišnja tema bila je „Vjera i…“, vođena geslom „Vjerujem, Gospodine“ (Iv 9, 38), a sve je pratila autorska himna pod nazivom „Vjera ne luta“.

Tema je obrađivana kroz pet dana: prvi dan bio je uvod u vjeru samu – što ona jest i čemu služi. Nakon okupljanja i plesa za početak katehezu je održao župni vikar vlč. Filip Šešek. Nakon kateheze uslijedila je podjela sudionika u 6 grupa, ovoga puta nazvanih po bojama: Narančasti, Zeleni, Plavi, Ljubičasti, Rozi i Crveni. Grupe su bile složene od 20-ak članova uz 3 animatora kao voditelja. Edukativni dio programa proveden je kroz pisanje vlastite priče o vjeri. Za kreativan zadatak grupe su radile križ od puzzli na koje su morali nacrtati što za njih predstavlja vjera. Nakon rada u grupi uslijedila je pauza, zatim ples i igre. Prvi dan je, kao i svaki, završio svetom misom koju je predvodio vlč. Šešek, a pjesmom uljepšao dječji zbor Paulus.

Drugoga dana govorilo se o vjeri i obavezama. Animatori su na početku programa priredili skeč – pogađalicu teme dana u obliku sudnice pod nazivom „Mali detektivi“. U edukativnom dijelu programa u grupama je obrađivan životopis bl. Karla Acutisa, a na temelju njegovih razmišljanja i anegdota razgovaralo se o obavezama, njihovoj važnosti i odnosu prema njima. Kao kreativni zadatak grupa je morala izraditi svoj planer dužnosti – podijeliti među sobom uloge važne za grupu i njezin rast, sve to na originalan način prikazati na plakatu te kasnije predstaviti drugim grupama i žiriju. Igre toga dana igrale su se u parovima te su sve bile natjecateljskog karaktera.

Trećega dana na red je došao i vodeni dan, a obrađena je tema vjera i kultura. Animatori su temu djeci predstavili na principu dražbe. U edukativnom dijelu dana prolazilo se 7 važnih pitanja i smjernica za odnos s kulturom i medijima. Poruka tog dijela bila je da je važno pratiti što to gledamo i slušamo, kako smo i zašto došli do toga, tko su naši uzori te gdje nas ta pjesma/film/serija vodi. Pitanja su bila postavljena po uzoru na sv. Ignacija, a djeci predstavljena na zabavan način kroz razne primjere. Kao kreativni zadatak sve grupe su morale na istu melodiju napisati tekst za pjesmu svoje grupe. Igre su ovoga puta bile pojedinačne – npr. „Moja sapunica je veća od tvoje“, „Mokri poligon“, „Zalij animatora“, „Rasporedi kulturu“ i još mnoge druge.

Četvrtoga dana govorilo se o vjeri i odnosima. Program toga dana zbog vremenskih uvjeta započeo je igrama „Pogodi igrača“ i „Skakanje u vrećama“. Nakon igara po programu je uslijedio kreativni zadatak – izrada velike grupne krunice. Uz bojanje i pletenje, grupa je svaku deseticu morala posvetiti za nešto. Nadalje je kapelan djeci održao katehezu o vjeri i odnosima, nakon koje je uslijedio brzi kviz s pitanjima iz kateheze. Zbog kiše su se grupe družile u župnoj kući, gdje su imale zadatak upoznavati se i jačati odnose među sobom. Zaključak četvrtog dana glasi „Ljubeći Boga ljubim bližnje, ljubeći bližnje ljubim Boga, a ljubeći oboje ljubim sebe“.

Posljednjeg, petog dana radilo se o vjeri i sportu. Dan je započeo „Podcastom“ u kojem su animatori Monika i Dominik djeci ispričali svoje iskustvo profesionalnog bavljenja tenisom i nogometom. Pričali su o tome kako je u tom razdoblju izgledao njihov život, u kakvom su odnosu bili s vjerom i bližnjima, kakve su poteškoće i blagoslove zadobili te kako ih je to dovelo na put na kojem su danas. Nakon kratkog razgovora djeca su im postavljala pitanja i tražila ih savjete, a razgovor o dojmovima nastavio se u grupama, kada su obrađeni i spomenuti nepoznati sportovi (npr. peglanje u zraku, nogotenis, ronjenje u blatu itd…). Kao kreativni zadatak dana grupe su morale dizajnirati svoj dres, te je uz to održana i modna revija gdje su svoje dresove trebali predstaviti i pojasniti značenja simbola koje su koristili. Igre toga dana grupe bile su zajedničke, a do izražaja je dolazio ispravan natjecateljski karakter. Pouka jest da sport ne smije postati svrha samome sebi te da mora, jednako kao i nama samima, biti u službi Boga i bližnjih.

Svih pet dana bilo je prožeto navijanjem, pjesmom, bansevima i smijehom, a na kraju petog dana za roditelje je pripremljena i izložba svega što su njihova djeca radila. Proglašenje pobjednika prošlo je u veselom tonu, a pobjednička grupa Dječjeg ljeta 2023. bili su Narančasti.

Tekst i foto: Dubravka Knežević

Izvor; Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.