IMG 0870 800x445

U okviru 33. susreta misionara hrvatskog govornog područja, kojem je ove godine domaćin Porečka i pulska biskupija, u nedjelju 2. srpnja misionari su gostovali u pojedinim istarskim župama.

U župi sv. Ivana Krstitelja u Puli misu je u zajedništvu s domaćim župnikom fra Đurom Hontićem i fra Stipanom Radićem, gvardijanom iz Sarajeva i ravnateljem Papinskih misijskih djela Vrhbosanske nadbiskupije predvodio misionar u Zambiji fra Ivica Perić.

Na početku mise, riječ dobrodošlice izrekao je domaći župnik Hontić, koji je naglasio kako je ovaj susret misionara prigoda susresti se s njima „oči u oči, te se upoznati s njihovim radom, kao i misijskom poslanju Crkve“. Zahvalio je misionarima na njihovu životu, djelovanju i odazivu za odlazak u misije.

Uvodeći u misu, fra Perić je rekao „okupljeni smo oko svetoga stola gdje donosimo naša srca da budemo u zajedništvu s Kristom Gospodinom“. Pozvao je na molitvu za obitelji, kao i za naše misionare, da svi budemo zajedništvo jedne svete katoličke Crkve.

U prvom dijelu homilije, fra Radić je govoreći o misionarskom pozivu ukazao na Isusove riječi “pođite dakle, i učinite mojim učenicima sve narode, krsteći ih u ime Oca, Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovjedio“, te na to dodao i riječi “tko ne uzme svoga križa i ne pođe za mnom, nije mene dostojan”. Podsjetio je, kako je prva pisana misijska knjiga Djela apostolska koja i izvještavaju o djelovanju apostola, prvih misionara koji su se odazvali na Isusov poziv. „Plod njihovog misijskog djelovanja je brzo širenje kršćanstva u svijetu među različitim narodima i kulturama. Naš hrvatski narod rano je prihvatio kršćanstvo i ima višestoljetnu kršćansku tradiciju i kulturu. Na temeljima te vjere izrasli su mnogi veliki svjedoci vjere neki nama znani, a puno više onih neznanih. Nisu se zatvorili u državne granice, nego su se spremno odazvali Kristovu pozivu i išli među druge narode i donosili im radosnu vijest. Neki su svoje svjedočanstvo zapečatili mučeničkom krvlju. Kao prvi misionar iz hrvatskog naroda, je i prvi hrvatski proglašeni svetac Nikola Tavelić. U vrijeme Tavelića spominje se i Marin iz Kotora kao hrvatski misionar među Mongolima“. Potom se kratko osvrnuo na sadašnje stanje hrvatskih misionara diljem svijeta, te posvijestio kako svako misijsko zvanje zaslužuje posebnu pozornost.

U drugom dijelu homilije, o svom radu progovorio je fra Ivica Perić, jedan od trenutno 72 hrvatska misionara u svijetu. On djeluje u Africi već 33 godine, a nakon više godina provedenih u Ruandi, već godina dana je u Zambiji, te je progovorio o te dvije zemlje i stanju misija.

U Zambiji kuće se rade od blata i pokrivene su travom. I naša crkva je od blata, stolice također. Stanovništvo još uvijek ore i prevozi volovskim kolima. Narod je topao, rekao je, te podsjetio kako je Zambija petnaest puta veća od Hrvatske, a u glavnom gradu Lusaki živi 4 milijuna stanovništva. Nadalje je istaknuo, kako su glavna hrana žganci, puno se sije kukuruz, soja i suncokret, te ima dosta stoke. Ali da bi se samljeo kukuruz mora se ići i 25 km. Stoga su misionari napravili mlinove da lokalnom stanovništvu olakšaju život. Naglasio je, kako djeca moraju i do 13 km u jednom smjeru ići do škole, pa radi toga velik broj djece i ne polazi školu. Posebno je bolna činjenica, da djevojčice od 12, 13 godina već imaju djecu. „Sada nastojimo pokrenuti školu šivanja, kako bi te djevojčice naučile zanat, i kako bi se mogle osigurati egzistenciju za sebe i djecu. Mi ih nastojimo naučiti raditi, umjesto da im dajemo, jer ne želimo ih stvarati ovisnima“ rekao je.

Govoreći pak o prethodnoj misijskoj postaji u kojoj je djelovao, predstavio je Centar Otac Vjeko u Ruandi. Podsjetio je, kako je tamo za rata 1994. godine u 100 dana pobijeno oko 800.000 do milijun ljudi, a poslije rata tri puta više. „U vrijeme rata, jedini koji je ostao od bijelaca, bio je pokojni fra Vjeko Ćurić, on je uspio spasiti oko 160.000 stanovnika. On je odlazio u susjedni Burundi i dovozio hranu za izbjeglice. Kad je rata završio, trebalo je započeti obnovu, a u Africi je jako važna obitelj i muškarac je glava obitelji. Kako su mnogi muškarci pobijeli, ili su morali bježati u u susjedni Kongo, fra Vjeko je organizirao na nivou biskupije Caritas preko kojeg su se obnavljale kuće ženama“. Fra Vjeko Ćurić je ubijen 1998. godine zbog svoga rada, a objavljena je knjiga sa svjedočanstvima o onome što je učinio za vrijeme rata i koliko je ljudi spasio. Podsjetio je i kako je s. Lukrecija Mamić 2011. ubijena u Burundija. „Svaki poziv je li misionarski, i ne, ima svoju jačinu i svoju vrijednost, mi moramo raditi kao zajednica da se ne bi osjetili napušteni. Zahvaljujući hrvatskom narodu, u Ugandi je napravljen ‘Centar Otac Vjeko’ koji je uzor škola u Ruandi između 289 škola. U Centru se djeca obučavaju za stolare, krojače, zidare, informatičare. Sva djeca imaju alat na kojem se obučavaju, a kad završe školu dobro su osposobljeni, pa odlaze u druge škole kao učitelji ili raditi u velike tvrtke“ rekao je.

Pojasnio je, kako se pomoć može slati preko humanitarne udruge „Srce za Afriku“. Od donacija se financira ‘Centar fra Vjeko’ i pomaže djeci u školovanju.

Na kraju homilije, fra Perić je pozvao vjernike na molitvu za misionare, a misionari, kao i oni kojima oni pomažu mole za svoje dobročinitelja.

Nakon mise, u župnoj dvorani, fra Perić je i slikom približio život i rad u Zambiji.

Tekst i foto: G. Krizman

Izvor: Porečko-pulska biskupija

Radio Marija

03:30 Kroz stoljeća Crkve - tema: sv. Majka Terezija; ur.: dr. sc. p. Ivica Musa; vod.: Andrej Paulus
04:15 Glazba
04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu - tema: Spomenici kulture koje nam je ostavio u baštinu zagrebački biskup Maksimilijan Vrhovac; ur. i vod.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Velika devetnica u čast sluge Božjega o. Ante Gabrića u kolovozu

VELIKA DEVETNICA SLUGI BOŽJEM OCU ANTI GABRIĆU »OD ZEMALJSKOGA DO NEBESKOG ROĐENDANA« Sedma devetnica od 20. do 28. kolovoza 2024.   UVOD Na vrhuncu smo...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.