MG 9104

Sisački biskup Vlado Košić predvodio je nedjelju 25. lipnja u kapeli sv. Petra i Pavla u Dvoru svečano misno slavlje tijekom kojeg je u službu uveo novog upravitelja župa Divuša, Gvozdansko i Zrin vlč. Darija Stankovića. Na početku dekret o imenovanju okupljenim župljanima pročitao je župni vikar iz Hrvatske Kostajnice fra Leopold Palić.

Biskup je čestitao vlč. Stankoviću i župljanima te ih pozvao na zajedničku dobru suradnju za boljitak ovih župa i ovoga kraja. Biskup se spomenuo i bivšeg župnika vlč. Stjepana Filipca koji je zbog teške bolesti iznenadno hospitaliziran te onda i umirovljen i pozvao je okupljene na molitvu za njega.

U homiliji biskup je progovorio o župničkoj ulozi istaknuvši kako iako male, ove tri župe zbog svoje povijesti i svega što se svake godine u njima obilježava, imaju veliko i važno značenje u Sisačkoj biskupiji i čitavoj Hrvatskoj. „U tom smislu je važno da svećenik okuplja, vodi brigu i organizira svoje župljane, ali i da se brine o spomenicima kulture i svemu onome što traži život ovih povijesnih mjesta i župa. Na nama je briga za ovo područje i važno je da se ovdje očituje naša prisutnost. Kao što smo čuli u Evanđelju Isus govori o tome da će on nas priznati pred svojim Ocem nebeskim ako i mi njega ne zatajimo i priznamo da smo njegovi učenici. Makar su nam nekad prilike nesklone ili nas netko čudno gleda, zamjera nam i izruguje nam se, mi smo uvijek pozvani našu vjeru hrabro živjeti i ne bojati se da smo Isusovi učenici. Tri puta danas Isus govori: ne bojte se, a kažu da se u Novom zavjetu ta Isusova rečenica ponavlja 365 puta, kao da nam svaki dan u godini Isus želi reći: ne bojte se. Te Isusove riječi i ja danas upućujem vašem novom župniku vlč. Dariju. Hrabro ići naprijed, naviještati Krista i činiti dobro to je naša zadaća. Bojati se čovjek treba samo kada čini zlo, kada ne sluša Evanđelje i Božje zapovijedi“, rekao je biskup istaknuvši kako je Crkva oduvijek narod mučenika, ali i svjedoka koji se nisu bojali trpjeti za ime Isusovo jer su znali da je on s njima. 

Osvrnuvši se na prvo čitanje iz Knjige proroka Jeremije propovjednik je rekao kako i prorok govori o patnji i progonima. „Tako su i njega samoga progonili i poznate su tužaljke proroka Jeremije kada su neprijatelji razvalili Jeruzalem, a njega proglasili krivim i bacili u bunar da umre, a spasio ga je jedan pobožan čovjek. On je zapravo bio progonjen jer je govorio Božje Riječi, da treba Boga slušati i da se ne treba bojati i podvrgavati vlasti koja želi uništi vjeru u njihovom narodu. Tako su i danas progonjeni oni koji žele činiti dobro i izgleda kao da više koristi imaju oni koji čine zlo i koji promiču krive ideje i slike o čovjeku i svijetu, koji niječu Boga, ali Bog će svog pravednika spasiti“, poručio je biskup. 

Nakon popričesne molitve okupljenima se predstavio i vlč. Stanković te je zahvalio biskupu na ukazanom povjerenju i uvođenju u službu.

Na kraju je u ime župljana novog župnika pozdravila Marijeta Juranović Mandić. Ona je zahvalila biskupu što nije zaboravio na ovu župu te je nakon bolesti župnika odmah pronašao rješenje za župu, ali je i zahvalila bivšem župniku koji se skoro četvrt stoljeća svim srcem brinuo za ovaj kraj.

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

00:30 Katolički kulturni i društveni profili - gost-urednik: dr. sc. Vladimir Lončarević; vod.: Ivka Malkoč Bastašić
01:15 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.