P1014578 2 2048x1536

Susret ministranata Zadarske nadbiskupije održan je u svetištu sv. Nediljice u Vrani u četvrtak, 22. lipnja. Misno slavlje za vanjskim oltarom u masliniku toga svetišta predvodio je don Tomislav Dubinko, župnik župe sv. Ante Padovanskog na Smiljevcu u Zadru.

Susret je okupio 250 sudionika, od toga 200 ministranata iz župa Zadarske nadbiskupije predvođenih njihovim župnicima.

Na pitanje don Tomislava djeci u propovijedi tko su zaštitnici ministranata, ministranti su znali odgovoriti da su to sv. Tarzicije i sv. Dominik. „Važna je služba ministriranja, onih koji poslužuju i pomažu oko oltara. Time sâmom Bogu želimo pomoći da euharistijski susret bude što svečaniji. To je velika služba, čast i odgovornost. Zato treba biti sabran i pozoran, a ne da ministrant ometa svećenika i vjernike“ rekao je don Tomislav, istaknuvši da je za slavu Božju potrebna revnost. „Dakle, što god radiš, radi sa srcem. Potrebni su poniznost i poslušnost, da i s najmanjom službom znamo slaviti Boga. Treba nam i čistoća duše. Kod ministranata je važno strahopoštovanje prema Isusu u svetohraništu. Kod slavljenja mise i ministriranja važni su urednost i točnost. Za ministrante je važno prijateljstvo“ rekao je don Tomislav, potaknuvši ministrante da budu primjer u crkvi ali i u susretima s ljudima kad izađu iz crkve. „Budimo svjesni koga primamo u misi. To je sâmi živi Bog koji je u nama“ potaknuo je don Tomislav, zahvalivši i ohrabrivši ministrante u njihovoj službi.

Prije mise, vjeroučiteljice Ivana Viduka i Lucija Franić pripremile su prigodnu katehezu. „Ministranti su služitelji oltara u bogoslužju. Dakle, služe sâmom Bogu, a onda Crkvi, svećeniku i zajednici. Prva zadaća ministranata je biti dobar čovjek, dobar kršćanin, a uče i o liturgiji, liturgijskom prostoru, ponašanju unutar liturgijskog prostora. Moraju poznavati prostor crkve gdje služe“ rekla je Viduka, istaknuvši da ministranti nisu to samo u crkvi, nego duh te službe trebaju svojim životom svjedočiti i na ulici, igralištu, u školi.

„Ministranti trebaju biti prepoznati kod oltara i da ih se prepozna vani, po njihovom ponašanju. To dvoje ne smije biti u raskoraku; da su u crkvi uzornog ponašanja, a vani u igri npr. da psuju. Ministriranje se mora odražavati u svakom području njihovog života; da žive poštenje, iskrenost, dobrotu, hrabrost, spremnost za učenje“ poručila je Viduka. Govorila je i o razlikovanju Crkve kao zajednice i crkve kao liturgijskog prostora. Zahvalila je ministrantima na doprinosu kojega daruju župi i poželjela da uvijek budu prepoznatljivi kao članovi koji imaju službu unutar ministrantske i župne zajednice. Lucija Franić istaknula je da ministriranje odjelotvoruje Isusov poticaj na služenje; to je svojim gestama ljubavi prema apostolima na osobiti način pokazao Isus na Posljednjoj večeri.

Susret je organiziralo Povjerenstvo za duhovna zvanja i ministrante Zadarske nadbiskupije čiji je povjerenik don Ante Dražina, rektor sjemeništa ‘Zmajević’ u Zadru. Zadnji put tako veliki i na taj način organiziran susret ministranta održan je 2013. također u Vrani.

Na susretu je bilo puno djece trećeg razreda, prvopričesnika, a ministranti u većini pohađaju 5. i 6. razred.

„Ovaj susret je prilika da se susretnu sve generacije ministranata na jednom mjestu. Uz katehezu i misu, sportska natjecanja omogućuju im da se dodatno druže, izgrađuju i upoznaju. U zadnje vrijeme sve je manje ministranata i zbog skandala koji su se dogodili u Crkvi. Dogodi se onda i da svećenici odustanu, nekima je lakše ostaviti rad s ministrantima. Ali, duhovni odgoj koji se dobije služenjem kod oltara nitko ne može nadomjestiti. Ne samo zbog mogućih duhovnih zvanja koja se rađaju u tim godinama, a vežu se uz službu oltara, djeca osjete duhovni poziv služeći uz oltar, nego ministrirati omogućuje i osjetiti Boga služeći mu za oltarom. To je najljepše što djeca i mladi mogu doživjeti i što će pamtiti cijeli život“ rekao je povjerenik Dražina.

Don Luka Šustić, član Povjerenstva za duhovna zvanja i ministrante u osvrtu na susret je rekao: „Drago mi je raditi s ministrantima. Oni su poslužitelji za oltarom. Ministranti pomažu svećeniku u najvažnijem dijelu euharistije, u središtu naše vjere, oni poslužuju. Zato mi je radost vidjeti ih u tolikom broju, drago mi je što smo se okupili, da rado ministriraju. Danas je teže doći do djece, pa je vrijedno kad se djeca i mladi javljaju da žele posluživati kod oltara. To ih možda može potaknuti i da u budućnosti razmišljaju o pozivu, ministriranje im može biti poticaj i prema razvoju duhovnog poziva“ rekao je don Luka. Istaknuvši da taj susret pokazuje bogatstvo Zadarske nadbiskupije, don Luka je rekao da će im taj susret ostati u lijepom sjećanju. Taj susret je znak da svećenici i Crkva misle na njih, da rade s njima i da primijete kako su tu za njih.

Nakon mise, održane su sportske aktivnosti. Ekipa ministranata Ugljan i Pašman pobijedila je u nogometu mlađeg uzrasta, a ekipa Gorica i Raštane pobjednik je u nogometnom turniru starijeg uzrasta. U povlačenju konopa pobjednik je skupina Smiljevac.

Svjedočanstvo što im znači ministriranje izrekli su i neki ministranti. Damir Vuković iz zadarske župe Uznesenja BDM je rekao: „Vidio sam prijatelja kako ministrira, došao sam na misu i odjednom sam odlučio – želim i ja biti ministrant. Imam osjećaj kao da služim Isusu na oltaru, kao da dajem kalež Isusu. Rekao sam prijateljima, ‘Ja sam ministrant’ i pozvao sam ih da i oni dođu i ministriraju. Pozivam i druge da dođu na susrete ministranata. Na susretima zajedno igramo nogomet, imamo aktivnosti, natječemo se i služimo u crkvi“.

Matej Hajdić iz zadarske župe Belafuža je rekao: „Želim služiti Isusu i Bogu. Kad ministriram, osjećam se lijepo, smireno. Uživamo igrajući nogomet, skupa s Isusom. Lijepo je upoznati druge ministrante“.

Marino Ivković iz župe Uznesenja BDM na Ugljanu ministrira jer želi pomoći svećeniku i „da može više pričati s Bogom“.

David Vanjak iz župe sv. Kasijana u Sukošanu ministrira da bi pomagao svećeniku, da nosi križ, da „nauči kako nešto nositi, gdje staviti crkveno posuđe i ostalo“.

Jakov Martinović iz zadarske župe Bl. Alojzija Stepinca je rekao: „Ministriram jer jako volim Boga, moja obitelj voli Boga. Biti ministrant je jako lijepo. Dođite!“.

Ante Batur iz župe sv. Mihovila u Galovcu je poručio: „Ministriram jer želim biti bolji čovjek i želim pomagati svećeniku. Sretan sam što mogu ministrirati i pritom se lijepo osjećam. Ministrirati je jako lijepo, dečki mogu postati još bolji ljudi“.

Tekst i foto: Ines Grbić

Izvor:Zadarska nadbiskupija

Radio Marija

00:30 Katolički kulturni i društveni profili - gost-urednik: dr. sc. Vladimir Lončarević; vod.: Ivka Malkoč Bastašić
01:15 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2036
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.