TNNP Medjugorje 2023

 „Tvoj narod na putu“ duhovna je inicijativa Svjetska obitelj Radio Marije kojom želimo odgovoriti na poziv naše nebeske Majke na molitvu i dobra djela. Inicijativa je započela u izazovnim vremenima pandemija i odvojenosti, kako bi se svakome, bez obzira na situaciju, pružila mogućnost hodočašća i zajedničke molitve krunice. U sklopu ove prekrasne inicijative, Marijin narod putem valova Njezinog radija putuje u velika marijanska svetišta diljem svijeta, gdje se uz pjesmu i razmatranja moli krunica na različitim jezicima u zajedništvu Svjetske Obitelji Radio Marije.

Ove nedjelje, 25. lipnja, naše je duhovno odredište Međugorje. Od 16 sati uključit ćemo se u prijenos Radio Marije BiH te Vam tom prigodom donosimo njihovu prigodnu poruku:

Dragi prijatelji,

Kroz ovu godinu Svjetska obitelj Radio Marije pokrenula je molitvenu inicijativu „Tvoj narod na putu” u kojoj sudjeluju sve postaje Radio Marija u svijetu. Želja nam je kroz post, molitvu i dobra djela odgovoriti na Gospin poziv.

Osobit dio ovoga „duhovnog hodočašća” su i zajedničke molitve krunice iz marijanskih svetišta diljem svijeta.

U nedjelju, 25.lipnja 2023. na 42.obljetnicu ukazanja Majke Marije u Međugorju, radiovalovima hodočastite u naše Međugorje, odakle prenosimo molitvu krunice u 16 sati.

 Budite s nama i sa svim slušateljima svih Radio Marija u svijetu. Napravimo od zrna naših molitvi lanac ljubavi i utecimo se Gospinom zagovoru i zaštiti.

O povijesti župe Međugorje

U povijesnim dokumentima, ime Međugorje prvise  put spominje 1599. godine, stoga ovu godinu možemo smatrati „rođendanom“ Međugorja.

U popisu datiranom 2. travnja 1599. spominju se nazivi šest župa među kojima se spominje ona koja će za nešto manje od 400 godina poslije postati jedna od najpoznatijih i najznačajnijih župa na svijetu – Župa Međugorje

Župa je kanonski utemeljena 1. svibnja 1892. a u godini osnutka, valja istaknuti, imala je svega 1660 žitelja. Tada nitko nije mogao slutiti dimenzije cijele povijesti o Međugorju i njezinog utjecaja na budućnost ovog mjesta. Stara crkva, kako su je prozvali župljani, imala je jedan zvonik i u unutrašnjosti uređen glavni oltar sv. Jakova, te pokrajnji oltar sv.Ante.

Radovi na novoj crkvi sv. Jakova trajali su od 1934. do 19. siječnja 1969, kada je bila i blagoslovljena. Bila je – i ostala tako velika, da su je već i prije Gospinih ukazanja, nazivali „bazilikom“.

Kraljica Mira

Međugorski fenomen vezuje se uz tvrdnje tadašnje šestero djece kojima se Gospa, prema njihovim tvrdnjama, počela ukazivati 1981. na brdu Crnica u Međugorju. Ivanka Ivanković, Mirjana Dragičević, Ivan Dragičević, Jakov Čolo, Marija Pavlović i Vicka Ivanković, po prvi put su, kako tvrde, svjedočili ukazanju Majke Božje 24. lipnja 1981.

Događaj je to koji je u potpunosti promijenio život na području ovog hercegovačkog mjesta – i imao velikog odjeka u Crkvi.

Mala hercegovačka župa postala je odredište nebrojenih hodočašća, mjesto molitve i obraćenja. Gospu se u Međugorju posebno zove Kraljicom Mira zbog njezinih opetovanih poziva na mir i molitvu.

 

Vatikan i Međugorje

Od 1981. godine pa do danas, Vatikan nije službeno priznao Međugorje kao mjesto ukazanja, ali Katolička Crkva odobrava hodočašćenje u ovo mjesto brojnih milosnih plodova.

“Postoji milost u Međugorju. Ne može se poreći, ljudi se obraćaju”, poručio je papa Franjo.

11. veljače 2017. – na blagdan Gospe Lurdske, Papa Franjo imenovao je apostolskog vizitatora Svete Stolice za Međugorje – bio je to poljski nadbiskup Henryk Hoser koji je tu službu obnašao do svoje smrti 2021. godine. U siječnju 2022. naslijedio ga je talijanski nadbiskup mons. Aldo Cavalli. Mons. Cavalli rado ističe obilje milosti u koje ulaze svi oni koji dođu u Međugorje, mjesto gdje Gospodin nesumnjivo djeluje, dodiruje mnoge duše i mijenja živote.

Papa Fanjo je 12. svibnja 2019. godine, (pred blagdan Gospe Fatimske) službeno odobrio hodočašća u Međugorje.

Fra Slavko Barbarić

Među brojnim iznimnim dušama vezanim iz Međugorje željeli bismo istaknuti jednog franjevca kojeg zasluženo zovu „legendom Međugorja.“ Početkom rata u Bosni i Hercegovini, kad su svi stariji fratri otišli u Tučepe kao prognanici, na usmeno odobrenje fra Drage Tolja, ondašnjeg provincijala, fra Slavko je ostao u Međugorju.

Teško je izdvojiti bilo što iz života ovoga velikoga i nesvakidašnjega čovjeka. No, ako bi ipak to kušali učiniti bilo bi to zasigurno razdoblje njegova života u Međugorju. Fra Slavko Barbarić prokrstario je svijetom šireći Gospinu poruku mira i pomirenja. Bio je duša i srce pokreta mira koji se u Međugorju rodio prije 19 i pol godina. Krasile su ga izvanredne osobine: poznavanje jezika, lakoća komuniciranja s ljudima, naobrazba, jednostavnost, briga i skrb za čovjeka u potrebi, nepresušna energija za koju je čak bilo teško i vjerovati da je jedan čovjek može posjedovati, marljivost, a iznad svega pobožnost, poniznost i ljubav. Mnogo je molio i postio, a Gospu je ljubio djetinjom ljubavlju. To je zapravo bila i srž njegova života: molitvom i postom ljudske duše dovoditi Bogu po Mariji - Kraljici mira.

Živjeti pored njega činilo se ponekad nestvarnim - on je naime, bio tu u svijetu, a istovremeno tako izvan njega. U njegovoj blizini riječi Isusove velikosvećeničke molitve pretvarale su se u zbilju: “...Oni ne pripadaju svijetu, kao što ni ja ne pripadam svijetu. Posveti ih istinom; tvoja je riječ istina. Kao što ti mene posla u svijet, i ja njih poslah u svijet. Ja sebe samog posvećujem za njih da i oni budu posvećeni istinom...” (Iv 17, 16-19).

Radio Marija

03:30 Kap dobrote - ur. i vod.: Snježana Bedeniković
04:15 Glazba
04:30 Slovnica - gošća-urednica: Marina Čubrić, prof.; vod.: Petra Ćurlin
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2036
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.