Tridesetu obljetnicu svećeničkog ređenja proslavila je 19. lipnja u župi sv. Ivana apostola i evanđelista u zagrebačkoj Utrini generacija ređenika zaređenih po rukama zagrebačkog nadbiskupa kardinala Franje Kuharića u zagrebačkoj katedrali 27. lipnja 1993. godine.

30 godina svećeništva 2023 2


Prisjećanje na brojne zajedničke događaje proživljene od sjemenišnih, bogoslovskih, kapelanskih, župničkih te mnogih drugih svećeničkih službi i aktivnosti obogatilo je radost susreta i zahvalnost za milosni dar svećeništva.

Nakon pjevanog Trećeg časa u župnoj crkvi, kojeg je na orguljama pratio zlatarski župnik vlč. Dragutin Cerovečki, prigodni osvrt na prijeđeno razdoblje svećeništva svoje generacije izrekao je rektor kapele Corpus Domini u Zagrebu i dugogodišnji duhovnik na Nadbiskupskom bogoslovnom sjemeništu vlč. Vlado Razum. U uvodu je vlč. Razum naveo da mu u tom trenutku više govori srce nego razum jer mu iskustvo govori kako se ta generacija trudi biti generacija koja kroz proteklih 30 godina njeguje duh zajedništva i međusobne bratske povezanosti te da je taj jubilej trenutak sabiranja, prebiranja u srcu, zahvaljivanja i molitve da i dalje Gospodin sve vodi.

„Imali smo svoj početak, 27. lipnja 1993. godine. Naše svećeništvo započelo je tijekom Domovinskog rata. Pitali smo se i mi tada, kao i Djevica Marija: ‘Kako će to biti?’ Više puta smo se tijekom svoga pastoralnog djelovanja našli u izazovnim i teškim situacijama te smo se pitali: Kako ću? Hoću li ja to moći? Kada sada prebiremo u svom srcu i sagledavamo sve što smo prošli, ipak vidimo da sve to vodi onaj koji nas je pozvao – Isus Krist, naš Spasitelj. Volim si to uvijek posvijestiti: nigdje nećemo biti gdje on već nije bio i nigdje nećemo biti, a da on neće s nama biti“, kazao je vlč. Razum podsjetivši da su se nizale službe, premještaji, gradnje i obnove, pastoralni rad i predvođenje povjerenih im zajednica i da je brzo prošlo tih trideset za koje se već sada zna reći: „Kako je to nekad bilo?“

„Vjerujem da imamo danas zašto reći Bogu hvala. Nismo savršeni i dobro ga je danas moliti za oproštenje. Svjesni smo svojih granica i dobi: sijedih je sve više na glavi i vlasi je sve manje, a koljena klecaju, moliti nam je Gospodina da nas i dalje vodi. Kako godine odmiču susrećemo se sa svojim granicama, postajemo svjesniji kako se svećeništvo ne živi na temeljima vlastitih sposobnosti i snaga već je nošeno njegovom milošću i snaženo darovanim nam Duhom Svetim“, primijetio je vlč. Razum, pozvavši kolege da si trajno posvješćuju važnost Izaijinih riječi: „Duh Gospodnji na meni je! On me pomaza! On me posla!“, jer samo su njegovom snagom pozvani i samo njegovom snagom mogu vršiti i izvršiti svoje poslanje.

Istaknuvši moto sv. Benedikta: Moli i radi!, koji se dokazao i pokazao svoju plodnost u životu Crkve, vlč. Razum je podsjetio da je i sam Gospodin postavio temelj tog modela, odlazeći u osamu i moliti, a potom bi po selima i gradovima naviještao, ozdravljao svaku nemoć i oslobađao one kojima bijaše ovladao đavao te da su sve ono na što kao svećenici potiču svoje vjernike pozvani to i sami činiti, jer „nije farizejski ako nas naši vjernici vide kako iskreno i sabrano molimo brevijar, prebiremo zrnca krunice, klečimo uz Presveto, pobožno slavimo euharistiju i nadahnuto im tumačimo im riječ Božju“.

Osvrnuvši se i na osobne muke, tjeskobe te mlakost i nezainteresiranost vjernika kojima su poslani, vlč. Razum je zapitao: “Nije li se s tim problemom susretao sam Gospodin? Zato je rekao učenicima: Mene nisu slušali ni vas neće slušati. Mene nisu razumjeli ni vas neće razumjeti. Mene su progonili i vas će progoniti“. Nastavivši da „unatoč hladnoće i zatvorenosti mnogih, pozvani smo ići putem Isusa Krista koji nam reče: ‘Budite savršeni kao što je savršen Otac vaš nebeski!’ Put savršenstva je put svetosti i put ljubavi. Možda zvuči prepobožno, ali nije li nas veća davno u knjizi Levitskog zakonika sam Gospodin pozvao: ‘Budite sveti jer sam svet ja Gospodin Bog vaš.’ Put svetosti je put ljubavi i dobrote. To je hod za Kristom koji je Istina. On je put do Oca. On je put savršenstva koji vodi Ocu“, kazao je vlč. Razum pozvavši nazočne jubilarce da budu svjesni i svoje prolaznosti: „Doći će čas kada ćemo morati stati pred lice Božje i položiti račun o svome životu: kako smo živjeli i koji smo trag ostavili iza sebe. Pavao lijepo reče na vrhuncu svojega zemaljskog života: ‘Ne živim više ja nego u meni živi Krist’“.


Mnoga smo blaga spoznaja i znanja dobili od onih koji su se ugradili u naše živote: naš zareditelj kardinal Franjo Kuharić, poglavar i kasnije biskup Marko Culej, rektor Ivan Došlin, naši profesori: Šagi, Bajsić, Ćurić, Turčinović, Duda, Starić, Golub, Rebić, Zagorac i mnogi drugi, kazao je vlč. Razum zahvalivši svima njima za njihov doprinos u svećeničkoj i intelektualnoj formaciji, navevši misao fra Bonaventure Dude, koju im je kao studentima rekao na perikopama: „Ovim svojim radom ja se sada ugrađujem u vaše živote. Ono što sam sam svojim radom usvajao ja to sada predajem vama“, potaknuvši kolege jubilarce da i oni u svom radu takav značaj daju svojem pastoralnom djelovanju.

Pozvavši nadalje na sjećanje i molitvu za sve kolege iz generacije koji zbog raznih razloga nisu na proslavi: zbog bolesti, spriječenosti, odustajanja od svećeničkog poziva ili smrti, vlč. Razum je na završetku svojeg nagovora sve preporučio Gospodinu s molbom da svima bude blag i milosrdan.

Svoje svjedočanstvo vjere i povjerenja u Boga te zahvale kolegama za molitvenu potporu izrekao je zatim župnik bolničke župe sv. Barbare na Rebru vlč. Zdenko Perija, koji je u proteklom razdoblju proživio više zahtjevnih operacija i tešku životnu agoniju. „Znao sam da će mi Bog pokloniti život jer toliko me zaštitio da vam ne mogu objasniti. Ono što me nosilo tijekom bolest jeste vi, vaša molitva, i molitva Crkve. Divna je to gesta. Svatko iznosi životni križ do one točke do koje to Bog želi. Budimo i dalje to što jesmo. Radimo, molimo i više ljubimo brata čovjeka. I stavimo pred sebe uvijek samo to – prepoznajemo li u licu čovjeka Isusa Krista. Ništa više“, rekao je vlč. Perija, istaknuvši nadalje i pozvavši na molitvu krunice Blažene Djevice Marije.


Lijepe geste svećeničke solidarnosti iskazali su i svećenici iz utrinske župe sv. Ivana apostola i evanđelista upravitelj župe vlč. mr. Tomislav Škender i župni vikara vlč. Alen Mažić, najprije pri okupljanju u prostorijama župnog pastoralnog centra, a zatim u crkvi te tijekom zajedničkog ručka. Mr. Škender upoznao je jubilarce s poviješću te novozagrebačke župe, utemeljene 1969. godine u „privatnom stanu“, kao i o gradnji moderne crkve u kojoj se prva misa slavila 1998. godine, ali koja još uvijek nije usklađena sa potrebama i arhitektonski dovršena niti posvećena. S obzirom na pastoralni rad mr. Škender je izrazio radost što je nakon razdoblja brojnih sprovoda u župi, zbog nastale smjene generacije stanovnika, gradnje novih stambenih zgrada i širenja naselja, sada u porastu broj krštenja u župi s 10 tisuća stanovnika, od kojih se lijepi broj svakodnevno okuplja na jutarnjoj i večernjoj misi, kao i na nedjeljnim misama i drugim župnim događajima, pozvavši okupljene na molitvu za duhovna zvanja.

Po završetku molitvenog dijela u župnoj crkvi, nazočni su jubilarci za uspomenu napravili zajedničku fotografiju kod kipa sluge Božjega kardinala Franje Kuharića, njihovog zareditelja, rad akademskog kipara Ante Jurkića, postavljenog u dvorištu ispred crkve 2012. godine, prigodom 10. obljetnice smrti kardinala Kuharića.

Neki jubilarci koji su bili spriječeni sudjelovati u prvom dijelu proslave, pridružili su se zajedničkom objedu u obližnjem Gastro Globusu na Zagrebačkom velesajmu, čijem se vlasniku i cijelom osoblju osobito zahvaljuju zbog njihove velikodušnosti i suradničke blizine.

Kardinal Kuharić zaredio je 27. lipnja 1993. godine, tridesetdvojicu mladomisnika, od kojih 15 dijecezanskih i 17 redovničkih kandidata. U Zagrebačkoj nadbiskupiji danas su: Dragutin Cerovečki, Norbert Ivan Koprivec, Nedjeljko Pintarić, Zdenko Perija, Vlado Razum, Franjo Sobočan i Tomislav Šestak; Vlado Borak i Josip Koprek su u Varaždinskoj biskupiji; Jakov Golomeić, Darko Juras i Stjepan Šprajc u Bjelovarsko-križevačkoj biskupiji, Vicko Obradović i Mario Sanić u Požeškoj biskupiji. Od redovnika su: salezijanac Drago Škarica; članovi Hrvatske pokrajine Družbe Isusove: o. Mato Anić, o. Ivica Musa, o. Josip Batinić i o. Vinko Maslać, članovi Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca: fra Žarko Relota (sada u Zadarskoj nadbiskupiji), fra Zdravko Tuba i fra Marko Vrdoljak; članovi Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda: fra Anto Barišić, fra Dragutin Bedeničić, fra Mario Cifrak, fra Ivan Miklenić i fra Ilija Mijatović; član Hercegovačke franjevačke provincije Uznesenja BDM u Mostaru fra Ivan Marić te član Hrvatske karmelske provincije sv. Josipa o. Vinko Mamić.


U slavlju je sudjelovao i vlč. Kriste Gjergji iz Skopsko-prizrenske biskupije, koji je tijekom studija teologije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Zagrebu boravio u bogosloviji te je za svećenika zaređen 31. listopada 1993. godine u Gornjoj Stubli-Vitini, na Kosovu, a sada je voditelj Albanske katoličke misije u Hrvatskoj. „Jako se radujem da vas vidim i da se s vama susrećem. Tek smo počeli Isusove godine. Trideset godina je Isus šutio, a onda je počeo djelovati. Tako da smo ušli u pravu Isusovu zrelost, u prave Isusove godine. Zato budimo još jači i da idemo naprijed“, rekao je pun oduševljenja vlč. Gjergji na završetku susreta.

Tekst i foto: Nedjeljko Pintarić

Izvor: Zagrebačka nadbiskupija

Radio Marija

02:40 Glazba
03:30 Kap dobrote - ur. i vod.: Snježana Bedeniković
04:15 Glazba
04:30 Slovnica - gošća-urednica: Marina Čubrić, prof.; vod.: Petra Ćurlin

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2043
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.