p1150186

Svetkovina sv. Antuna Padovanskog proslavljena je u istoimenom samostanu na splitskom Poljudu u utorak 13. lipnja. Svečano euharistijsko slavlje je predvodio apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić, a u koncelebraciji je bio gvardijan samostana fra Frano Delić. Đakonirao je don Renato Pudar, a pjevao je zbor Župe Svete Trojice pod ravnanjem č. s. Lidije Čotić.

Misnom slavlju je prethodila procesija u kojoj su kip sv. Antuna nosili pripadnici Hrvatske ratne mornarice, a meditativno su je animirali Zdravka Penava i Miro Renić.

U uvodnom dijelu homilije mons. Puljić je kazao kako je sv. Antun „umješno govorio o molitvi, euharistiji i Božjim zapovijedima”, te kako je naglašavajući „krjeposti dobrote, poniznosti, pravednosti i ljubavi prema siromasima” prokazivao nemoral svojih suvremenika pozivajući ih na obraćenje.

„Otvoreno i jasno je govorio je protiv zabluda svoga vremena, kao i protiv loših običaja i krivovjernog nauka, a to mu je pribavilo naziv 'malj heretika'. Posjedovao je silno teološko znanje, a Bog ga je obdario i lijepim riječima što će ga učiniti čuvenim propovjednikom svoga vremena. Školu svetosti izučio je u molitvi i na euharistijskoj gozbi gdje je nalazio snagu i nadahnuće. Kod oltara je rastao u krjeposti i mudrosti pred Bogom i pred ljudima. Sv. Antun je davne 1221. godine susreo u Asizu sv. Franju na duhovskom kapitulu i učvrstio se u trajnom opredjeljenju služiti Bogu i Crkvi svim bićem svojim i svom dušom svojom. Zahvaćen duhom Franjine karizme postajao je sve više svjestan da se čovjek u potpunosti ostvaruje samo kad ga Bog zagrli, uzvisi, obogati i ispuni svojim dobrima”, nastavio je, dodavši da je sv. Antun suvremeni svetac po svom radikalnom opredjeljenju za Boga, po jasnoći moralnih i kršćanskih načela te po prokazivanju poroka oholosti, škrtosti, bludnosti i lihvarstva.

„Sv. Antun je znao i čvrsto vjerovao da 'Crkva slavi euharistiju, a euharistija izgrađuje Crkvu'. S takvom vjerom i mi smo se večeras okupili na Poljudu oko stola Gospodnjeg pjevati i moliti, slušati i razmatrati. Isus po euharistiji stoluje u crkvama gdje vječno svjetlo označava Njegovu nazočnost. Isti onaj Isus, koji se rodio u Betlehemu, živio u Nazaretu i umro u Jeruzalemu, nastavlja i danas po euharistiji liječiti bolesne, hraniti gladne, tješiti žalosne, obraćati grješnike i praštati im. Ruke su Mu pune nebeskih darova i milosti. Stoga će Mu doći svatko tko Ga voli i treba. Da Mu se izjada i iznese svoje tegobe i probleme. Da dobije Njegov blagoslov. Da Mu preporuči sebe i svoje. Crkvu i domovinu. Grešnike i patnike. Svećenike, đake i putnike. Ali, i da zahvali za udijeljene milosti i darove”, naglasio je mons. Puljić.

p1150253

Poručivši kako je oznaka kršćanskog naroda štovanje svetaca te da je euharistijsko štovanje svetaca radikalni otklon svih suvremenih zavođenja, mons. Puljić je istaknuo: „Stoga, i mi ćemo danas poput sv. Antuna i drugih Božjih ugodnika i moliti i pjevati: 'Tvoju smrt, Gospodine, naviještamo. Tvoje uskrsnuće slavimo. Tvoj slavni dolazak iščekujemo!'. Dođi Gospodine Isuse i nahrani nas neprolaznom hrani! Budi s nama u dnevnim poteškoćama, kao i u obrani Tvojih svetinja. Stoljećima si bdio i čuvao svoju Crkvu kad je morala voditi bitku za goli život, kao i za očuvanje Svetih Tajna. Dobro nam je poznato kako je Crkvu kroz stoljeća pogađalo i unutarnje rastakanje i izvanjsko ugrožavanje. Udaralo se po njezinoj strukturi i fanatičnom mržnjom obaralo na njezinu hijerarhiju. Prisjetimo se Stepinčeva vremena i silnog mnoštva svjedoka biskupa, svećenika i vjernika laika, koji se nisu plašili komunističkih zatvora i okova, samo za to da ne bi bilo okovano evanđelje. Svojom vjernošću Kristu i Crkvi oni su ispisali divne stranice crkvene i narodne povijesti. I pokazali da je Crkva Katolička bila i ostala 'glasnica vječnosti' i navjestiteljica nadzemaljske istine te svjedok 'novoga neba i nove zemlje'”.

Obraćajući se nazočnim obiteljima, apostolski upravitelj je naglasio kako je budućnost djece našega Grada, Nadbiskupije i Domovine u rukama očeva i majki: „Vi ste zaslužni za sve ono što budu činili u životu. Oni će vjerovati uglavnom u ono u što vi vjerujete. Držat će vrijednim ono što vi smatrate vrijednim. Ako je vama sveta misa važna i njima će biti. Ako se vi Bogu molite i oni će to činiti. Ako vi pozitivno govorite o svojim susjedima, učitelju, svećeniku, rođaku i prijatelju i vaša će ih djeca cijeniti i poštivati”.

„U jednom razgovoru s Marijom Beltrame Quattrocchi – koju je sveti Ivan Pavao II. skupa s njezinim mužem Alojzijem proglasio blaženom prije 22 godine – na upit kako su djecu tako dobro odgojili, Marija je odgovorila: 'Nastojali smo sačuvati njihove svježe duše od utjecaja zloga. Poticali smo neka se raduju životu, hrane euharistijom, uživaju u ljepoti Božje prirode, sastaju se u zdravom društvu, vole svoju Domovinu i trude se upoznati vjeru. Eto, to je ono što smo im kušali dati i prenijeti'. Nije mogla bolje i ljepše sažeti obiteljski katekizam. Blago obitelji u kojoj se njezini članovi mole i svetkuju Dan Gospodnji; vole se, život poštuju i djecu rađaju. Blago obitelji u kojoj nema psovke i kletve, svađe i ružnih riječi, gdje se ne gledaju loši filmovi i ne čitaju izopačene knjige i časopisi koji narušavaju dostojanstvo braka i obitelji. Takve obitelji postaju Božjom utvrdom na zemlji”, zaključio je mons. Puljić.

Na kraju mise, gvardijan samostana fra Frano Delić zahvalio je mons. Puljiću na dolasku i ohrabrujućim riječima te svima koji su doprinijeli proslavi svetkovine. Vjernici su se za proslavu pripremali trodnevnicom koju su predvodili fra Anđelko Domazet, fra Ante Akrap i fra Ivica Jurić. Na samu svetkovinu, osim jutarnjih misa, u 17 sati je slavljena misa s blagoslovom djece i cvijeća.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

03:30 Kap dobrote - ur. i vod.: Snježana Bedeniković
04:15 Glazba
04:30 Slovnica - gošća-urednica: Marina Čubrić, prof.; vod.: Petra Ćurlin
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Travanj 2048
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.