https://www.novilist.hr/wp-content/uploads/2023/06/8127188-717x478.jpg

Pokretanje priredbe, koja će nositi ime Slavko Modrijan, rezultat je suradnje Grada Vrbovskog s Evom Kirchmayer Bilić, proučavateljicom njegova rada, koja radi na doktorskoj disertaciji vezanoj uz djelo ovog glazbenog pedagog.

Grad Vrbovsko, Župa sv. Ivana Nepomuka Vrbovsko i Župa uznesenja Blažene Djevice Marije Lukovdol zajedno su proteklog vikenda u Vrbovskom i Lukovdolu organizirali 1. Susret dječjih zborova »Slavko Modrijan«, priredbu koja bi u budućnosti trebala postati manifestacija na kojoj će se okupljati dječji zborovi iz različitih dijelova Hrvatske, a za prvo izdanje to su bili zborovi iz Zagreba (Lučko-Stupnik) i Osijeka te polaznici glazbenih škola iz Delnica i Zagreba.

Glazbeni pedagog

Slavko Modrijan, skladatelj, zborovođa i glazbeni pedagog, rođen je u Lukovdolu 20. srpnja 1909. godine. Nakon što je u Zagrebu završio učiteljsku školu i Konzervatorij Hrvatskog glazbenog zavoda uspješno je diplomirao i na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i to 1941. godine kod Krste Odaka. Od 1936. pa do 1945. godine vodio je dječje zborove, uređivao časopis za djecu i mlade »Proljeće« te bio urednik na Radio stanici Zagreb gdje je priređivao i snimao glazbene emisije za djecu. Dolaskom novog poltičkog sustava Modrijan je završio u zatvoru u Staroj Gradiški (1945. i 1946.) da bi od 1947. do sredine sedamdesetih, kad je otišao u mirovinu, radio u Glazbenoj školi u Bjelovaru te Učiteljskoj gimnaziji u Slavonskom Brodu. Kroz nastavne, a još više vannastavne aktivnosti učinio je iznimno puno, ali je njegov veliki doprinos glazbenoj pedagogiji uglavnom ostao nepoznat stručnoj i kulturnoj javnosti.

Pokretanje priredbe koja će nositi njegovo ime i koja će okupljati dječje zborove rezultat je suradnje Grada Vrbovskog s Evom Kirchmayer Bilić, proučavateljicom njegova rada, koja je radeći na doktorskoj disertaciji vezanoj uz djelo ovog glazbenog pedagoga došla i do njegovog rodnog Lukovdola te se upoznala s predstavnicima Grada Vrbovskog čiji je gradonačelnik Dražen Mufić rado prihvatio mogućnost suradnje pa su tako i osmišljeni prvi susreti dječjih zborova u čiju su se organizaciju rado uključile i župnici iz župa Vrbovsko i Lukovdol, don Hrvoje Poljak i vlč. Branko Dragojević. Prvi susret počeo je svetom misom u crkvi sv. Ivana Nepomuka u Vrbovskom. Potom je u Kući Mance u Vrbovskom održan susret dječjih zborova i radionica na kojoj su svi sudionici učili jednu od Modrijanovih pjesama (»Svečica dogarja, Bog daj«) da bi potom u poslijepodnevnim satima u Domu kulture Lukovdol bilo održano predavanje »Tko je bio Slavko Modrijan« te za kraj koncert dječjih zborova u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Lukovdolu.

Postati tradicija

Nazočne na druženju u Kući Mance pozdravila je Eva Kirchmayer Bilić upoznavši ih s osnovnim podacima o liku i djelu Slavka Modrijana, a riječi pozdrava okupljenima je uputio i gradonačelnik Vrbovskog Dražen Mufić naglasivši kako mu je želja da ovi susreti prerastu u tradiciju i okupljaju dječje zborove iz cijele Hrvatske. Potom su sve okupljene svojim nastupima oduševili najprije »Osječki zumbići« s dirigenticom Majdom Škrlec, Dječji zbor »Ivanovi anđeli« Župe sv. Ivana Nepomuka (Stupnik-Luko) s dirigenticom Evom Kirchmayer Bilić, Teen zbor Intituta za zborsku glazbu Polifonija iz Osijeka s dirigenticom Anjom Papa te učenici OGŠ Ive Tijardovića iz Delnica i OGŠ Pavla Markovca iz Zagreba.

Oduševili nastupima

Okupljene su svojim nastupima oduševili »Osječki zumbići« s dirigenticom Majdom Škrlec, Dječji zbor »Ivanovi anđeli« Župe sv. Ivana Nepomuka (Stupnik-Luko) s dirigenticom Evom Kirchmayer Bilić, Teen zbor Intituta za zborsku glazbu Polifonija iz Osijeka s dirigenticom Anjom Papa te učenici OGŠ Ive Tijardovića iz Delnica i OGŠ Pavla Markovca iz Zagreba.


Tekst: Marinko Krmpotić - Novi list

Izvor: Eva Kirchmayer Bilić

Radio Marija

05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba
06:00 Anđeo Gospodnji; Molitva prije rada

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2042
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.