hbk obitelj 06 2023 2
Sjednica Vijeća HBK za život i obitelj održana je u ponedjeljak, 5. lipnja 2023. u poslijepodnevnim satima u sjedištu Hrvatske biskupske konferencije u Zagrebu, a potom je u utorak 6. lipnja održan i sastanak nad/biskupijskih povjerenika za pastoral braka i obitelji. Sjednicom i sastankom predsjedao je riječki nadbiskup Mate Uzinić, predsjednik Vijeća.

Kao što je uobičajeno lipanjska sjednica i sastanak imali su kao glavni cilj osvrt na ono što je ostvareno u prethodnom razdoblju i zajedničko planiranje djelovanja u predstojećem razdoblju.

I vijećnici i povjerenici informirani su o statusu izvršenja zaključaka prethodne sjednice odnosno prethodnog sastanka, o nekim relevantnim društvenim i crkvenim aktualnostima kao i o najavama događanja kako onih na međunarodnom, tako i onih na nacionalnom planu. Petar-Krešimir Hodžić, voditelj Ureda HBK za život i obitelj, podrobnije je izvijestio o događanjima u organizaciji Dikasterija za laike, obitelj i život te Komisije za obitelj i život Vijeća europskih biskupskih konferencija na kojima je sudjelovao kao predstavnik HBK. Vijećnici su izrazili osobito zadovoljstvo zbog utemeljenja Odbora za bračna i obiteljska savjetovališta pri Vijeću HBK za život i obitelj.

U kontekstu ostvarenja smjernica iz dokumenta „Katekumenatski itinerari za bračni život“ Dikasterija za laike, obitelji i život Svete Stolice posebna pozornost bila je posvećena zaključcima Kolokvija „Ljubavlju vođeni“ na kojemu su se 21. siječnja 2023. okupili predstavnici nad/biskupija te predstavnici udruga, pokreta i zajednica uključenih u pastoral priprave za bračni život i praćenja u prvim godinama braka. Zaključeno je kako je jedan od ključnih preduvjeta unapređenja i poboljšanja uspostava tješnje suradnje između pastorala mladih i pastorala studenata s pastoralom braka i obitelji na čemu će se nastojati poraditi u suradnji s Odborom HBK za mlade.

hbk obitelj 06 2023 1

Temeljem zaključaka sadržanih u izviješću o Nacionalnim studijskim danima održanim od 17. do 19. ožujka 2023. u Lječilištu Topusko vijećnici i povjerenici razmotrili su planove za daljnji tijek trogodišnjeg pastoralnog ciklusa „Obitelji osoba s invaliditetom u krilu Crkve“ poput održavanja pastoralno-katehetskog kolokvija za svećenike, suradnje s Hrvatskom redovničkom konferencijom i  medijske suradnje s Hrvatskom katoličkom mrežom. Povjerenici su, nadalje, promišljali i iznosili prijedloge o tome kako predviđene sadržaje i inicijative s razine HBK spustiti na razinu nad/biskupija i župa poput olakšavanja pristupa bogoslužnim i pastoralnim objektima, detektiranja osoba s invaliditetom u župama i njihovog uključivanja u život župa.

Vijećnici su se na svojoj sjednici osvrnuli na neka aktualna crkvena pa i društvena kretanja koja imaju upliv na život, brak i obitelj poput sve naglašenijeg trenda promjene spolnog i rodnog identiteta koji sa sobom nosi brojne i nesagledive posljedice. Uočeno je kako nerijetko dolazi do iscrpljivanja snaga u ideološkim prijeporima koji stvaraju podjele, a ne dolazi se do konsenzusa u stvarima koje su vitalne za opstojnost hrvatskog društva poput poduzimanja žurnih i odlučnih koraka u borbi s galopirajućom depopulacijom i neplanskom migracijom. Naposljetku, vijećnici su se osvrnuli na cjelokupni mandat aktualnog saziva Vijeća s ciljem priređivanja izviješća o svemu onome što je učinjeno od 2018. godine.

Povjerenici su, pak, raspravili i o mogućnostima obilježavanja Trećeg svjetskog dana djedova, baka i starijih osoba u nedjelju 23. srpnja ove godine, a za koji je Sveti Otac odredio temu „Od koljena do koljena dobrota je njegova“ (Lk 1,50) želeći ga povezati sa Svjetskim susretom mladih u Lisabonu početkom kolovoza. Iako je riječ o ljetnom terminu koji nije najprimjereniji za opsežnije pastoralne aktivnosti dogovoreno je da se na tragu poticaja pape Franje i nadležnoga Dikasterija, sukladno mogućnostima, taj dan obilježi prigodnim misnim slavljima barem u domovima za starije osobe, kao i organiziranjem posjete mladih starijim osobama. Povjerenici su izviješteni i o tome da Udruženje katoličkih djedova i baka (Catholic Grandparents Association) na međunarodnoj razini po prvi puta za taj dan organizira hodočašće u Međugorje, kojemu se mogu pridružiti i djedovi i bake iz Hrvatske.


Izvor: Tiskovni ured HBK

Radio Marija

05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba
06:00 Anđeo Gospodnji; Molitva prije rada
06:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Kolovoz 2051
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.