BDS 02

U đakovačkoj Župi Svih Svetih u ponedjeljak 5. lipnja 2023. održan je posljednji biblijski duhovni suset u ovoj pastoralno-katehetskoj godini. Na susretu je govorila s. prof. dr. Silvana Fužinato, a tema je bila „Brat – dar i izazov“ na temelju biblijskog teksta iz knjige Postanka o Kajinu i Abelu (Post 4, 1-16). Domaći župnik, preč. Ivan Lenić pozdravio je predavačicu i sve nazočne te je s. Silvana molitvom započela susret. U razmatranju biblijskoga teksta dr. Fužinato je obrazložila odabir navedenoga teksta zbog njegova snažnog dojma koji ostavlja na ljude koji se žele susresti sa sobom i s Božjom riječju.

Zadržala se na glavnim porukama teksta koje sudionicma mogu pomoći da porade na sebi i svojim međuljudskim odnosima. Kajin i Abel su paradigmatične osobe čiji odnos govori o općeljudskim odnosima, a Sveto pismo ne uljepšava čovjeka nego ga prikazuje u njegovoj goloj istini. Bog gleda Abela kako bi i Kajin pogledao brata svoga i s njim uspostavio odnos, komunikaciju, ali Kajin to ne shvaća nego se prepušta srdžbi i iz nje djeluje. Ne shvaća da mu Bog uskraćujući svoj pogled zapravo želi svratiti pogled na brata Abela i pomoći da uspostavi odnos i komunikaciju s bratom. Na taj način Bog želi spasiti i jednoga i drugoga brata jer čovjek je biće komunikacije i ne može živjeti sam.Tako Bog Kajinu postavlja jednu granicu.

BDS 01

On ima sve i jedino što mu nedostaje je Božji pogled. Ali ne kao kazna nego kao mogućnost da spozna svoju granicu i da gradi odnos s bratom Abelom. Ne poštivanje granice znači ne poštivanje odnosa prema Bogu. Moć, znanje, vječnost su Božje kvalitete koje čovjek želi ali ih ne može u potpunosti imati nego treba prihvatiti svoje granice. Te granice su zapravo upozorenja čovjeku jer ako ih ne poštuje narušava odnos s Bogom, s drugim čovjekom i s prirodom. Dijalog je način kojim možemo gospodariti emocijama koje se spontano pojavljuju u nama. Ako ih ne kanaliziramo ljubomora, zavist, srdžba, laž pretvarju se u grijehe. Da bismo se izgrađivali kao osobe prema Bogu i bratu čovjeku potrebno je spoznati svoje granice, prihvati ih, raditi na spoznji svojih osjećaja i govoriti uvijek kada je istina i pravda u pitanju, ne šutjeti. Šutnja također može biti grijeh ukoliko prekidom komunikacije ubijamo odnos s drugom osobom. Na kraju života Bog će nas pitati gdje ti je brat/sestra, oni koji su nam poslani u životu. Mi smo bića koja se možemo ostvariti samo u odnosu s drugim. Kajin se nije ostvario u potpunisti kao čovjek jer mu je nedostajo odnos s bratom Abelom. Stoga je dr. Fužinato za kraj izdvojila nekoliko smjernica za rast i rad na sebi: Prihvatiti svoje granice, naučiti kako graditi ispravne i autentične odnose, ali i naučiti postaviti granicu drugome u izgradnji odnosa. Naše najveće prokletstvo je biti ono što nismo. Kad god prelazimo granice uništavamo odnos i prema sebi i prema Bogu i prema drugoj osobi. Ljubomoru posvijestiti, pronaći joj uzrok i varbalizirati ju i kao posljednje ne šutjeti. Šutnja ubija odnose. Bogu povjeravati svoje teške emocije i moliti za pravdu.


Tekst: J. Hrehorović

Izvor: Tiskovni ured Đakovačko-osječke nadbiskupije

Radio Marija

06:15 Nakane Apostolata molitve za rujan; Krunica - Žalosna otajstva
06:40 Glazba
06:45 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan
07:00 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2048
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.