230602 Misionarka Fulit u Sjemeništu na Šalati 5

Na poziv preč. Matije Pavlakovića, ravnatelja Papinskih misijskih djela u Zagrebačkoj nadbiskupiji i rektora Međubiskupijskog sjemeništa u Zagrebu, redovnica Družbe Marijinih sestara od čudotvorne medaljice s. Ivančica Fulir, trenutno jedina misionarka iz Zagrebačke nadbiskupije koja od 2016. godine djeluje u biskupiji Porto Novo u afričkoj državi Benin, pohodila je u petak 2. lipnja sjemenišnu zajednicu na Šalati.

„Misionari nisu oni koji grade škole i bolnice u siromašnim krajevima, nego su oni koji žive i svjedoče Isusa Krista tamo kamo idu“, rekao je preč. Pavlaković okupljenim sjemeništarcima pozdravljajući s. Fulir i izričući joj srdačnu dobrodošlicu. Nadalje, u svom je pozdravnom govoru s posebnim poštovanjem izrazio zahvalnost sestri Ivančici i svim misionarima na svakoj žrtvi, ugrađenoj ljubavi i postojanom svjedočenju na misijskom polju rada istaknuvši kako se „čitava sjemenišna zajednica danas ujedinjuje s tolikim moliteljima za misije i misionare jer smo ponosni na vas i radosni što vas imamo, a molimo Gospodara žetve da i nekoga od povjerenih nam mladića oduševi za misionarski poziv“, zaključio je svoj govor preč. Pavlaković.

Misionarka je sjemeništarcima u kratkom predavanju popraćenom prigodnom prezentacijom prikazala redovničku zajednicu u Delegaturi u Beninu istaknuvši kako ona ima 35 časnih sestara od koje su dvije Hrvatice, a ostale Beninke. Spomenula je kako sestre vode dva dječja sirotišta i dvije ambulante za njegu bolesnika, smještene na sjeveru i jugu Benina. Pokazala je kroz prezentaciju kako u sirotištima nastoje djeci pružiti odgoj i školovanje, otvarajući im na taj način šansu za bolju budućnost.

Potom je s. Fulir posvjedočila sjemeništarcima i o svom duhovnom pozivu, što je okupljenima posebno privuklo pažnju. S. Ivančica Fulir rođena je 2. studenoga 1984. godine u Zagrebu. Završivši studij Unutarnje i vanjske trgovine te studij Poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, radila je nekoliko godina kao projektni menadžer. Volontirajući u udruzi „Anđeosko srce“ upoznala je misije Marijinih sestara u Beninu. Boraveći kod njih u Africi u nekoliko navrata postala je svjesna svog duhovnog poziva. U Družbu Marijinih sestara u formaciju ulazi na spomendan Gospe Lurdske, 11. veljače 2014. godine nakon što je provela godinu dana u Beninu. S. Ivančica je misijski križ primila 9. listopada 2016. godine u svojoj rodnoj župi Presvetog Srca Isusova u Palmotićevoj u Zagrebu, gdje je rođena i odrasla i gdje je raslo njezino misijsko zvanje. Ubrzo po završetku novicijata odlazi u Ukrajinu, gdje sudjeluje u otvaranju nove misijske zajednice Marijinih sestara gdje provodi naredne tri godine. Završnu godinu juniorata provela je u Hrvatskoj, a na svetkovinu Blagovijesti, 25. ožujka 2021. godine položila je svoje doživotne zavjete. 

Predstavljajući nove aktivnosti sestara u Beninu, misionarka Fulir prikazala je sjemeništarcima i neke nove projekte od kojih je posebno izdvojila projekt Centra za zdravlje djece u jednom mjestu blizu granice s Nigerijom. Kazala je kako se u tom području javlja veliki broj djece oboljele od malarije, a stopa smrtnosti u tom području je iznimno velika.

Na koncu svoga predavanja misionarka iz Benina zahvalila je ravnatelju PMD-a u Zagrebačkoj nadbiskupiji preč. Pavlakoviću na početnoj lijepoj suradnji, otvorenosti i pomoći posebno u okviru njegove službe unutar pastorala ministranata, gdje se ministranti trude putem misijskih kutijica pripomoći misijskom djelovanju Crkve.

Vrhunac susreta bilo je misno slavlje u svečanoj sjemenišnoj dvorani koje je predvodio preč. Pavlaković, a na kojem je, uz prisutne sjemeništarce, sudjelovala i misionarka s. Fulir. Na koncu slavlja sjemeništarci su s. Ivančici udijelili prigodni poklon kao uspomenu na njen pohod šalatskom sjemeništu.

Susret je završio molitvom za misije i radnim ručkom u sjemenišnoj blagovaonici gdje je preč. Pavlaković upoznao misionarku sa životom, trenutnim aktivnostima i funkcioniranjem Sjemeništa, a posebno joj je približio trenutne aktualnosti vezane uz misijski pastoral u Zagrebačkoj nadbiskupiji, napose nakon održanog prvog susreta župnih misijskih suradnika u Zagrebačkoj nadbiskupiji sredinom svibnja ove godine.

Bila je ovo rijetka prigoda za šalatske sjemeništarce da se susretnu s misionarkom koja je napustila udobnost zapadne civilizacije i uputila se u siromašne krajeve kako bi svojim životom i služenjem najpotrebnijima propovijedala Kristovu radosnu vijest, ali i pomagala ljudima koji nemaju ni osnovne uvjete za život. Sjemeništarci su iz prve ruke mogli saznati kako se zaista živi „tamo gdje palme cvatu“, s kakvim se teškoćama susreću u svakodnevnom životu, ali i vidjeti radost kojom misionari zrače, a koju im, unatoč problemima, daje njihova predanost Kristu i pomaganje najpotrebnijima.

Tekst i foto: Međubiskupijsko sjemenište u Zagrebu

Radio Marija

05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba
06:00 Anđeo Gospodnji; Molitva prije rada

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2042
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.