dpz sisak web 1
Vanjska proslava blagdana Svijećnice i Dana posvećenog života održana je u nedjelju, 5. veljače u bazilici sv. Kvirina u Sisku. Tom prigodom svečano misno slavlje predvodio je biskup Vlado Košić u zajedništvu s rektorom bazilike vlč. Robertom Jakicom i više svećenika redovnika.
dpz sisak web 6
U homiliji čestitavši okupljenim redovnicama i redovnicima njihov dan biskup je rekao kako je ovo prigoda prije svega zahvaliti za poziv koji je Gospodin uputio svojim redovnicima i redovnicama, a koji su mu se i odazvali i prihvatili duhovno zvanje te ga slijede svim srcem. „Prigoda je to i da se molimo za starije i nemoćne redovnice i redovnike, za bolesne i za preminule, ali osobito i da se molimo za nova redovnička zvanja u našoj Biskupiji i u našoj Domovini. Ja bih osobito želio iskoristiti ovaj vaš Dan, drage sestre i braćo u redovništvu, da vama zahvalim za sve dobro i žrtve koje činite u našoj Sisačkoj biskupiji. Sestre redovnice su prisutne u župnim zajednicama, osobito se brinući za crkve i liturgiju, također ste prisutne u odgoju i obrazovanju djece – u školama kao vjeroučiteljice, u dječjem vrtiću, u Caritasu brinući se za tolike potrebite, osobito nakon potresa obilazeći unesrećene: vi svima donosite nadu, radost života, smisao… Hvala i našim redovnicima franjevcima, dehonijancima, kapucinima, koji vodite župe ali ste i u svojim samostanima na uslugu vjernicima za sakramente, za razgovore i duhovnu okrjepu. Hvala također i našim klauzurnim sestrama u Kloštru Ivaniću i u Lasinji, koje za sve nas mole“, rekao je biskup te dodao kako su redovnice i redovnici dragocjeni dio Crkve te je kako je po njima Crkva duhovno obogaćena raznovrsnim karizmama i darovima kojima oplemenjuju pastoralno i evangelizacijsko djelovanje.
dpz sisak web 2
U nastavku osvrnuvši se na Evanđelje po Mateju rekao je kako u njemu Gospodin svojim učenicima govori velike riječi: »Vi ste sol zemlje… vi ste svjetlost svijeta“. „Velika je to i uzvišena besjeda kojom Isus nas, male ljude proglašava, važnima i značajnima u ovom životu. Ali ujedno i opominje: ako sol obljutavi, čime će se ona osoliti? Nije više ni za što nego da se baci van i da ljudi po njoj gaze… Niti se užiže svjetiljka da se stavi pod posudu, nego na svijećnjak da svijetli svima u kući. To zapravo znači da nismo mi svjetlo, nego da smo – poput Ivana Krstitelja – svjedoci Svjetla: ne bijaše on Svjetlo, nego da posvjedoči za Svjetlo (Iv 1,8), tj. mi smo svjetlo jedino ako je u nama Svjetlo Krist. Gospodin Isus odredio je što je to temelj našeg međusobnog bratstva i sestrinstva, kada je ga tražila njegova rodbina a on je rekao: Tko je majka moja, tko li braća moja? I pruži ruku prema učenicima: Evo, reče, majke moje i braće moje! Doista, tko god vrši volju Oca mojega, koji je na nebesima, taj mi je brat i sestra i majka. Svima nam je, draga braćo i sestre, a osobito to kažem vama, drage sestre redovnice, i draga braćo redovnici: vršiti volju Božju. A to dakako znači slušati Boga, njegove zapovijedi, razvijati u sebi neprestano osjećaj za Boga, gajiti i razvijati osjećaj za čovjeka, marljivo nastojati ispunjavati redovite dnevne dužnosti, biti na uslugu svima koji to od nas taže a tiče se njihove duhovne i materijalne dobrobiti“.
dpz sisak web 3Biskup je podsjetio i kako je pred nama blagdan suzaštitnika biskupije bl. Alojzija Stepinca poručivši kako je i on je svjedok vjere, mučenik, progonjen zbog pravednosti, ali je ostao vjeran i izdržao sve kušnje. „Nama su danas umnožene kušnje, neprestano smo pred raznim izazovima koji nas žele odvratiti od Gospodina i puta kojim smo krenuli slijedeći Gospodina. Tu je sve veći sekularizam, promidžba svega što čovjeku godi ali ga ne izgrađuje nego često upravo suprotno, srozava u njegovom dostojanstvu. Privlačnost je u ponudama svijeta, ali što je god od svijeta, a Ivan apostol to zove: požuda tijela, požuda očiju i oholost života (1 Iv 1,16), nije od Boga i zavodi nas da Bogu okrenemo leđa. A to se ne smije dogoditi. Moramo biti vjerni i ponosni što smo njegovi! Neka nam u tome pomogne zagovor Presv. Bogorodice Marije, sv. Kvirina, sv. Blaža i bl. Alojzija i svih svetih, naših utemeljitelja i članova naših redova! Danas, prve nedjelje u veljači slavi se u Crkvi i Dan života.
dpz sisak web 7
Molimo se također da bude života, da bude djece u našim obiteljima koje se sve više zatvaraju pred životom a to znači i pred budućnošću. Molimo za hrabrost da se svaki začeti život rodi, da postanemo društvo koje se raduje djeci jer i duhovna zvanja se mogu javiti samo u duši djeteta koje se rodilo, a osobito u obiteljima s više djece. Neka nas sve štiti i blagoslovi dobri Bog“, zaključio je biskup.
dpz sisak web 4

Prije mise kratki nagovor okupljenima održao je fra Mate Bašić progovorivši o redovništvu i sinodalnom putu, a sve je pozdravila i povjerenica za osobe posvećenog života s. Danijela Anić. Redovnici su zajedno molili i krunicu te su imali i priliku za ispovijed.
dpz sisak web 5


Tekst: Stjepan Vego, predstojnik i glasnogovornik Ureda za odnose s javnošću Sisačke biskupije

Izvor: Mediji Sisačke biskupije

Radio Marija

21:01 Odjeci Drugog vatikanskog koncila - emisija povodom 60 godina od zatvaranja Drugog vatikanskog koncila – tema: Značenje Drugog vatikanskog koncila; gost: izv.prof.dr.sc. Branko Murić; ur. i vod.: Andrej Paulus
22:00 Najava sutrašnjeg programa; Molitva BDM za zaštitu
22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Pjevana krunica za nerođene - svake nedjelje u 15:15 h

Tko pjeva, dvostruko moli - svake nedjelje u 15:15 h u našem je molitvenom programu pjevana krunica za nerođene. Pridružite nam se u zajedništvu...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2073
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.