kapitul 1

Milosrdne sestre sv. Križa započele su Drugo zasjedanje X. provincijalnog kapitula 9. studenoga 2022. godine u Provincijalnoj kući u Đakovu. Svečanu sv. misu toga je dana u samostanskoj crkvi Presvetoga Srca Isusova predvodio mons. Ivan Ćurić, pomoćni biskup đakovačko-osječki, u koncelebraciji s mo. Ivanom Andrićem, pomoćnikom rektora samostanske crkve. Sestre sudionice Kapitula nazočile su sv. misi zajedno sa sestrama zajednica u Đakovu, s novakinjama i kandidaticama. Na početku sv. mise zazivom Duhu Svetom molile su za otvorenost i svjetlo u radu Provincijalnoga kapitula.

Biskup Ivan, stavljajući na početku homilije slavlje otvorenja Provincijalnoga kapitula u ozračje liturgijskoga slavlja Posvete Lateranske bazilike, rekao je: „Pripravljajući se na euharistijsko sjedinjenje s Gospodinom, razmatramo svetopisamski navještaj koji nas upućuje da istinito, u pravom svjetlu razumijemo i prigrlimo otajstva svojega spasenja, zapravo svoj život u Kristu, u trajnom zajedništvu s njim. Na to nas upućuje i spomen današnjeg blagdana Posvete Lateranske bazilike, što ga slavimo u krilu sveopće zajednice Crkve. Većina je od nas, vjerujem, bila u tom lijepom i velebnom hramu u prigodi naših hodočašća u Rim – o slavljima jubileja, ili u prigodi više zajedničkih nacionalnih hodočašća, ili u prigodi beatifikacije utemeljiteljice, bl. majke Marije Terezije Scherer i drugih susestara vaše Družbe.“

kapitul 2

Smještajući Kapitul u konkretno vrijeme Sinode, u kojem danas Crkva živi, mons. Ćurić progovorio je sestrama: „Drage naše sestre! Ovu etapu vašeg redovničkoga sabiranja na Kapitulu prepoznajemo kao jedan od trajnih oblika sinodalnoga hoda crkvene zajednice, ali i kao korak odaziva i poslušnosti Kristu koji nas poziva na budnost, na trajni put obraćenja i pročišćavanja. Tako lako kad na mjesta svetosti, zapravo u naše živote, u naš poziv i zajedništvo, prodre „duh svijeta“. To je opasnost na koju Isus upozorava, a ona ne dolazi iz činjenice što smo u svijetu, u kojem jesmo i kojemu smo poslani, nego kad zaboravimo – jer smo Kristovi učenici – da „nismo od svijeta“. Kad živimo, pa to i sami osjetimo, kao da svijetu ne donosimo nikakvu novost, nikakvu alternativu. A predano nam je svjedočanstvo trajne „novosti života“, radosti i utjehe Božje ljubavi u Kristu za sve ljude. To prepuštanje svijetu opasnost je o kojoj nam tako često progovara papa Franjo, kad govori o „duhovnoj svjetovnosti“. „Riječ je o kulturi koja ne poznaje vjernost“ – veli Papa. Sâm „Isus moli da nas Otac očuva od kulture svjetovnosti (…), ona nije površna, ima duboke korijene; prevrtljiva je, mijenja se poput kameleona, u skladu s prilikama, ali bît je ista: to je prijedlog života koji se posvuda uvlači, čak i u Crkvu“. Kad Kristove učenike zahvati taj duh, kršćanska je vjera u opasnosti da se ugasi, da postane posve neprimjetna i umrtvljena, naizgled nepotrebna čovjekovu životu.“

Osvrćući se na temu Generalnoga kapitula, biskup je naglasio: „Duhom Božjim pokrenute hrabro na putu.“ Ovim ste riječima, drage sestre, označile „gibanja“ na koje vašu Družbu potiče sadašnji Kapitul. Uvijek nam je doživljavati se u krilu Crkve, kad god promišljamo o svojem pozivu, karizmama i službama, nikad ne zaboravljajući da „Duh Božji prebiva u nama“, da On „potpomaže našu nemoć“.

kapitul 4

Zaključujući homiliju obratio se sestrama porukom: „Govoreći u misi Dana posvećenoga života ove godine, papa Franjo, i sam redovnik, vrlo je snažnim i konkretnim porukama progovorio današnjim redovnicima i redovnicama, a s njima i cijeloj Crkvi: ‘Zapitajmo se, braćo i sestre, što pokreće naše dane? Koja nas ljubav potiče da idemo naprijed? Duh Sveti ili strast trenutka? Ponekad riskiramo da se raspršimo u tisuću stvari, ali središte svega je Krist (…)’ Na kraju je nadodao: „Ako posvećenim osobama nedostaju riječi koje blagoslivljaju Boga i druge, ako nedostaje radosti, ako manjka zamaha, … pravi je razlog tomu taj što naše ruke više ne grle Isusa. A, ako Krista dočekamo raširenih ruku, dočekat ćemo tako i druge „s povjerenjem i ponizno”. To daje Duh Sveti. Drage naše sestre, od srca vas podupiremo na vašem putu i za vas danas molimo: Da obnovljena duha, s iskrenim i nježnim srcem, zagrlite Isusa, svojega Zaručnika i Zaručnika Crkve. Da svugdje, kamo vas i u današnjem svijetu povede vaše poslanje, budete znak i posrednice njegove blizine. I nama svima za svjedočanstvo i nama na blagoslov.“

kapitul 5

Rad Kapitula započeo je u 9 sati uvodnom molitvom Duhu Svetomu, te pozdravom i govorom s. Valerije Široki, provincijalne poglavarice. Na Kapitul je, kao gost, iz Ingenbohla u Švicarskoj, pozvana vrhovna savjetnica, s. Lucila Zovak. Također u radu Kapitula sudjeluje s. Rahela Lacković, novoizabrana vrhovna savjetnica. Program Kapitula obuhvaća Izvješće s Generalnoga kapitula, Izvješća s pojedinih područja apostolata, rad na Dokumentu Ratio formationis, te izradu Duhovno-pastoralnoga programa.

Tekst i foto: s. Nada Martinković

Izvor: Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

05:40 Glazba
06:00 Anđeo Gospodnji; Molitva prije rada
06:05 Glazba
06:15 Nakane Apostolata molitve za rujan; Krunica - Žalosna otajstva

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Listopad 2030
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.