P1030050

Dječji vrtić sv. Pavla apostola na Pujankama u Splitu slavi 25. obljetnicu postojanja bogatim duhovnim, edukativnim i kulturnim programom od 3. do 10. studenoga. Misno slavlje s blagoslovom djece i obitelji u nedjelju 6. studenoga u crkvi Sv. Pavla apostola na Pujankama predvodio je don Franjo Fankopan Velić, generalni vikar Splitsko-makarske nadbiskupije.

Na početku misnoga slavlja riječi dobrodošlice uputio je župnik don Božo Renjić, zahvalivši u svoje ime i ime župnog vikara don Ivana Odrljina svim dosadašnjim župnicima i župnim vikarima koji su djelovali u župi, djelatnicama, stručnom osoblju i odgojiteljicama u vrtiću koje savjesno obavljaju svoj vrlo zahtjevan posao, koji iziskuje mnogo strpljenja i truda. Vrtić je zajednica djece i odraslih u kojoj se uči i raste, razvijaju se potencijali, socijalna i emocionalna inteligencija, zadovoljavaju se osnovne potrebe i stječu različite vještine. Vrtić se kroz ovih dvadeset i pet godina obnavljao, kako materijalno tako i duhovno uz profesionalno usavršavanje njegovih djelatnica sve da bi život djece u ovom vrtiću učinili ljepšim i kvalitetnijim, kazao je don Božo. Budući da djeca dosta vremena provode u vrtiću, istaknuo je važnu ulogu odgajateljica u životu djece a što prepoznaju i roditelji.

Potom se prigodnim riječima obratila nova ravnateljica vrtića Lidija Markičević, dugogodišnja odgajateljica u vrtiću. „Dječji vrtić Svetog Pavla apostola danas slavi poseban dan. Točno 25 godina djelujemo u Župi i u ime Župe kao mjesto okupljanja, druženja, učenja, rasta i međusobnog pomaganja djece predškolske dobi, ali i nas odraslih koji smo tu zaposleni, na zadovoljstvo roditelja, a tako i na dobrobit Župe čije ime nosimo. U ovih 25 godina mnoge su uspomene, mnogi izazovi i uspjesi u svakoj godini. Rasli smo i mijenjali se, ali ono što je uvijek isto je dječja radost, osmijeh i veselje. Zbog njih i jesmo danas okupljeni u velikoj župnoj zajednici. Iako maleni, njihova su iskrena i čista srca puna ljubavi i žara , njihove su kreativne misli i ideje one koje nas pokreću, od njih svakodnevno učimo kako prihvatiti drugačijeg od sebe bez predrasude i razmišljanja, kako pomoći svom prijatelju u nevolji i kako utješiti onog tko je žalostan“, kazala je ravnateljica Markičević.

Sada u vrtiću ima oko stotinu djece, a do sada je kroz njega prošlo ukupno 1200 djece. Neki od njih već su zasnovali svoje obitelji i dovode svoju djecu u vrtić. To nam govori kako vrijeme brzo prolazi, ali i to da su vrijednosti koje promiču i dalje aktualne. „Kada govorimo o vrijednostima, želim istaknuti da nam je bitno da u radu s djecom govorimo o Bogu, zajedno se molimo te posebno njegujemo partnerstvo s roditeljima koji su prvi odgojitelji svoje djece. Mi smo ovdje kao produžena ruka roditeljima u odgajanju za dobrotu, iskrenost, suosjećajnost i pomaganje drugima, marljivost. Ne zaboravite da su djeca prirodno otvorena i upućena duhovnosti, u sebi spontano osjećaju prisutnost živoga Boga , žude za ljubavlju kao i svi mi, a koju nam jedino Bog može dati. Zato je Isus i rekao: ' Pustite dječicu k meni i ne priječite im jer takvima pripada Kraljevstvo nebesko!' što smo istaknuli i kao moto naše proslave“, kazala je ravnateljica.

Zahvalila je svim djelatnicima koji su radili u DV Svetog Pavla apostola, bilo kao zamjena bilo kao stalni zaposlenici ili pak kao stručni suradnici, na trudu i zalaganju koje su uložili kroz sve protekle godine da bi danas mogli zajedno slaviti ovaj dan. Zahvalila je i svim roditeljima koji su ih svesrdno podržavali u zajedničkom hodu u odgoju djece. Pozdravila je župnika don Božu Renjića koji je velikodušno podržao organizaciju proslave, a posebno generalnog vikara don Franju Frankopana Velića, kojemu je tom prigodom jedna djevojčica u ime Vrtića uručila prigodan dar.

Don Franjo Frankopan zahvalio je na srdačnoj dobrodošlici prenijevši pozdrave i čestitke splitsko-makarskoga nadbiskupa mons. Dražena Kutleša, koji je odsutan zbog obveza u Rijeci i Istri. „Okupili smo se danas oko Isusa da od njega primimo ljubav i da tu ljubav širimo dalje“, kazao je don Franjo uvodeći u misno slavlje.

U svojoj je homiliji generalni vikar kroz razgovor s djecom govorio o vjerskom odgoju i bitnim istinama vjere kojima djecu uče roditelji, prvi odgojitelji u vjeri a onda i katolički vrtići koji učvršćuju tu klicu vjere. Roditeljima u vjerskom odgoju njihove djece zasigurno pomažu djedovi i bake, ali i šira crkvena zajednica poput katoličkog vrtića kojega djeca doživljavaju svojim drugim domom u kojemu se igraju, crtaju i druže, uče vrednotama i vrlinama, uče jedni drugima reći, što često ističe i papa Franjo, „molim, hvala, oprosti.“ Don Franjo je dječicu, koja su ispunila crkvu, kroz primjer sv. Pavla, zaštitnika Župe i njihova vrtića, potaknuo na ustrajnost i hrabri hod s Kristom.

Na kraju mise nazočnima se obratio župnik zahvalivši svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja, svima koji su uputili svoje čestitke, roditeljima na povjerenju i pomoći pri organizaciji proslave dvadeset i petog rođendana vrtića te je pozvao sve na prigodni domjenak u dvorani vrtića. Misno slavlje je svojim pjevanjem uljepšao župni dječji zbor i starija vrtićka djeca uz klavirsku pratnju Jelene Galić a pod vodstvom voditeljice zbora Jelene Laća Mrdeža.

Program obilježavanja 25. obljetnice postojanja vrtića na Pujankama započeo je 3. studenoga predavanjem defektologinje Martine Šindik o poteškoćama u govoru, potom je o. Branko Zebić predvodio duhovnu obnovu za roditelje, a nastavlja se u utorak 8. studenoga u 11 sati u župnoj crkvi predavanjem dr. med. Anđele Kovačević, specijalistice dječje i adolescentne psihijatrije o utjecaju tehnologije na razvoj djece i mladih. U srijedu 9. studenoga u 12 sati je predstava za djecu „Paško u knjižnici“ – gostuje Gradsko kazalište lutaka, a program obilježavanja završava 10. studenoga u 18.30 radionicom za roditelje „Dječjim korakom do Krista“ koju vode Renata Stolnik i Anica Kraljević.

Izvor: Splitsko-makarska nadbiskupija

Radio Marija

03:30 Kap dobrote - ur. i vod.: Snježana Bedeniković
04:15 Glazba
04:30 Slovnica - gošća-urednica: Marina Čubrić, prof.; vod.: Petra Ćurlin
05:15 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Srpanj 2036
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.