4 15

Prvi stručni skup u novoj pedagoškoj godini za odgojiteljice u vjeri Riječke metropolije održan je 22. listopada u Dječjem vrtiću Nazaret u Rijeci. Na početku skupa voditeljica s. Kristina Tunić, ravnateljica domaćinskog dječjeg vrtića, pozdravila je predstojnicu Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije gđu Kseniju Rukavina Kovačević i sve okupljene odgojiteljice u vjeri, a na poseban način zahvalila gostu predavaču vlč. Mariu Geriću, ravnatelju Metropolitanskog pastoralnog instituta u Rijeci i rektoru Bogoslovnog sjemeništa Ivan Pavao II. što je prihvatio održati stručno predavanje na temu „Uloga simbola vjere u predškolskom vjerskom odgoju“.

Odgojiteljice u vjeri imale su prilike poslušati teorijski dio vezan uz pojam, značenje, ulogu i važnost simbola općenito u svakodnevnom životu te konkretno simbola vjere u liturgijskom i vjersko-odgojnom i pedagoškom radu. Nakon teorijskog dijela uslijedio je praktični dio u kojem su odgojiteljice u vjeri, raspoređene u tri skupine, razmatrale na temelju izdvojenih evanđeoskih tekstova značenje pojedinih simbola vjere.

U završnom dijelu stručnog skupa predstojnica Katehetskog ureda provela je anketni upitnik o kvaliteti dosadašnjih stručnih skupova za odgojiteljice u vjeri u razdoblju od zadnjih pet godina te perspektivama razvoja u budućnosti. Anketni upitnik bio je u potpunosti anoniman. U nastavku donosimo neke zaključke na temelju dobivenih rezultata.

Redovitost pohađanja stručnih skupova u razdoblju od ped. godine 2017./2018. do ped. godine 2021./2022. pokazala se na visokom nivou. Naime, većina odgojiteljica u vjeri, njih preko 70%, sudjelovalo je na svim stručnim skupovima. U procjeni opće važnosti dosadašnjih stručnih skupova, na skali od najmanje važno do najviše važno, s obzirom na njihov profesionalni rad u struci, stručni rad u provođenju vjerskog odgoja, osobni rast u vjeri, napredovanje u struci te stručni doprinos napretku ustanove u kojoj rade, većina odgojiteljica u vjeri procijenila je da su dosadašnji stručni skupovi najviše utjecali na njihov stručni rad u provođenju vjerskih aktivnosti i osobni rast u vjeri, dok značajno manje na njihov profesionalni rad kao odgojitelja u predškolskim ustanovama, na napredovanje u struci i opći doprinos ustanovi u kojoj su zaposleni.

U procjeni organizacijsko-programskih segmenata stručnih skupova koji su najviše doprinijeli njihovom profesionalnom/stručnom i osobnom razvoju, većina odgojiteljica u vjeri izdvojila je praktični dio, primjere dobre prakse, razmjenu mišljenja i iskustava te izbor tema i stručnih predavača. S obzirom na pripremu i organizaciju dosadašnjih stručnih skupova, većina odgojiteljica iznimno je zadovoljna mjestom izvođenja i učestalošću skupova te načinom prezentiranja pojedinih stručnih tema. U procjeni kvalitete dosadašnjeg angažmana su/organizatora stručnih skupova na području Riječke nadbiskupije, na skali od 1 do 5, čvrstu četvorku dobili su svi, počevši od Agencije za odgoj i obrazovanje, Katehetskog ureda, Metropolitanskog pastoralnog instituta do voditeljice stručnih skupova. U upitniku je bilo ponuđeno 6 prijedloga za poboljšanje kvalitete stručnih skupova u budućnosti za koje su odgojiteljice bile zamoljene da iskažu svoj stupanj (ne)slaganja, kao i da navedu eventualno neke svoje prijedloge za koje smatraju da bi značajno doprinijele kvalitativnim promjenama. Od ponuđenih prijedloga (povećati broj stručnih skupova, organizirati dodatne online skupove za one koji nisu u mogućnosti fizički nazočiti iz različitih razloga, programski i tehnički osuvremeniti stručne skupove, češće provoditi reizbor voditelja stručnih skupova, povezati stručne skupove za odgojiteljice u vjeri sa stručnim skupovima školskih vjeroučitelja u temama od vjersko-odgojne i pastoralno-katehetske važnosti, službeno verificirati stručne skupove i ostale stručne aktivnosti od strane AZOO-a) odgojiteljice u vjeri najviše su podržale organizaciju dodatnih online stručnih skupova, programsko i tehničko osuvremenjivanje stručnih skupova te službenu verifikaciju AZOO-a. Prijedlozi koji su nadodani od strane odgojiteljica u vjeri su: „više praktičnih primjera na skupovima“, „manje profesora koji nisu u izravnom odnosu s predškolskim ustanovama“, „više konkretnih tema iz struke“, „uključiti odgojitelje u izbor tema i predavača“.

Katehetski ured zahvaljuje voditeljici stručnih skupova s. Kristini Tunić i odgojiteljicama u vjeri na sudjelovanju u ovoj evaluaciji čiji će se rezultati svakako uzeti u obzir prilikom priprema i organizacije daljnjih stručnih skupova na području Riječke nadbiskupije.

 

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

01:15 Glazba
02:15 Krunica - Otajstva svjetla
02:40 Glazba
03:30 Kap dobrote - ur. i vod.: Snježana Bedeniković

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Veljača 2034
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.