Jezevik zajednicka

U malom, živopisnom selu Ježevik, filijanoj zajednici Župe sv. Marka Trnjani, slavljena je u utorak, 18. listopada, na blagdan svetoga Luke evanđelista prva sveta misa u povijesti tog sela 10-ak kilometara udaljenog od Slavonskog Broda. Misno slavlje predvodio je trnjanski župnik vlč. Nikola Kaurin, pred 50-ak okupljenih župljana koji su hodočastili iz Vrhovine, Korduševaca, Kolokočevika, župnoga središta Trnjana i drugih sela te slavonske župe.

Jezevik 1

„Povijesni je ovo dan i za mještane Ježevika, ali i za cijelu župu, jer je nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić donio dekret po kojemu se u toj filijali od sada svake godine ima liturgijski slaviti dan svetoga Luke kao svetkovina nebeskog zaštitnika Ježevika“, istaknuo je župnik Nikola na početku svete mise, koju je slavio na otvorenom, pokraj povijesnog zvonika u središtu sela, na mjestu na kojemu je želja ovdašnjih vjernika uz pomoć Župe i Nadbiskupije sagraditi i kapelu svetoga Luke evanđeliste.

Jezevik 3

U prigodnoj homiliji vlč. Kaurin okupljenim je vjernicima približio lik i djelo svetog Luke, koji, kazao je – nikada nije susreo Isusa Krista niti je bio njegov učenik ni apostol, nego je bio učenik i suputnik svetoga Pavla. „Ni mi nismo licem u lice upoznali Isusa, ali smo isto kao i sv. Luka povjerovali u Riječ Božju te na taj način upoznali Krista, u koga vjerujemo, koga ispovijedamo kao svog Spasitelja i Otkupitelja“, naglasio je vlč. Nikola.

Jezevik 4

Protumačio je odlomak iz Lukina evanđelja o tome kako Isus šalje sedamdeset i dvojicu učenika u mjesta u koja nije išao te kako im kazuje neka ništa ne nose sa sobom na put. „Kad god nekamo putujemo, nosimo gomilu stvari koje nam i nisu prijeko potrebne, a zaboravimo počesto ono najpotrebnije. A Isus govori svojim učenicima: ne nosite ništa. Ne zato da im ne bude teret, nego zato što im neće trebati ništa, jer će ih On voditi. Eto poruke i nama danas, jer sve što imamo, dobili smo samo po Božjoj milosti“, rekao je župnik, te istaknuo kako nas Gospodin poziva na suodgovornost za sve što trebamo učiniti: svatko od nas je poput ovih 72 učenika pozvan nešto učiniti.

Jezevik 5

„Danas smo došli u Ježevik, malo selo u kojemu se ponovno čuje dječji smijeh i plač, u kojemu živi ukupno 65 stanovnika, a većina obitelji su katoličke, svjedočiti povijesnom trenutku – slavlju prve svete mise otkako je svijeta i vijeka. Kao da živimo u nekim misijskim krajevima trećih zemalja, ali tako jest; ovo je prava misija, a mi misionari koji mještanima Ježevika donosimo Krista u svetoj Euharistiji. Tako ćemo činiti svake godine o blagdanu sv. Luke, pa ako Bog da, jednog će dana ovdje kraj ovog zvonika osvanuti i kapelica svetog Luke“, kazao je vlč. Kaurin, koji je na kraju misnog slavlja zazvao Božji blagoslov na sve hodočasnike, a posebno za vjernike, stanovnike Ježevika, njih 20-ak okupljenih, zahvalivši im posebno što su Isusu doveli i svoju djecu.

Tekst i foto: Ivica Vlašić; Đakovačko-osječka nadbiskupija

 

Radio Marija

23:30 Hrvatski program Radio Vatikana
23:45 Glazba
00:00 Lijepa naša domovino - hrvatska himna; Posvetna molitva sv. Josipu
00:03 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2038
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.