Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić predvodio je u Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke u subotu 1. listopada 2022. godine svečano euharistijsko slavlje prigodom završetka sinodskoga hoda Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije.

Foto: Bernard Čović (Glas Koncila)

Na misnom slavlju koncelebrirali su apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj mons. Giorgio Lingua, predsjednik Hrvatske biskupske konferencije zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić, biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine: varaždinski biskup mons. Bože Radoš, sisački biskup mons. Vlado Košić, bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak, varaždinski biskup u miru mons. Josip Mrzljak; zadarski nadbiskup koadjutor mons. Milan Zgrablić te pomoćni zagrebački biskupi mons. Ivan Šaško i mons. Mijo Gorski, redovnički provincijali te brojni svećenici.
 
Foto: TUZN
 
Na početku homilije kardinal Bozanić podsjetio je kako je sinodski hod Druge sinode započeo na blagdan bl. Alojzija Stepinca, 10. veljače 2002., a "danas, nakon dvadeset godina hoda ispunjenoga molitvom, upoznavanjem, traženjima, nadanjima, iskušenjima, pred Gospodina stavljamo zahvalu za braću i sestre s kojima smo dijelili hod, za prepoznata nadahnuća te za probuđenu čežnju i snagu kojom smo na sinodskome hodu ostvarivali Božja djela, u poniznosti i u pouzdanju."

Tumačeći evanđelje naglasio je kako "u zanimljivome trenutku – nakon što je Isus najavio svoju smrt i uskrsnuće, učenici mu postavljaju pitanje o tome tko je najveći. Kao da ih nije zanimalo Isusovo trpljenje, njegova ljubav kojom i za njih ide u smrt. Oni u tom trenutku traže svoju veličinu, promatrajući nebo kao nagradu i zaslugu za sebe. No, Isus im skreće pozornost da trebaju posvema promijeniti srce, obratiti se da bi uopće mogli ući u njegovo kraljevstvo", kazao je Kardinal i dodao: "Naš istinski rast u duhovnosti put je umanjivanja, ponajprije umanjivanja sebičnosti. Uzvišeni put Crkve nalazi se u njezinoj poniznosti. To je suprotno suvremenoj samodostatnosti. Stoga trajno trebamo učiti da Božji putovi i planovi nisu sukladni ljudskim planovima. Naime, čovjek u svojoj oholosti ulaže napor da bi bio velik, a Bog nam u svojoj ljubavi daje milost da bismo bili maleni, to jest Božji."


Foto: Bernard Čović (Glas Koncila)
 
"Sinoda nam je pomogla da pronađemo mjesto u Crkvi. Ona nam pomaže da istom ljubavlju gledamo život u našemu društvu, u kojemu prema Isusovu pozivu trebamo biti sol i svjetlo. A ljubav i otvorenost Božjemu planu i njegovim putovima pročišćuju pogled. Naime, Sinoda nema smisao samo u razmatranju sebe i duhovnosti koja bi se zaustavila na vlastitim osjećajima, nego nas poziva, kako bi rekao papa Franjo, da izađemo na periferije, i geografske i društvene, noseći radost evanđelja", istaknuo je zagrebački nadbiskup govoreći o Sinodi.
 
Foto: Bernard Čović (Glas Koncila)

Kardinal se osvrnuo i na trojicu papa s kojima smo živjeli tijekom sinodskoga hoda: "Draga Crkvo zagrebačka, tijekom proteklih dvadeset godina živjeli smo s trojicom papa. Svaki je od njih ostavio tragove novosti na našem sinodskom hodu, koji su prepoznatljivi u našoj mjesnoj Crkvi. Započeli smo svjedočanstvom svetog Ivana Pavla II. kojega ovdje ne možemo previdjeti i prečuti zbog utjehe i ohrabrenja što nam ih je donosio budeći uvijek nadu."

Kardinal Bozanić homiliju je zaključio riječima: "Sinoda nas i nadalje uči ići malenim putem i imati pouzdanja u Boga. A gdje ga je više nego u domu Majke? Gospodine, ti si Put, Istina i Život. Pokaži nam svoje putove i uči nas svojim stazama!"

 
Foto: Bernard Čović (Glas Koncila)

DEKRET PROGLAŠENJA

Nakon homilije kardinal Bozanić potpisao je Dekret proglašenja izjava i odluka Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, koji je potom pročitao tajnik Sinode preč. Denis Barić. Završni dokument izložili su pred narod Božji članovi Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije Jelena Vuković i Josip Burušić.
 
Foto: TUZN
Strukturu Završnog dokumenta Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije predstavio je pomoćni biskup mons. Mijo Gorski, dok je o njegovoj važnost progovorio pomoćni biskup mons. Ivan Šaško. Biskup Gorski istaknuo je kako Završni dokument nije roman koji se jednom pročita i vrati na policu. "To je priručnik u koji valja neprestano zavirivati i tražiti usmjerenje u svojem pastoralnom djelovanju. Dragocjen je ne samo zbog odredbi i smjernica nego i zbog bogatog sadržaja koji mnogim svećenicima, župnicima i upraviteljima župa može biti dobro pomagalo i za kateheze ili propovijedi. Zato uzmite, čitajte, razmišljajte i djelujte."
 
Foto: TUZN
 
Biskup Šaško govorio je Završnom dokument kroz slike ogledala, povećala i reflektora: "Da bismo postigli dobar učinak, potrebno ih je ispravno usmjeriti, da se ogledanjem u ogledalu ne bismo izgubili u narcisoidnosti; da povećalom ne bismo gledali trun u tuđemu oku, a previdjeli brvno u svome; da reflektorom ne bismo zaslijepili i zatvorili obzore onima koji žele vidjeti dalje od naših planova."

Nakon popričesne molitve kardinal Josip Bozanić dodijelio je trajne mandate vjeroučiteljima, vjeroučiteljicama te odgajateljicama u vjeri, a predstavila ih je prof. dr. sc. Blaženka s. Valentina Mandarić, predstojnica Ureda za vjeronauk u školi.

Foto: TUZN
 
Na kraju misnoga slavlja čestitku Nadbiskupu prigodom 25. obljetnice njegove službe zagrebačkoga nadbiskupa uputio je generalni vikar Zagrebačke nadbiskupije i moderator Nadbiskupskog duhovnog stola mons. Tomislav Subotičanec.

Foto: Bernard Čović (Glas Koncila)

ČESTITKA MONS. SUBOTIČANCA

U svom obraćanju pobliže je rastumačio simboliku pastirskog štapa koji je kao dar uručen Kardinalu. "Kada osjetite štap u svojim rukama, molimo Gospodina da osjetite i našu blizinu, i blagoslov ljudi i našu molitvu kojom Vas želimo poduprijeti, ali i preporuku i želju da se i Vi, naš pastir - za nas molite."
 
Foto: Bernard Čović (Glas Koncila)
U ime Hrvatske biskupske konferencije čestitku kardinalu Bozaniću uputio je predsjednik HBK zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić. "Neka ovo današnje zborovanje pod okriljem Gospe Bistričke, u sklopu završetka sinodskog hoda Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije, i zahvalnu molitvu za nadbiskupa kard. Josipa Bozanića, koji 25 godina „predsjeda u ljubavi ovoj partikularnoj Crkvi u Zagrebu", pomogne svima nama okupljenima danas na Bistrici osjetiti i doživjeti kako je lijepo kao braća živjeti moliti, raditi i razmišljati zajedno", poručio je nadbiskup Puljić.
 
Foto: TUZN

Na kraju slavlja Kardinal je zahvalio svima okupljenima i naglasio kako ovo slavlje trebamo nositi sa sobom i prebirati u svome srcu jer "Sinoda pomaže da se može bolje i lakše živjeti Crkvu."

Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije

Radio Marija

22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2032
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.