DV Zvjezdica Marijina spilja 768x674

U organizaciji Metropolitanskog pastoralnog instituta u Rijeci i Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije od 22. do 26. rujna nastavljen je praktični dio izvođenja predškolskog vjerskog odgoja u sklopu Teološko-katehetskog seminara za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama, čime polaznice ovog seminara završavaju svoje doškolovanje i ujedno ostvaruju uvjet za primanje kanonskog mandata mjesne Crkve za provođenje vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama.

Nakon praktičnog dijela u PO Mima 21. rujna o. g. pod vodstvom odgojiteljice Irene Šmer, dana 22. rujna vjersko odgojne aktivnosti s djecom mješovite vrtićke skupine u DV Zvjezdica Mira u Rijeci provele su odgojiteljice Ivana Grgić i Ivona Ivanović. U nazočnosti ravnateljice vrtića s. M. Gracijane Prodan te predstojnica Instituta i Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije, Natalije Bogović i Ksenije Rukavina Kovačević, vjersko-odgojnu aktivnost na temu „Marija, Isusova i naša Majka“ izvela je odgojiteljica Grgurić, a na temu „Stvaranje svijeta“ odgojiteljica Ivanović.

Obje vjersko odgojne aktivnosti obuhvatile su niz poticajnih pedagoških metoda i igara kojima se kod djece predškolskog uzrasta potiču višestruke mogućnosti, razvija kreativno i kritičko mišljenje, a napose razvija duhovno-vjerska klica ljubavi prema Bogu i Crkvi. Tako su djeca u sklopu teme „Marija, Isusova i naša Majka“ igrali društvene igre „Po Mariji k Isusu“, izrađivali krunicu od različitih materijala, gradili „Marijinu špilju“ od stiropora i uključivala se u niz pedagoških aktivnosti.

 DV Zvjezdica stvaranje svijeta scaled

U okviru teme „Stvaranje svijeta“ djeca su imala priliku slagati puzzle na zadanu temu, kao i slagalicu „Plodovi za hranu“, „Što je stvorio Bog, a što čovjek“ te su se okušala u društvenoj igri „Putovanje svemirom“. U likovnom centru oblikovala su svijet plastelinom i izrađivala tematski plakat zahvale Bogu za sve stvoreno. U centru početnog čitanja i pisanja djeca su rješavala križaljku „Planeti“ i „Divno je ime tvoje“, a vrhunac svih tematskih aktivnosti bio je kada su prisustvovala Kazalištu sjena sa štapnim lutkama koje su prikazivale ljude, životinje, biljke, more, sunce, uz interpretativno pripovijedanje biblijskog teksta o stvaranju (usp. Post 1,1-2,3). Obje tematske aktivnosti bile su popraćene pjesmom i veseljem.

Posljednji dan praktičnog dijela, 26. rujna, bio je održan u DV Nazaret u Rijeci u nazočnosti ravnateljice vrtića s. Kristine Tunić i predstojnica Instituta i Katehetskog ureda. U prvoj vjersko odgojnoj aktivnosti u mješovitoj skupini od 3 do 5 godina pod vodstvom odgojiteljice Suzane Kolobarić izvedena je tema „Isus i djeca“. Na ovoj su aktivnosti djeca imala priliku kroz različite centre (stolno-manipulativni, likovni, centar početnog pisanja i čitanja, centar građenja, obiteljski i dramski centar) razvijati svoje tjelesne, psihomotorne, socio-emocionalne, spoznajne, moralno-duhovne, komunikacijske i druge sposobnosti, a sve s puno radosti, pjesme i igre. Poseban trenutak bio je susret s biblijskim tekstom koji opisuje susret Isusa i djece (usp. Mk 10, 13-16), prilagođenom njihovom uzrastu. Taj je tekst kod njih pobudio dodatnu želju za molitvenim i likovnim izražavanjem i pjesmom.

Nazaret Dobri pastir brojke i slova 768x576

 

DV Zvjezdica krunica 768x576

Drugu vjersko odgojnu aktivnost na temu „Dobri pastir“ izvela je u starijoj skupini odgojiteljica Lidija Erstić. Budući da se radi o malim predškolcima, mogla se uočiti kod njih velika želja za nešto složenijim sadržajima za razliku od prethodne skupine. Središnji dio aktivnosti obuhvaćao je pripovijedanje biblijskog teksta o Dobrom pastiru (usp. Iv 10; Lk 15) te izradu Pastira i ovčica. U ovu tematsku aktivnost bila je uključena prigodna pjesma o Isusu, Dobrom pastiru i njegovom stadu u koje ulazimo svi mi koji ga želimo slijediti. Na kraju su djeca ispratila ravnateljicu i gošće istoimenom himnom vrtića „Nazaret“.

Nazaret prica o Dobrom pastiru 768x483

Svečana podjela potvrdnica i kanonskih mandata za provođenje vjerskog odgoja u predškolskim ustanovama na području Riječke nadbiskupije održat će 15. listopada o.g. u Nadbiskupskom domu u Rijeci. Metropolitanski pastoralni institut u Rijeci i Katehetski ured od srca čestita odgojiteljicama u vjeri – Ireni Šmer, Ivoni Ivanović, Ivani Grgić, Suzani Kolobarić i Lidiji Erstić – na završenom doškolovanju.

 

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

22:10 Glazba
22:30 Upoznajmo Bibliju
22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Svibanj 2032
P U S Č P S N
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.