20220917 Redovnicki dan Du 01

Redovnički dani koji se održavaju u pet gradova u Hrvatskoj, u Dubrovniku su održani u subotu, 17. rujna. Okvirna tema bila je “Posvećeni život u sinodalnoj Crkvi: zajedništvo, sudjelovanje, poslanje”.

Uime Vijeća za posvećeni život Dubrovačke biskupije sve okupljene u dvorani sv. Ivana Pavla II. pozdravio je fra Tomislav Kraljević, prior dominikanskog samostana u Gradu. Kazao je kako su redovnici uvijek u Crkvi bili jedra lađe Crkve u koja je puhao Duh Sveti da pokreće zajednicu Crkvu, pa u tom duhu oni u ovoj biskupiji, kao i u općoj Crkvi, to žele biti, noseći svojim životom, radom i zalaganjem duh radosti, zajedništva, poslanja, svatko na svojem polju.

Na susretu su održana dva predavanja. Doc. dr. sc. Mirjana Pinezić, MFO, govorila je o temi „Suodgovorni u poslanju: Sklad različitosti karizmi“, dok je fra Ivan Ivanković, OFM, imao izlaganje „Suputnici: Pravni položaj redovničkih zajednica u Crkvi i u društvu“.

Dr. Pinezić, koja pripada Svjetovnom institutu “Mala franjevačka Obitelj” i predaje na Teologiji u Rijeci, uvodno je podsjetila na smisao sinodalnog hoda u Crkvi kojim se želi omogućiti da čitava Crkva bolje profunkcionira jer cijela Crkva evangelizira. Govorila je od odnosu odgovornosti i slobode, o važnosti djelovanja iz ljubavi te o suodgovornosti u poslanju i različitosti službi i karizmi.

20220917 Redovnicki dan Du 14

„U evangelizaciji svi imaju različito poslanje koje je uvijek na izgradnju Crkve i zajednice, ali prvenstveno u ljubavi. Ako se osoba prizna u onome što ona jest, sve je to na obogaćenje i izgradnju zajednice i Crkve“, istaknula je predavačica koja je kroz različite primjere približila potrebu i ženskog i muškog pristupa u poslanju Crkve.

Franjevac Ivanković, župni vikar na Sigetu u Zagrebu i pravnik po struci, napomenuo je kako su brojne teme i pristupi kada se govori o pravnom položaju redovničkih zajednica u Crkvi i društvu te nastavio u predavanju nastavio govoriti o općenitoj važnosti i teološkoj utemeljenosti pravnog reguliranja redovništva u Crkvi i načina na koji je to učinjeno te o pravnom okviru za djelovanje redovničkih zajednica u Republici Hrvatskoj.

Pravne odredbe koje postoje o redovništvu su jedna sinteza, usustavljenje teološkog promišljanja o redovništvu, kazao je predavač. Redovništvo, gledano u pravnom smislu, ne pripada hijerarhijskom uređenju Crkve, podsjetio je, već pripada na njezin život i njezinu svetost. Redovnički stalež nije srednji, između kleričkog i laičkog, nije neki međuprostor već Bog poziva s obje strane neke vjernike da imaju u životu Crkve poseban dar i koriste njezinoj spasenjskoj misiji, podsjetio je predavač na misli iz dokumenta Lumen gentium.

Nadalje je progovorio o pravnom okviru za život i djelovanje redovničkih zajednica u našem društvu kao i o nekim aktualnim temama.

20220917 Redovnicki dan Du 21

U podne su okupljene redovnice i redovnici slavili euharistiju u crkvi Male braće, a predslavio ju je generalni vikar Dubrovačke biskupije mons. Ivica Pervan. Pola sata prije početka mise bila je prigoda za sakrament pomirenja.

U propovijedi je mons. Pervan podsjetio da se danas slavi blagdan Rana sv. Franje spominjući se događaja s brda La Verna gdje je 1224. godine svetac dobio Kristove rane za vrijeme dok je obavljao veliki post. Govorio je i o Franjinoj neizmjernoj ljubavi prema Kristu, njegovom potpunom predanju i kako se onda i Krist njemu predao.

“Ići za Isusom znači prihvatiti svoj život, poslanje, dužnosti koje ti je Crkva namijenila i udijelila, ne zbog tvojih zasluga nego po Božjem nadahnuću i proviđenju te ići za njim u potpunom predanju, služenju i ljubavi”, kazao je, uz ostalo, mons. Pervan. Poručio je i kako samo onima koji ustraju do kraja pripada ‘vijenac pravednosti’, Krist ovdje ali i u svojoj slavi. Na to su posebno pozvani svi oni sa svetim redom i redovničkim zavjetima.

Ohrabrio je na kraju sve redovnice i redovnike iz različitih redovničkih zajednica na području biskupije te ih potaknuo da svoj poziv i poslanje, bez obzira gdje bili i što radili, žive iz ljubavi prema Kristu i Crkvi.

20220917 Redovnicki dan Du 24

Mons. Pervan je također prenio pozdrave i izrazio duhovnu blizinu dubrovačkog biskupa mons. Roka Glasnovića koji se nalazi na seminaru u Rimu.

Redovnički dani održavaju se u organizaciji Hrvatske redovničke konferencije u suradnji s mjesnim biskupijama u Splitu, Dubrovniku, Zagrebu, Rijeci i Slavonskom Brodu.

Tekst i foto: Angelina Tadić; Dubrovačka biskupija

Radio Marija

19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:45 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.