WEB K scaled

U Nadbiskupskom domu u Rijeci, 13. rujna, u organizaciji Katehetskog ureda Riječke nadbiskupije održan je radni sastanak voditeljica županijskih stručnih vijeća za odgojitelje u vjeri i školske vjeroučitelje u povodu nove školske/pedagoške i pastoralne godine 2022./2023. s ciljem definiranja plana i programa godišnje stručne formacije. Uz voditeljice pojedinih vijeća, za osnovnu školu vjeroučiteljice savjetnice Kristine Zubalj i Tomislave Milušić, za srednju školu vjeroučiteljice mentorice Ivane Kamenar Borčić i za predškolski vjerski odgoj s. Kristine Tunić, sastanku su nazočili riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić, predstojnik Agencije za odgoj i obrazovanje Podružnica Rijeka, ujedno viši savjetnik za vjeronauk, Tomislav Tomasić i predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević.

U uvodnom dijelu, nakon molitvenog početka, nadbiskup Uzinić izrazio je zahvalnost nazočnima na dosadašnjem uloženom trudu u brizi za trajnu stručnu edukaciju odgojitelja u vjeri i vjeroučitelja u školi te istaknuo važnost povezanosti različitih obrazovnih tijela u društvu koja u svom programu rada imaju za cilj permanentno obrazovanje odgojno-obrazovnih djelatnika. Osvrćući se na pozitivna iskustva koja je do sada stekao u osobnim razgovorima s vjeroučiteljima i na temelju dobivenih informacija o njihovu radu iz Katehetskog ureda, nadbiskup Uzinić je izrazio zadovoljstvo i naglasio da je potrebno uvijek raditi na sebi u duhovnom i profesionalnom smislu bez obzira na sva postignuća i kvalitete jer stagnacija uvijek za sobom povlači nazadak po principu „ili napreduješ ili nazaduješ“. U tom smislu potaknuo je voditelje stručnih vijeća da osmisle teme za stručne skupove na način koji će obuhvaćati trajno obogaćivanje i rast u ljudskim, profesionalnim i kršćanskim vrijednostima.

Predstojnica Katehetskog ureda zahvalila je nadbiskupu Uziniću na prisustvu i na podršci voditeljima vijeća u izradi plana i programa rada. Posebno se zahvalila višem savjetniku za vjeronauk Tomislavu Tomasiću na višegodišnjoj kvalitetnoj suradnji Katehetskog ureda i Agencije. Analizirajući tematske mogućnosti stručne formacije za ovogodišnje razdoblje na različitim razinama realizacije, istaknula je kao prijedlog nekoliko širih tematskih cjelina: društveno, profesionalno i crkveno dostojanstvo vjeroučitelja; Katolički vjeronauk i nove odgojno-obrazovne ponude u školi („Škola i zajednica“, „Kritičko mišljenje“); evangelizacijski okviri školskog vjeronauka (očekivanja i kapaciteti); društvena dimenzija Katoličkog vjeronauka; digitalni alati u Katoličkom vjeronauku; verbalne i neverbalne kompetencije vjeroučitelja u stvarnom i u virtualnom pedagoškom kontekstu; elementi govora vjere u nastavi Katoličkog vjeronauka (riječ, odnos, dijalog, razlučivanje); interdisciplinarnost u nastavi Katoličkog vjeronauka, i drugo.

Viši savjetnik za vjeronauk Tomasić iznio je dosadašnja iskustva u planiranju tema i provedbi stručnih skupova za Katolički vjeronauk. Poseban naglasak je stavio na važnost komunikacije u nastavi, ali i one među školskim kolegama. Rezultat kvalitetne komunikacije je zajedništvo i u tom smislu smatra da županijska stručna vijeća uvijek trebaju biti plodno tlo za razmjenu mišljenja, iskustava i dobre prakse među vjeroučiteljima, odnosno da u njima bude što više razgovora i rasprave, a što manje plenarnog rada. Posebno se osvrnuo na sustav vrednovanja u nastavi, što još uvijek predstavlja poteškoću u konkretnom vjeroučiteljskom radu, i na važnost rada s darovitom djecom i s djecom s teškoćama u razvoju.

Voditeljice županijskih stručnih vijeća iznijele su rezultate anketnog ispitivanja vjeroučitelja na zadnjem stručnom vijeću prošle školske godine i naglasile da većina vjeroučitelja želi što više primjera dobre prakse u području sustava vrednovanja, vođenja pedagoške dokumentacije, razredničkih i drugih zaduženja. Voditeljica stručnih skupova za predškolski vjerski odgoj s. Kristina Tunić iznijela je problematiku nedostatka predškolskog vjerskog odgoja u riječkim vrtićima, što je uglavnom uvjetovano činjenicom loših ili gotovo nikakvih financijskih mogućnosti osnivača za taj vid odgoja, ali i slabe kolektivne svijesti roditelja o važnosti vjerskog odgoja njihove djece u predškolskoj dobi.

U drugom dijelu sastanka predstojnica Katehetskog ureda upoznala je voditelje s pastoralnim programiranjem pripremnog razdoblja za slavlje prve biskupijske sinode Riječke nadbiskupije i u tom smislu najavila potrebu izrade pastoralnih aktivnosti i susreta s vjeroučiteljima i po tom pitanju. Zaključeno je da će glavne ovogodišnje teme županijskih stručnih vijeća za školske vjeroučitelje biti interdiciplinarnost, kriteriji vrednovanja, rad s djecom s teškoćama u razvoju te medijacija i rješavanje sukoba, a za odgojitelje u vjeri simboli u vjerskom odgoju i širi sustav vrednovanja odgojnih aktivnosti u pedagoškom i vrijednosnom smislu.

Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:45 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj
20:05 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2022
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.