20220911 Redovnicke Blato nasl

Zlatni redovnički jubilej proslavile su tri redovnice Družbe Kćeri Milosrđa u nedjelju, 11. rujna na svečanom euharistijskom slavlju u župnoj crkvi Svih svetih u Blatu na Korčuli. Sestre koje su proslavile 50. godina zavjeta su: s. M. Ilirka Ivandić, s. M. Mojmira Mašina i s. M. Lorenka Lupić.

Svečanost je započela procesijom od samostana do župne crkve, a euharistijsko slavlje predslavio je mons. dr. Petar Palić, mostarsko – duvanjski biskup i trebinjsko – mrkanski upravitelj. Suslavili su domaći župnik don Željko Kovačević, župnik župe Bezgrešnog Začeća BDM iz Valpova prečasni Zvonko Mrak te župnik župe Preko don Filip Kucelin. Na slavlju je sudjelovala i s. M. Fides Babić, vrhovna predstojnica Družbe iz Rima te provincijalna predstojnica s. M. Mirjam Gadža kao i brojne druge redovnice.

U propovijedi je biskup Palić istaknuo važnost predanja i nasljedovanja Krista po uzoru na bl. Mariju Propetog Isusa.

Uvodno je kazao kako jubileji u redovničkom i svećeničkom životu označavaju prekretnice kojih se valja spomenuti. „U ovom vremenu kad oko nas vlada kultura odbacivanja, kultura otkazivanja, kultura poništavanja, kako papa Franjo naziva suvremene životne navike pojedinaca i društava, želimo dati hvalu Gospodinu za život, redovničko svjedočenje i raznovrsni angažman naših sestara“, rekao je biskup. Dodao je i kako je svrha svake proslave pojačati i intenzivirati značenje nečega, a slavlja zahtijevaju da budu podijeljena, pojačana i proširena.

Povezujući poruku nedjeljnog evanđelja sa životom bl. Marije Propetog, utemeljiteljice ove redovničke zajednice, biskup je ustvrdio kako je ta „poruka ljubavi, milosrđa i suosjećanja istaknuta nasuprot nemilosrdnom, natjecateljskom, nehumanom doživljavanju najsposobnijeg načina razmišljanja svijeta.“ Samo živeći i svjedočeći te poruke možemo biti istinski Isusovi učenici i glas savjesti društva, poručio je biskup Palić.

Osvrnuvši se na druga misna čitanja biskup je protumačio kako Bog želi biti milosrdni Bog, a ne Bog tvrda srca, on je onaj koji ljubi, a ne onaj koji razara. „Bog razbija naše ljudske okvire i stereotipe, poziva nas na novi način gledanja, prosuđivanja i djelovanja“, kazao je.

Dodao je i kako „Bog u svojoj ljubavi ne miruje dok svi nisu pronađeni“, pa je i papa Franjo poruku o Božjoj ljubavi, milosrđu i blizini stavio u središte svoga služenja. Crkva za njega nije muzej za svece ili zaklon za čestite već poljska bolnica za ranjene, istaknuo je mostarski biskup.

20220911 Redovnicke Blato 4

„Danas ovdje pred nama stoje ove tri žene, tri redovnice, koje su tijekom 50 godina svoje redovničke službe nastojale živjeti milosrđe po uzoru na Očevo milosrđe“, kazao je biskup i nastavio: „One su tijekom 50 godina svog redovničkog života svjedočile da nas je Bog stvorio s bezgraničnom ljubavlju i da nas bez njega jednostavno nema. I kad smo grijehom protratili njegove blagoslove, kao što je to učinio i rasipni sin iz evanđelja, Bog nas, poput dobrog i milosrdnog Oca, nije napustio nego je, ljubeći nas kao što je ljubio svog jedinorođenog sina, poslao svog Sina Krista Isusa, našega Gospodina, da nas spasi od grijeha i smrti svojom vlastitom mukom i smrću na križu.“

Biskup Palić prenio je i pozdrave mjesnog biskupa mons. Roka Glasnovića koji se nalazi u Rimu na seminaru za biskupe zaređene protekle dvije godine te nije mogao biti u Blatu.

Svojim pjevanjem ovo svečano slavlje uveličao je i župni zbor župe Svih Svetih iz Blata.

Nakon euharistijskoga slavlja svečanost se nastavila procesijom do samostana, molitvom u svetištu bl. Marije Petković te druženjem oko trpeze.

Proslavi zavjeta prethodile su duhovne vježbe koje je imao fra Bojan Rizvan, član Hrvatske Provincije sv. Jeronima, a tema je bila Blaženstva.

Tekst i foto: Družba Kćeri Milosrđa

Izvor: Dubrovačka biskupija

20220911 Redovnicke Blato 9

Radio Marija

19:15 Vijesti, obavijesti i najava programa
19:30 Hrvatski martirologij XX. stoljeća; Molitva sv. Mihaelu Arkanđelu
19:45 Glazba
20:00 Anđeo Gospodnji; Molitva za obitelj

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Siječanj 2023
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.