5

Središnje koncelebrirano misno slavlje u župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u zagrebačkim Remetama predvodio je na blagdan Male Gospe, 8. rujna, sisački biskup Vlado Košić, uz procesiju u kojoj se molilo za brzu obnovu crkve.

U propovijedi biskup Košić razmišljao je o značenju rođenja, rođenja Spasitelja, rođenja njegove majke Blažene Djevice Marije bez ljage istočnoga grijeha, njezinim roditeljima, Josipu, istaknuvši da je svako dijete novi početak, nada budućnosti. Svako dijete doziva nam u pamet da nas Bog nije zaboravio i da još uvijek ima budućnosti za ovaj svijet, istaknuo je biskup Košić. Upozorio je pritom na postojanje mnogih zapreka već na putu do samog rođenja djeteta, na današnju ugrozu nerođene djece, a koja su Božji dar.

Svako je dijete potencijal, no što će ono postati ovisi prije svega o njegovim roditeljima, djedovima i bakama, braći i sestrama, rodbini. Na početku školske godine molimo za djecu i želimo im da rastu u ljubavi svojih roditelja, u školama, obrazovnim ustanovama, da ih se svugdje potiče da budu dobri ljudi, da se razviju u plemenite osobe i da mogu jednoga dana sve više preuzimati obveze u našem društvu, narodu, Crkvi i zajednicama. Dakle, moramo se ne samo boriti za život već i da se taj život može kvalitetno razvijati, poručio je biskup Košić.

Upozorio je da u vrijeme u kojem živimo nekako moderna civilizacija želi zatrti obitelj, pojavljuju se neke druge zajednice koje se proglašava jednakima s obitelji i gdje se izvrću vrijednosti i gazi sve zasade čime je kršćanstvo oplodilo svijet, dalo da život bude cijenjen, da svaki čovjek bude odgajan u zdravoj obitelji, u zajednici muža, žene i djece.

3 1 1

Molimo danas da bude rođenja u Hrvatskoj, pozvao je biskup Košić, unatoč problemima i strahu od sutra, poručujući da se Crkva raduje brojnoj obitelji i svakom djetetu koje je znak Božje ljubavi i dara ovom svijetu i svima nama. Trebali bismo biti društvo u kome se svi raduju djeci, koje ne dopušta da se obeshrabre majke a mlade obitelji ostaju bez potpore, poručio je biskup, primjetivši da su oni koji se bore protiv života već rođeni, dakle za sebe to ne misle.

U nastavku propovijedi istaknuo je kako je ono što je neznatno često upravo početak nečega dobroga, velikoga. Bog, naime, često izabire malenost kada se treba nešto veliko dogoditi i tako i mi moramo biti svjesni toga da smo svi pozvani na malenost. Marija je nositeljica nade za čitav svijet, ona je početak našega spasenja i zato njoj zahvaljujemo za sva rođenja i svu djecu i molimo da Gospodin blagoslovi naše obitelji, da se ne raspadaju, da budu čvrste u zajedništvu ljubavi, istaknuo je biskup Košić.

Osvrnuvši se na stanje obnove u svojoj biskupiji nakon potresa, biskup Košić istaknuo je i stanje obnove u remetskom svetištu, koja je zastala, te pozvao na molitvu da se obnove naše svetinje kako bi bile novi početak, kao i za učvršćenje naše vjere, osobito u kušnjama. Na kraju je na sve zazvao zagovor Presvete Bogorodice.

Uslijedila je svečana procesija sa svijećama s likom Gospe Remetske, Zagovornice Hrvatske i Ljekarnice Nebeske, oko samog svetišta, na koju je pozvao remetski župnik i upravitelj svetišta o. Antonio Mario Čirko, u kojoj se Gospu molilo za nastavak obnoviteljskih radova, da bi crkva što prije bila obnovljena i ponovno na korist vjernicima.

Za blagdan vjernici su se pripremali trodnevnicom s molitvenom nakanom za sve koji sudjeluju u obnovi remetskoga svetišta, osobito konzervatore, restauratore, statičare, projektante, izvođače radova i sve ostale. Prije središnjega blagdanskoga misnog slavlja svečano je na štovanje iznesen lik Gospe Remetske.

 

Izvor: Sisačka biskupija

Radio Marija

16:50 Glazba
17:00 Marijina legija - ur. i vod.: Marijana Oroz
17:45 Glazba
18:15 Molitva - Večernja

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2023
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.