20220726 Peljeski most screenshots 01 min

Dubrovački biskup mons. Roko Glasnović blagoslovio je novoizrađeni Pelješki most na svečanosti otvorenja u utorak 26. srpnja, a zvona svih crkava Dubrovačke biskupije zvonjavom u 20 sati pozdravila su izgradnju ovog važnog infrastrukturnog projekta za jug Hrvatske te samim tim i za vjernike ovog kraja. Svečano otvorenje mosta upriličeno je na odmorištu Komarna, a blagoslov na početku mosta.

„Radujemo se ovom divnom zdanju“, kazao je dubrovački biskup te podsjetio kako je najveći, najpoznatiji živući most bio sv. Kristofor koji je s jedne obale na drugu nosio ljude na svojim ramenima. „Mostovi nose, mostovi su korisni. Zato je izgrađen ovaj most koji spaja Lijepu Našu u jednu cjelinu. Dok molimo Gospodina da blagoslovi sve nas, sve one koji su se trudili i ugradili sebe, u prvom redu naše pretke i branitelje koji su nam osigurali slobodu, molimo Gospodina da ovo djelo bude dar sviju nas onima koji dolaze.“

U pratnji biskupa bio je generalni vikar mons. Ivica Pervan.

Biskup Glasnović je toga dana u izjavi za Hrvatski katolički radio rekao da je Vlada Republike Hrvatske pozvala Crkvu, odnosno splitsko-makarskog nadbiskupa Dražena Kutlešu da blagoslovi most na otvorenju. Međutim, nadbiskup je rekao da most više pripada Dubrovniku i zove se Pelješki pa je zamolio biskupa Glasnovića da ga blagoslovi, iako se polovina mosta nalazi na području Splitsko-makarske nadbiskupije, a polovina na području Dubrovačke biskupije.

„Mi smo vjernici. Isus Krist je jedini posrednik između Boga i ljudi. On je most koji spaja nebesko i zemaljsko, ljudsko i božansko. On je sakrament spasenja. Pa onda je most i poziv na povezanost, otvorenost, susret, blizinu. Ja sam i u svoj grb stavio most upravo zato što je Krist posrednik. Zato je najvažnije da nam ništa u životu ne bude važnije od Krista“, rekao je mons. Glasnović o simbolici mosta.

Zahvalio je svima koji su sanjali te most pretvorili u stvarnost uz Božji blagoslov koji je prethodio i pratio njegovo ostvarenje. „Nekad nam se čini da smo nemoćni, nekad nam se čini da treba mnogo vremena, ali se ostvarilo“, dodao je.

Podsjetio je također i na one koji su u most ugradili krunicu te postavili „Stepinčeve“ anđele na obje strane koje most povezuje, te je zahvalio svima, i znanima i neznanima.

Pelješki most će napokon povezati dva kopnena dijela teritorija Republike Hrvatske. „Ne samo da trebamo nego smo i dužni voljeti svoju Domovinu“, istaknuo je stoga biskup. „Ljubav je od Boga. Svaki koji ljubi Boga, ljubi i bližnjega, a onda i Domovinu. To je nešto prekrasno – time se ostvarujemo i uspijevamo, jer, i zovemo ju Lijepa Naša. Ona hrani nas i naše biće, a i svi ljudi koji žive u Lijepoj Našoj. Pa je zato prekrasno da se teritorij ujedinio. Ali još važnije je – jer će proslava i blagoslov kao događaj proći – da se blagoslov protegne na cijeli naš život, da tako volimo Domovinu i po našim djelima i po našoj molitvi“, naglasio je.

Kod jednog od anđela piše jedan od Stepinčevih poticaja: „Kad vam oduzmu sve, ostaju vam dvije ruke. Sklopite ih na molitvu i tada ćete biti najjači.“ „Nekad mislimo da smo nemoćni, da ne možemo mnogo učiniti, ali mnogo može molitva pravednikova“, poručio je biskup Glasnović. Dodao je da se uz molitvu, Domovinu i ljude voli i zauzimanjem, radošću i blizinom.

Tekst: A.T.

Foto: screenshots

Preuzeto s: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

12:10 Je`n-dva-tri i ... djeco, a sada vi! – dječja glazba
13:00 Čitamo knjigu - Fanija Jelinčić: Riznice srca
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.