k1 scaled

Radosno raspoloženje prožeto atmosferom iščekivanja obilježilo je 24. srpnja nedjeljno liturgijsko slavlje u župnoj crkvi sv. Nikole Tavelića na Krnjevu.

Uz susret s Gospodinom, vjernici su imali priliku svjedočiti i uvođenju u službu župnika fra Petra Cvekana. Fra Petar Cvekan, naime, pripada franjevačkoj provinciji Ćirila i Metoda sa sjedištem u Zagrebu, te je imenovan župnikom nakon što su župom upravljali braća franjevci provincije sv. Jeronima sa sjedištem u Zadru punih 75 godina, i posljednjim župnikom, fra Tomislavom Šankom.

Na početku mise je riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić zahvalio Franjevačkoj provinciji sv. Jeronima i fra Tomislavu Šanku te mu zaželio Božji blagoslov u službi provincijala, koji su ovu Župu vodili od njezinog osnivanja brinući se za njezine materijalne, duhovne i pastoralne potrebe, a zatim pozdravio župnika fra Petra Cvekana.

U propovijedi je vjernicima poručio da se život kršćanina prvenstveno očituje kroz molitvu. Kršćani su oni koji svakodnevno mole, traže bez prestanka. Kao i kod Isusa, i kod nas treba postojati trajna povezanost s Ocem. Isus svoje učenike uči moliti. Kakva treba biti molitva? Molitva nisu samo izgovorene lijepe riječi. Na prvom mjestu treba biti stav povjerenja, moći reći Gospodinu: ‘Budi volja tvoja.’“, rekao je mons. Uzinić.

k2 scaled

Pored uvođenja u službu novoga župnika, fra Petra Cvekana, toga dana obilježen je i 2. Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba, a kojega je 31. siječnja 2021. godine utemeljio papa Franjo. Tim povodom mons. Uzinić je rekao da ono što bake i djedovi uvijek mogu svjesno darovati jest – molitva. Starija dob je vrijeme podnosti, dar drugoga života. Na aktivno življenje starije dobi propovjednik je ohrabrio vjernike rekavši: „Starije osobe trebaju živjeti aktivno i sakramentalno, čitajući Sveto Pismo, sudjelujući u slavlju sakramenata i molitvi, kao i obiteljski. Stariji mogu naučiti nas mlađe kako se brinuti za svijet.“

Povezavši događaje uvođenja u službu župnika i Svjetski dan djedova i baka i starijih osoba, vjernicima župe sv. Nikole Tavelića je poručio da svijet se nastavlja na starijima, a mlada osoba može nastaviti nadograđivati, ukoliko je ‘ukorijenjena’, ukoliko ‘ima korijenje’. Tako je i fra Petar došao k vama, da bi nastavio gdje su prije njega stvarali i fra Tomislav, i svi župnici prije njega. Tako se živi i geslo Sinode: zajedništvo, sudjelovanje i poslanje, poručio je propovjednik.

Nakon propovijedi, fra Petar Cvekan pred nadbiskupom koadjutorom izgovorio molitvu Vjerovanja, dao obećanje vjernosti Crkvi i obnovio redovničke zavjete.

k3 scaled

Fra Petar Cvekan rođen je 1970 godine. Godine 1999. stupa u postulaturu Hvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda, prve redovničke zavjete polaže 2001. godine, a doživotne zavjete 2004. godine. Za svećenika je zaređen u Zagrebu 2006. godine.

Na kraju misnog slavlja dosadašnjem župniku, fra Tomislavu Šanku vjernici su zahvalili za sve što je učinio za župnu zajednicu i zaželjeli mu da ga na njegovom putu prati Duh Sveti. Novom su župniku, fra Petru, zaželjeli dobrodošlicu i iskazali veselje nadolazećoj suradnju.

Također i sami župnici, fra Tomislav Šanko i fra Petar Cvekan obratili su se vjernicima na kraju misnog slavlja izrazivši svoje zadovoljstvo suradnjom.

Fra Tomislav je poručio da na promjenu uprave provincija sv. Jeronima i sv. Ćirila i Metoda Župom treba gledati u smislu suradnje. Mi ćemo i dalje surađivati zajedno kako bismo doprinijeli rastu ove župne zajednice, rekao je fra Tomislav.

k44 scaled

Fra Petar je pozdravio vjernike i sam se kratko predstavio vjernicima sljedećim riječima: „Jednostavan sam čovjek, kao svećenik ću vam uvijek biti na raspolaganju. Tu sam za vas, za vas živim. Dobro smo započeli, radujem se nastavku suradnje u budućnosti.“

Na kraju, riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić je fra Petru zaželio blagoslov u njegovoj službi ističući da je on tu zbog vjernika i pozivajući vjernike na suradnju s njim.

(E.M.)

 Izvor: Riječka nadbiskupija

Radio Marija

12:10 Je`n-dva-tri i ... djeco, a sada vi! – dječja glazba
13:00 Čitamo knjigu - Fanija Jelinčić: Riznice srca
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.