sveti Ilija 2022 01


„Što više promišljam o proroku Iliji, to sam više oduševljen njegovom osobom. I to sam ponosniji jer naša nadbiskupija ima za nebeskog zaštitnika sveca koji je kao čovjek iskreno volio Boga, za njega je revnovao čitavim svojim bićem i htio mu je biti odan, koji je smatrao da je vjernost Bogu Jahvi temelj i izvor dobrobiti za njegov židovski narod i koji trpi zbog nevjere svoga naroda“, rekao je nadbiskup Đuro Hranić, predvodeći u đakovačkoj katedrali večernje misno slavlje 20. srpnja, na blagdan sv. Ilije proroka, nebeskog zaštitnika Đakovačko-osječke nadbiskupije.

Uz nadbiskupa u miru Marina Srakića, u koncelebraciji su bila još sedmorica svećenika, a slavlje je pjevanjem pratio Mješoviti katedralni zbor, pod vodstvom maestra Ivana Andrića.

sveti Ilija 2022 02

U svojoj homiliji nadbiskup je govorio o sv. Iliji koji je ljubio i borio se za čistoću vjere u Boga Jahvu u svom narodu na odveć žestok, pogrešan način, među ostalim ubivši brojne Baalove svećenike, zbog čega je na sebe navukao mržnju i progon kraljeve žene Izabele koja je te svećenike dovela u Izrael te je u strahu za vlastiti život pobjegao u pustinju. Nadalje je podsjetio na sve ono što se Iliji ondje dogodilo, na njegove osjećaje, želju za smrću, osjećaje stida, shvaćanje da ubojstvo Baalovih svećenika nije ničemu poslužilo. I u situaciji potpune bespomoćnosti, u iskustvu uzaludnosti i gorkoga razočaranja, kad je Ilija spreman dići i ruku na sebe, Bog mu šalje gavrana s vodom i kruhom, krijepi ga i 40 dana ga prati kroz pustinju do „Božje gore“ Horeba.

sveti Ilija 2022 03

„Bog tako u stvari Iliju vodi na izvore svoga Saveza s Izraelskim narodom. Kroz samoću pustinje, Iliju vodi k njemu samome, do njega samoga i do njegove savjesti da tu progovori njegovu srcu“, rekao je nadbiskup, dodajući kako mu se Bog obratio zazivajući ga imenom: „Bog zna što je u Ilijinu srcu, poznaje ga bolje od njega samoga. Ali od njega traži da se on sam izrekne i da kaže zašto je na Horebu. On sam mora sagledati svoje postupke, napraviti samolustraciju i raskrstiti s prošlošću. Bog ne optužuje Iliju, niti ga sudi, nego mu obazrivo daje do znanja da nije trebalo pobjeći i naći se tu gdje se sada nalazi. Potiče ga da ispravno sagleda stanje u koje se doveo, da preuzme svoju odgovornost i da se pokaje, kako bi mogao ići dalje.“

sveti Ilija 2022 06

Podsjetivši kako Bog nije bio u olujnom vihoru, niti u potresu i ognju, već u šaptu laganoga lahora, nadbiskup je pojasnio kao je to bila prva lekcija, poruka Iliji: Pokolj Baalovih svećenika je zlo kojim ništa nije postigao. Bog i njegovi proroci idu drugim putem… Bog je u blagosti, milosrđu, dobroti i ljubavi. „I to je, draga braćo i sestre, snažna poruka i za sve nas: Kad se osjećamo bespomoćni i sami, kad ne vidimo izlaza, kad poželimo umrijeti i nestati, Bog nas ne napušta nego nas odgaja i vodi do toga, čak nas ako je potrebno i lomi, kako bismo svoju životnu situaciju sagledali drugačije – iz njegove perspektive“, posvjestio je propovjednik.

Potom je govorio i o drugoj lekciji, koja je započela istim pitanjem upućenim Iliji: „Što ćeš ovdje, Ilija?“, pitanjem punim obazrivosti, koje Iliji treba pomoći da on sam dodatno razmisli, da obnovi svoj proročki poziv i da nakon svega ponovno pronađe sebe. Odgovarajući na pitanje, Ilija tri puta ponavlja kako je gorljivo revnovao za Jahvu, za njegov narod i Savez, njegove žrtvenike i proroke, iznoseći krivnju naroda.

sveti Ilija 2022 07

Nadbiskup je upitao: „Draga braćo i sestre, ne susrećemo li se i mi danas sa sličnom situacijom pred kojom se našao prorok Ilija? Nije li se već dogodio i ne nastavlja li se danas kolektivni otpad od pravoga Boga, otpad od saveza s Bogom koji se događao u Izraelskom narodu u Ilijino vrijeme?! Toliki kršćani dezertiraju i u valu sekularizacije, New agea i praktičnog materijalizma napuštaju nedjeljnu sv. Misu i oltar, sakramentalni i molitveni život te usvajaju potpuno poganske obrasce života. To dezertiranje kršćana danas, u Europi pa i u našem narodu, nema premca u prošlosti. Istodobno, i u drugim krajevima svijeta imamo stvarne progone kršćana od raznih režima i pripadnika drugih religija, od muslimana ali i od tobože tolerantnih hinduista i budista. Rezultat je da je kršćanstvo danas „najprogonjenija religija na svijetu“. Naučili smo od Ilije da kršćanstvo i kršćani ne proganjaju nikog, niti žele ikoga proganjati. Svakodnevno slušamo kako toliki kršćanski misionari i vjernici masovno stradavaju i ginu zbog svoje vjernosti Kristu.“

Zaključujući homiliju, nadbiskup je rekao: „Nažalost, nismo naučili od Ilije drugu lekciju: lekciju obraćenja, usvajanja novog evangelizacijskog žara i novih metoda te povratka vlastitom evangelizacijskom poslanju. I to je poruka Božje riječi nama danas: Ilija je bio prorok potreban obraćenja. Obraćenja i evangelizacijskog zelusa, oduševljenja za Boga i za njegovu stvar, potrebni smo i mi.“

sveti Ilija 2022 08

Na kraju misnog slavlja nadbiskupi i nazočni svećenici, praćeni ostalim pukom, pošli su pred oltar sv. Ilije, gdje je vlč. Mato Gašparović predvodio molitvu i pjevane zazive zaštitniku Nadbiskupije.

 

Tekst i foto: Anica Banović; Đakovačko-osječka nadbiskupija

Radio Marija

12:10 Je`n-dva-tri i ... djeco, a sada vi! – dječja glazba
13:00 Čitamo knjigu - Fanija Jelinčić: Riznice srca
13:30 Obavijesti i najava programa
13:45 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.