20220703 Knjiga St Kordic

Ogranak Matice hrvatske u Blatu i Župa Svih svetih u Blatu u sklopu devetnice u čast bl. Marije Propetog Isusa Petković organizirali su u nedjelju, 3. srpnja predstavljanje knjige pokojnog svećenika Dubrovačke biskupije don Stipe Kordića “U službi Crkvi i domovini”. Predstavljanje je održano u Samostanu Družbe Kćeri Milosrđa TSR sv. Franje u Blatu na Korčuli, a predstavljači su bili: mons. dr. Ratko Perić, umirovljeni biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanjski i don Željko Kovačević, župnik Župe Svih svetih u Blatu i kanonik stolnog kaptola Svete Marije u Dubrovniku. Program je moderirala predsjednica blatskog ogranka Matice hrvatske Ivana Anić, a pjevao je župni zbor mladih “Stope” uz pratnju s. M. Julijane Beretić.

Uz pozdrave predstavljačima, uzvanicima i svima okupljenima među kojima je bila i obitelj pokojnog don Stipe, predsjednica Anić je kratko predstavila životni put autora knjige.

Zatim je biskup Perić vrlo živopisno i dramatično govorio o pojedinim događajima života don Stipe dopunjavajući ga s javnosti manje poznatim detaljima i stavljajući sve u kontekst vremena. Jedan od takvih zanimljivih detalja jest da je don Stipe bio vraćen iz zadarske bogoslovije jer u ono vrijeme neimaštine nije donio sa sobom tamno nego sivo odijelo. Poglavarima u Pazinu to nije bio problem, pa je tamo završio teologiju. Za svećenika ga je u Dubrovniku zaredio biskup Pavao Butorac, a toga dana je bilo deset mladomisnika, kako je biskup Perić istaknuo, što nije bilo „ni prije ni poslije“. Slušajući izlaganje publika je mogla dobiti potpuniju sliku o pokojnom don Stipi koji je i s njima dijelio svoje umirovljeničke dane.

„Redovito je u don Stipinoj knjizi naglasak stavljen na graditeljsku komponentu župnikovanja“, kazao je umirovljeni mostarski biskup i dodao: „Tako zapalo! Srušena kuća, oborena crkva. Pa onda: udaranje temelja, podizanje zidova, stavljanje prozora, postavljanje podova, gradnja stropova i krovova.“ Nakon što se podigne kuća i crkva, onda ide propovijedanje i širenje kraljevstva Božjega i dijeljenje sakramenata. U svih šest župa imao je: 219 vjenčanja, 616 krštenja, 663 sprovoda, 760 prvopričesnika, 788 krizmanika, a sve je to trebalo pripremiti.

Župnik Kovačević je istaknuo kako je s pokojnikom bio veliki prijatelj iako bi po godinama mogli biti sin i otac. Upoznali su se bolje devedesetih godina dok su bili župnici u Konavlima, a kad je don Stipe otišao u mirovinu nije mu bilo teško doći u Blato i biti s njima svima na župi. Volio je svoju domovinu, kako rodnu grudu u Hercegovini tako i ovu u Hrvatskoj, i za nju je živio cijelim srcem. Nikad mu nije bilo jasno kako netko može okrenuti lice od svoje domovine. Bio je beskompromisan, ali i vjeran kao prijatelj. Koga je on prihvatio, prihvatio ga je za cijeli život.

Prvu promociju knjige don Stipe je želio napraviti u župi u Stravči, ali zbog bolesti nije uspio, pa je knjiga predstavljena posmrtno u Blatu.

Knjiga je objavljenja u vlastitoj nakladi 2021. godine. Ima 172 stranice. Uz uvod u knjizi je 27 podnaslova koje prate tijek njegovog života. Knjiga je opremljena s 110 fotografija.

Prije predstavljanja knjige u župnoj crkvi biskup Perić je služio misu za pokojnog don Stipu, u koncelebraciji sa župnikom župe Svih svetih u Blatu Kovačevićem, vlč. Robertom Jugovićem i svojim tajnikom vlč. Ivanom Aničićem.

 20220703 Knjiga St Kordic 10

Životopis

Stjepan (Stipe) Kordić rođen je 1. svibnja 1940. u Grljevićima u Hercegovini od oca Ante i majke Matije Sopta. Pučku školu polazio je na Širokom Brijegu (nekoć Lištici), a gimnaziju u Dubrovniku. Teologiju je studirao u Zadru i Pazinu, a za svećenika je zaređen u Dubrovniku 27. lipnja 1965. godine.

Pastoralno djelovanje mladi svećenik Kordić je započeo u župi Stravča u kolovozu 1965. godine. Nakon godinu i dva mjeseca preuzeo je župu Čara na otoku Korčuli gdje je ostao četiri godine. Od listopada 1970. bio je župnik župe Donja Vrućica (s Dubom), gdje od prosinca 1974. vršio i službu dekana Pelješkog dekanata. Nakon umirovljenja tadašnjeg župnika u Trpnju don Stipe je u kolovozu 1976. godine preuzeo brigu za župu Trpanj, brinući se i dalje za župu Donja Vrućica.

Nakon Domovinskog rata i oslobođenja Konavala od srpsko-crnogorske okupacije u listopadu 1992. godine don Stipe se s Pelješca vratio u Konavle gdje je postao župnik u opustošenoj župi Čilipi. Uz pomoć vjernika obnovio je crkvu sv. Nikole i ponovno izgradio župnu kuću, koju je okupacijska vojska bila spalila i uništila do temelja. Nakon sedam godina službe u Čilipima don Stipe je otišao iz ove župe i 1999. godine preuzeo brigu za župu Svetog Spasa (danas župa Presvetog Spasitelja) u Mokošici. Tu se pastoralno skrbio i za Termoterapiju, podružnicu Doma umirovljenika Dubrovnik. Godine 2015. proslavio je zlatni svećenički jubilej i nakon toga otišao u mirovinu koju je provodio u Svećeničkom domu u Dubrovniku. U mirovini je pomagao kolegama svećenicima, koliko je mogao, mijenjajući ih po župama kad im je to bilo potrebno. Bio je zaljubljenik u motore, pa je rado blagoslivljao druge motoriste i njihove motore kako bi sigurno vozili i sretno stizali na odredišta. Preminuo je u petak, 29. listopada u Dubrovniku u 82. godini života i 57. godini svećenstva, a pokopan je u rodnim Grljevićima u četvrtak, 4. studenog.

A.T.

Foto: Matica Hrvatska – ogranak Blato

Izvor: Dubrovačka biskupija

Radio Marija

11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Je`n-dva-tri i ... djeco, a sada vi! – dječja glazba
13:00 Čitamo knjigu - Fanija Jelinčić: Riznice srca

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.