glavna scaled 1

Osnovnoškolski i srednjoškolski vjeroučitelji Riječke nadbiskupije okupili su se 25. lipnja u Nadbiskupskom ordinarijatu u Rijeci na završnom Županijskom stručnom vijeću za školsku i pastoralnu godinu 2021./2022.

Susret je započeo uvodnom molitvom s prigodnim razmatranjem koju su pripremili vjeroučitelji Luka Španjić i Natalija Brusić Botić, nakon čega su sve okupljene sudionike pozdravile voditeljice Vijeća, vjeroučiteljice savjetnice Kristina Zubalj i Tomislava Milušić. U ime riječkog nadbiskupa koadjutora mons. Mate Uzinića pozdravnu riječ vjeroučiteljima, uz zahvalu, ohrabrenje i poticaj, uputio je generalni vikar Riječke nadbiskupije mons. dr. Mario Tomljanović. U svojoj prigodnoj riječi Generalni vikar je naglasio da ova mjesna Crkva gleda na vjeroučitelje kao na svoje najbliže suradnike i prijatelje bez kojih ne može u potpunosti vršiti svoje poslanje evangelizacije i katehizacije. U tom smislu im je zahvalio za sve što čine za Crkvu i zamolio ih da uvijek ostanu autentični u svom poslanju i prepoznatljivi u ovom svijetu po svojim kršćanskim i ljudskim kvalitetama, napose po kvaliteti slušanja drugoga, kvaliteti izgovorene riječi, iza koje cijelim svojim bićem stoje i vlastitim je životom potvrđuju, odnosno po kvaliteti srca koje je uključivo, milosrdno i uvijek spremno na prihvaćanje i razumijevanje. Na kraju je vjeroučiteljima i njihovim obiteljima zaželio ugodan ljetni odmor do ponovnog susreta pred početak nove školske i pastoralne godine.

Nakon uvodnog dijela uslijedio je stručni dio koji je obuhvaćao dva izlaganja uz primjere dobre prakse. Prvo izlaganje na temu „eTwinning projekti: sastavnice odgojno-obrazovnog rada“ održala je učiteljica razredne nastave iz OŠ Nikola Tesla u Rijeci Sunčica Gačić. U svom izlaganju učiteljica Gačić naglasila je da se radi o besplatnoj online platformi za suradnju odgojno-obrazovnih institucija na području cijele Europe. Platforma okuplja više od 250 000 suradnika koji sudjeluju u više od 100 000 projekata. Internetski portal eTwinning nudi razne mogućnosti virtualne suradnje učitelja i nastavnika, kao i usavršavanje te različite mogućnosti fizičke mobilnosti u svrhu proširivanja IT kompetencija istih. Temeljni razlozi za uključivanje u eTwinning su: promjena načina poučavanja, zabavniji i kreativniji rad s učenicima, veće zadovoljstvo učenja novih vještina u poticajnom okruženju, suradnja s europskim kolegama, razvoj komunikacijskih vještina, kontinuirani profesionalni razvoj i brojne druge prednosti. Predavačica je upoznala vjeroučitelje s konkretnim načinom rada u ovoj platformi i s provedbom eTwinning projekata, ističući da nastava utemeljena na eTwinning projektima ima daleko više benefita od klasične nastave.

O projektnoj nastavi u Katoličkom vjeronauku govorila je voditeljica Vijeća, Tomislava Milušić, koja je naglasila da su projekti dio aktivne nastave i oblik iskustvenog učenja te da se projektnom nastavom učenici uče zajedno angažirati u rješavanju različitih zadaća i životnih situacija. Pri tome je posebno istaknula važnost uključivanja vjeroučitelja u što više različitih projekata jer projektna vjeronaučna nastava omogućuje svestrani razvoj učenika i pomaže u izgradnji osobnog, vjerskog i društveno-kulturnog identiteta pojedinca. Vjeroučiteljica savjetnica Kristina Zubalj iznijela je na primjeru eTwinning projekta „Uz čitanje riječi rastu 2“ vlastiti model povezivanja aktivnosti projekta i odgojno-obrazovnih ishoda u nastavi Vjeronauka. U posljednjem dijelu izlaganja vjeroučiteljica Maja Barbarić predstavila je okupljenima svoj model pripreme vjeronaučne nastave u post Covid vremenu uključujući prethodno rečeno o projektnoj nastavi.

U završnom dijelu Vijeća predstojnica Katehetskog ureda Ksenija Rukavina Kovačević dala je kratki osvrt na najvažnija pastoralno-katehetska događanja tijekom školske i pastoralne godine 2021./2022. i svima zahvalila na sudjelovanju i angažmanu.

Tekst i foto: ri.nadbiskupija

Radio Marija

10:30 Prigodna emisija - ur. i vod.: Božidar Biondić
11:15 Glazba
12:00 Anđeo Gospodnji; Molitva - Srednji čas
12:10 Je`n-dva-tri i ... djeco, a sada vi! – dječja glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Prosinac 2021
P U S Č P S N
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.