mir s tobom LP

U sljedećoj molitvi događa se nešto što nas pogađa. Do ovog trenutka u liturgiji svećenik je uvijek upućivao svoje riječi ili zajednici ili Bogu Ocu. Sada se obraća u molitvi direktno Kristu. To je molitva za mir. O miru možemo razmišljati kao o drugom pojmu zajedništva, drugom imenu za Kristovo tijelo i krv koje ćemo uskoro primiti. Zapravo, molitva podsjeća na riječi našega Gospodina za vrijeme posljednje večere u kojoj On sam svoje tijelo i krv naziva ovim drugim imenom: mir. Rekao je: „Mir vam ostavljam, mir vam svoj dajem“ (Iv 14,27). Te su riječi dio dugog govora u kojem, noć prije smrti, Isus objašnjava apostolima značenje smrti koju će podnijeti. Objašnjavajući to, prethodno je rekao: „Ovo je moje tijelo, ovo je moja krv“. Do sada smo to izrazili na mnogo načina i moramo je se sjetiti i sada i ovdje: bez naznaka Gospodinove božanske pomoći, nismo mogli prodrijeti u otajstvo Njegove smrti. U Njegovoj smrti skriven je naš mir. Stoga, prvo što uskrsli Gospodin kaže svojim apostolima kad im se ukazao je: „Mir vama“ (Iv 20,21). Apostol o tom otajstvu razmišlja ovako: „Doista, on je mir naš [...] od dvojice sazda jednoga novog čovjeka te obojicu u jednome Tijelu izmiri s Bogom“ (Ef 2, 14-16). Ili opet: „I po njemu – uspostavivši mir krvlju križa njegova – izmiriti sa sobom sve“ (Kol 1,20). Dok se pripremamo za primanje Njegova tijela i krvi, obraćamo se izravno Njemu i, sjećajući se mira kojeg je obećao, molimo Ga za isti mir u našoj sadašnjosti i u našoj budućnosti. I nazivamo ga drugim imenom: jedinstvo. „Daruj joj [Crkvi, op. prev.] mir i jedinstvo kako je volja tvoja“.

Tada svećenik pozdravlja zajednicu riječima uskrslog Gospodina: „Mir Gospodnji neka bude uvijek sa svima vama“. Zajednica odgovara: „I s duhom tvojim“. Ovo je još jedno malo otajstvo, u kojem doživljavamo Krista kao glavu Njegova tijela prenoseći Njegov mir i jedinstvo na cijelo Njegovo tijelo. Tada se svećenik obraća narodu: „Pružite mir jedni drugima“. I svi se članovi zajednice okreću prema onima u blizini i upućuju im isti pozdrav uskrslog Gospodina. I to je obredna razmjena, nije običan pozdrav. To je dio onoga što smo nazvali ozbiljnom igrom rituala. Izrazom „Mir vama“ i gestom koja označava našu međusobnu ljubav u Kristu - u prošlosti je postojao jednostavan i stilizirani zagrljaj - provodimo, a time i proživljavamo, drugu dimenziju zajedništva; to jest da smo zajedno ujedinjeni kao jedno tijelo u Kristu. Mi, koji smo upravo rekli Bogu: „Oče naš“, obraćamo se u skladu s tim sada jedni drugima i govorimo: „Brate“ – „Sestro“. Mi koji smo upravo molili: „I otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo dužnicima našim”, obraćamo se jedni drugima s ovim međusobnim znakom pomirenja. Sve je to snažan i moćan obredni izraz ljubavi koju članovi Kristova tijela moraju dijeliti međusobno kao uvjet sjedinjenja s Glavom. U obred zajedništva stavlja se znak pomirenja i mira. Prihvaćamo jedni druge u miru koji proizlazi iz prinesene žrtve i istodobno provodimo znak stvarnosti označen sakramentom koji ćemo primiti. Molili smo: „otpusti nam duge naše kako i mi otpuštamo“ i sada dajemo znak te namjere prije nego što primimo „kruh naš svagdašnji“. Kada se ovaj obred dobro izvede - ne dopuštajući mu da izgubi svoj obredni karakter i pokvari se u kratkom trenutku brbljanja, što ovdje očito nema smisla – onima koji će primiti Gospodinovo tijelo i krv dopušta da to učine shvaćajući vrijednost da Gospodin koji se prima u sebi ujedinjuje zajednicu u sebi kako jedno tijelo.

Knjigu prevodi vlč. mr. Tomislav Hačko, a prijevod se objavljuje uz dozvolu autora i izdavača Gracewing Publishing.
 

Radio Marija

04:30 Povijesni i kulturni spomenici u gradu Zagrebu; ur.: dr. sc. Agneza Szabo
05:15 Glazba
05:30 Upoznajmo Bibliju
05:40 Glazba

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.