f02a0510 3a13 4dcc a9da cce2baf891a9 770x470 1

Riječki nadbiskup koadjutor mons. Mate Uzinić pohodio je u petak 1. travnja i nedjelju 3. travnja Župu Marije Pomoćnice u Rijeci. Tijekom pohoda susreo se s ovogodišnjim prvopričesnicima i krizmanicima kao i s njihovim roditeljima. Susret je bio srdačan, edukativan i zabavan. Prvopričesnici su nadbiskupa obradovali prigodnim programom i pitanjima kojima su ga obasipali. Roditelji su mons. Uzinića upoznali s iskustvom kojega su stekli tijekom priprave njihove djece za sakramente te pohvalili rad vjeroučitelja s njihovom djecom. Osvrnuli su se na bogatu infrastrukturu prilagođenu djeci i programima animacije u kojima su njihova djeca mogla sudjelovati. Istaknuli su vrijednost obiteljskih zajednica koje djeluju u Župi. Majka učenika s teškoćama istaknula je vjeroučiteljicu sestru Jelene Kolar koja je, kako je kazala, pristupom i radom s njezinim sinom radila „bolje nego jedan psihijatar, pedagog ili psiholog”. Nadbiskup je roditeljima pružio podršku kao i saznanja gdje se u Riječkoj nadbiskupiji mogu javiti ukoliko im u radu s djetetom zatreba pomoć. Također, istaknuo je važnost obitelji te posebno naglasio „odlazak i boravak” roditelja s djecom u crkvi umjesto „slanja” u crkvu.

Župnik, don Tunjo Blažević, svakog zadnjeg petka u mjesecu obilazi bolesne i nemoćne župljane. Ovoga puta u obilasku pridružio mu se i mons. Uzinić. Posjetili su dvije župljanke starosti 103 i 98 godina, kojima su udijelili pričest. Nadbiskup je posjetio i obitelj Ban koja je uključena u život Župe u mnogim programima. Na teritoriju Župe Marije pomoćnice nalazi se Salezijanska klasična gimnazija s pravom javnosti i i Osnovna škola Škurinje, koje su nadbiskup i župnik pohodili. Tijekom pohoda nadbiskup se susreo sa sestrama Kćeri Marije pomoćnice koje predano djeluju u Župi, a posebno emotivno bilo je u samostanu sestara Milosrdnica sv. Vinka Paulskoga. Uz pratnju župnika, nadbiskup je se upoznao sa svakom djelatnosti, zadržao u kratkom razgovoru ili nagovoru, uputio riječi ohrabrenja i udijelio blagoslov. Tom prigodom posjetili su i Dječji vrtić Zvjezdica Mira i Kuću utočišta kao dnevni centar za beskućnike i ostale marginalizirane osobe grada koji djeluju u sklopu samostana.

20220401 114442 scaled

Drugog dana vizitacije, u nedjelju 3. travnja, riječki nadbiskup koadjutor, najprije se susreo s članovima Udruženja salezijanskih suradnika koji su grana velike Salezijanske obitelji koja djeluje u Don Boscovu duhu. Potom je predvodio misno slavlje koje je glazbeno animirao Mješoviti zbor Marija Pomoćnica te obiteljski sastav Joakim i Ana. U propovijedi je posebno naglasio važnost obitelji u Crkvi i nakon sv. Mise posjetio Zajednicu obitelji Marija Pomoćnica koja djeluje u Župi već 11 godina. Voditeljica župne obiteljske zajednice, Ana Laco, kroz prezentaciju je predstavila djelovanje zajednice, a potom je nadbiskup pozvao sve obitelji na daljnje djelovanje kao i sudjelovanje na 4. Nacionalnom susretu hrvatskih katoličkih obitelji u Ludbregu. Podsjetio je i na Papinu pobudnicu o ljubavi i obitelji Amoris Leatitia. U popodnevnim satima susreo se s članovima Albanske Katoličke Misije koju predvodi don Kriste Đerđi te predvodio misno slavlje za mlade u večernjim satima.

Osim toga, mons. Uzinić susreo se s članovima Salezijanske mladež koju čine mladi župne zajednice, a u najvećem broju na susretu su bili animatori s voditeljima Oratorija don Danijelom Dragičevićem i asistentom Tomislavom Šimunovićem, studentima te pjevačima glazbenog sastava VIS Gaudium koji su animirali misno slavlje. Ovom prigodom mons. Uzinić se u propovijedi osvrnuo na evanđeoski tekst, kazavši kako nitko ne može reći da je bezgrešan, jer svi smo grešni. “Gledajući sebe samoga i prepoznajući sebe u svojoj grešnosti i slabosti se pročišćava pogled i za druge, nakon toga nitko tko je iskren prema sebi ne može biti naj koji sudi i osuđuje druge.“ Istaknuo je dvije poruke pročitanog evanđeoskog ulomka, tj. dvije opasnosti. Prva polazi od onog čina opraštanja i milosrđa – s ovakvim stavom prema grješniku može se pomisliti da Isus ima takav stav i prema grijehu. To je opasnost da počnemo relativizirati grijeh i posljedice grijeha na čovjeka i njegovog odnosa s Bogom. Grijeh je grijeh i uvijek za moramo tako gledati, kao zlo, naglasio je propovjednik. Druga, još veća opasnost jest da skupa s grijehom počnemo osuđivati i isključivati grešnika, da mržnju ili svoje neprihvaćanje grijeha pretvorimo u to da počnemo mrziti i ne prihvaćati i isključivati one koji su počinili grijeh. Prva opasnost je posljedica naše slabosti, a drugi posljedica naše oholosti. Da ne bismo upali u te zamke, slijedimo primjer Isusa. Nije zadaća Crkve niti nas kršćana da sudimo druge, nego da služimo drugima. Nije naša zadaća da sudimo svijet – kao što nije bila ni Isusova. Nego je i njegova i naša zadaća da spašavamo svijet. Zato i mi moramo u svojim odnosima usvojiti njegov stav. Isus svojim stavom pokazuje da ljubi ženu, da mu je stalo do nje, da je zainteresiran za njezinu sudbinu. Ljubi grešnika. Istovremeno, on s onim što govori ženi: “Ni ja te ne osuđujem. Idi i nemoj više griješiti.”, s tim riječima osuđuje grijeh, naglasio je.

Nakon mise, mladi su se zajedno s nadbiskupom, zaputili u župne dvorane. Tamo se nadbiskup kratko obratio mladima, a zatim je dao priliku za postavljanje pitanja na koja je dao zanimljive i poučne odgovore. Prigodno, na kraju mu je uručen mu je simboličan dar – tenisice. S obzirom da je pastir Crkve koji hodočasti, tenisice su idealan dar kako bi i dalje nastavio biti dobar pastir koji hodi među vjernicima, poručili su nadbiskupu.

Tekst i foto: ri.nadbiskupija

Radio Marija

01:15 Glazba
02:15 Krunica - Žalosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - Fanija Jelinčić: Riznice srca

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.