IMG 7970

Biskupska konferencija Bosne i Hercegovine započela je svoje 83. redovito zasjedanje u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru, 21. ožujka 2022. pod predsjedanjem nadbiskupa i metropolite vrhbosanskog i apostolskog upravitelja Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tome Vukšića, dopredsjednika BK BiH. Sudjeluju svi članovi Biskupske konferencije BiH: biskup banjolučki mons. Franjo Komarica, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski mons. Petar Palić, pomoćni biskup banjolučki mons. Marko Semren i apostolski vizitator za župu Međugorje nadbiskup Aldo Cavalli. Na zasjedanje su također došli delegati Hrvatske i Talijanske biskupske konferencije mons. Bože Radoš, varaždinski biskup, i mons. Andrea Migliavacca, biskup biskupije San Miniato nedaleko od Firence. U prvom dijelu zasjedanja sudjelovao je i mons. Amaury Medina Blanco, otpravnik poslova Apostolske nuncijature u BiH.

Na početku zasjedanja nadbiskup Vukšić je svima izrazio srdačnu dobrodošlicu te zahvalio biskupu Paliću „za gostoprimstvo i svim njegovim suradnicima za sve usluge i napore koje će učiniti ovih dana“. Pozdravivši i sve članove BK BiH posebno je pozdravio nadbiskupa Cavallia koji prvi put sudjeluje na zasjedanju BK BiH. Pozdravio je i biskupa Migliavaccu i zamolio da prenese zajedničku zahvalnost Talijanskoj biskupskoj konferenciji za veliku pomoć koju je pružala i pruža biskupijskim zajednicama u Bosni i Hercegovini. Pozdravio je i biskupa Radoša napominjući da je on i predsjednik Hrvatskog Caritasa te zahvalio i za svu pomoć koju Caritas i cijela Crkva u Republici Hrvatskoj pružaju Crkvi i ljudima u BiH kao i za zajedničko slavljenje Svete mise u Bugojnu, 20. ožujka 2022. u povodu Tjedna solidarnosti s Crkvom i ljudima u BiH.

Pošto se ukratko osvrnuo na dnevni red zasjedanja, nadbiskup Vukšić je kazao: „U sjeni nesretnih događaja u Ukrajini, u ime Boga molimo da taj rat čim prije završi, da prestane ubijanje i progon ljudi i razaranje i uništavanja njihove imovine i drugih sredstava za život. A sve one, koji možda planiraju slične tragedije na drugim stranama, neka moćna Božja ruka i pravedni zakoni ovoga svijeta zaustave prije negoli na bilo koji način oni ostvare svoje zle nakane. Molimo također da trajan mir bude i u našoj domovini. I neka se sva neriješena pitanja rješavaju samo dijalogom i neka se nađe načina kako će se u njoj poštivati sva pojedinačna prava i dostojanstvo svakoga čovjeka kao i kolektivna prava i dostojanstvo svakoga naroda. Jer gaženjem bilo čijih prava sužnjevi su i oni koji su gaženi i oni koji ih gaze: jedni su porobljeni jer su im prava zakinuta a drugi su robovi vlastitih poriva da vladaju drugima i nameću im svoju volju. U tom smislu potrebno je posebice u ovom trenutku podsjetiti cijelu javnost da slobodu treba živjeti odgovorno. To je ono stanje kad je svatko poštovan i nitko nije ugrožen: ni gaženjem sa strane drugoga i vlastitim porivom da ugnjetava drugoga. Takvo stanje želimo sebi i svima oko sebe, koji su naša braća i bližnji, i u tom pravcu podržavamo sve napore“, kazao je nadbiskup Tomo.

Pozdrav u ime predsjednika i svih članova HBK uputio je biskup Radoš te se ukratko osvrnuo na događanja u Crkvi u Hrvatskoj posljednjih mjeseci napominjući da je i u Hrvatskoj protekle dvije godine društveni i crkveni život obilježila pandemija COVID-19. Podsjetio je na najvažnije naglaske sa zasjedanja HBK i pojedinih njezinih tijela Kazao je i da su, u okviru ovogodišnje Svjetske molitvene osmine za jedinstvo kršćana, hrvatski biskupi usvojili dokument pod naslovom „Poticaji i smjernice za zauzetije ekumensko nastojanje“ te da je HBK osnovala „Odbor za odnos sa Židovima i muslimanima“, usko povezan s Biskupskom komisijom za ekumenizam. Dodao je i da je Vijeće HBK za nauk vjere objavilo je krajem veljače 2022. godine dokument „Kršćanska ženidba – sakramentalnost ženidbe kršćanskih vjernika“ sa svrhom da pojasne bit i narav kršćanske ženidbe. Podsjetio je da će se ove godine održati dva značajna skupa koji su zbog pandemije bili odgođeni: Nacionalni susret hrvatskih katoličkih obitelji 21. i 22. svibnja 2022. u Ludbregu i Nacionalni susret hrvatske katoličke mladeži 17. rujna 2022. u Bjelovaru.

„Pred izazovima koje susreće čitava Europa, pa tako i Republika Hrvatska, s obzirom na sve veći broj izbjeglica koje pristižu iz ratom pogođene Ukrajine, aktivno se angažirao Hrvatski Caritas. Svojim inicijativama daje konkretnu pomoć u smještaju izbjeglica i brige oko njihovih osnovnih potreba, na raspolaganju je u koordinaciji s biskupijskim Caritasima, a u petak, 18. ožujka 2022. upućen je šleper humanitarne pomoći u Ukrajinu. Istoga dana potpisan je i Ugovor o Caritasu Katoličke Crkve u Republici Hrvatskoj između Republike Hrvatske i HBK koji su potpisali Predsjednik Vlade RH i Predsjednik HBK“, rekao je biskup Bože te poželio blagoslovljeno zasjedanje.

Biskupa Andrea je prenio pozdrave i blizinu predsjednika Talijanske biskupske konferencije kardinala Gualtiera Bassettija i talijanskih biskupa te napomenuo da dolazi „iz Toskane, iz biskupije San Miniato, s prekrasnih brežuljaka i mjesta gdje rode plodovi zemlje: grožđe, vino i ulje“. Podsjetio je da je 2007. godine sa skautima bio na desetodnevnom putovanju u Sarajevu te upoznao ratne rane, živote ljudi, probleme i strahote nedavnog rata te teškoće života Crkve. „Bila je to i prilika da se proživi iskustvo služenja s mališanima, s dječacima. Bili su to dani koje još uvijek nosim u srcu“, kazao je mons. Andrea ističući da je, „očaran Sarajevom i Bosnom i Hercegovinom“, ponovno došao 2010. godine u BiH s bogoslovima svoje rodne biskupije u kojoj je bio rektor. Govoreći o Crkvi u Italiji, kazao je da žive sinodalno iskustvo s Crkvom u cijelom svijetu te da u njihovim zajednicama raste duh zajedništva, slušanja, pažnje prema životu, sposobnosti razlučivanja što je prigoda za zajedništvo između partikularnih Crkava u BiH s biskupijama u Italiji. Zaključio je da sudjelovanje na zasjedanjima i drugim susretima doživljavaju zajednički hod kao Sinoda, između sestrinskih Crkava moleći posebno za mir u Ukrajini i na cijelom svijetu.

Biskupi će, između ostalog, saslušati izvješća pročelnika Vijeća, Komisija, Tajništva, Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine te Misijske središnjice i Papinskih misijskih djela BiH. Razgovarat će, između ostalog, i aktualnom stanju Crkve i društva u Bosni i Hercegovini.

Zasjedanje će završiti u utorak, 22. ožujka u 12 sati konferencijom za novinstvo u prostorijama Biskupskog ordinarijata u Mostaru na kojoj će uz domaćina zasjedanja, biskupa mostarsko-duvanjskog i apostolskog upravitelja trebinjsko-mrkanskog mons. Petra Palića sudjelovati i novoizabrani predsjednik BK BiH. (kta)

 

Radio Marija

01:15 Glazba
02:15 Krunica - Žalosna otajstva
02:40 Glazba
03:30 Čitamo knjigu - Fanija Jelinčić: Riznice srca

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Studeni 2019
P U S Č P S N
1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.