Podjela paketa Caritas Bozic 15122021 001

S obzirom na aktualnu humanitarnu situaciju uzrokovanu ruskom agresijom i ratom u Ukrajini, Varaždinska biskupija osigurala je i ponudila smještaj izbjeglicama iz Ukrajine u prostorima u biskupijskom vlasništvu i vlasništvu župa Varaždinske biskupije. U opremanje tih prostora za dolično stanovanje i sve potrebno za prihvat izbjeglica, osim nacionalnog Caritasa, uključio se i biskupijski Caritas na čelu s njegovim ravnateljem Antom Šolom.

"Na poziv biskupa, organizirali smo se, obišli prostore koje su župnici i biskupija stavili na raspolaganje i mi smo, hvala Bogu pripremili na nekoliko lokacija smještaj za ljude koji će doći. U Mačkovcu je već osam osoba: 3 žene i petero malodobne djece od godinu i 4 mjeseca do 10 godina starosti.", rekao je Šola.

Caritas je u Mačkovcu osigurao nove kuhinjske aparate, perilicu i štednjak. Odvezli su i sve higijenske potrepštine te će nastaviti odvoziti i hranu i sve ono što će u narednom vremenu biti potrebno. No, tako djeluje i sa svojim djelovanjem će nastaviti Caritas Varaždinske biskupije i u svim drugim župama koje svoja vrata otvaraju izbjeglicama iz Ukrajine. Za sad su to Druškovec, Radovan, Mačkovec, Donji Kraljevec, Lepoglava, Vrbno, Budrovac i Sigetec.

"Tu smo već organizirali i krevete i sve ono što je potrebno, kao i novu posteljinu. Također, i župnici su se uključili.", istaknuo je Šola.

sola screenshot izbjeglice ukrajina

No, za prikladan smještaj pristiglih izbjeglica, ali i za hranu, najnužnije životne potrepštine, kao i sve ostalo bit će potrebno i dalje se pobrinuti. Određena sredstava već jesu na raspolaganju Caritasu Varaždinske biskupije, određena osiguravaju i nastavit će osiguravati i darovatelji, no javila se potreba da se osnuje i fond iz kojega bi se financirala nužna interventna pomoć za sve što je izbjeglicama iz Ukrajine potrebno u ovim prvim trenucima njihova prihvata u Varaždinskoj biskupiji.

"Pohvalio bih isto biskupiju koja je odmah reagirala i biskup je posebno fond osnovao od 100 000 kuna gdje mi imamo na raspolaganju i već smo jedan dio utrošili na ovo što sam rekao, da bismo osposobili prostore da ljudi imaju dostojanstveno boravište." poručio je Šola.

U svrhu osnivanja tog fonda Varaždinska biskupija uplatila je na račun biskupijskog Caritasa početni iznos od 100 000 kuna u dogovoru s Biskupijskom ustanovom za uzdržavanje klera i drugih crkvenih službenika.

Ipak, vrijeme je ovo kad je svaka pomoć potrebna te Šola poziva sve ljude dobre volje da se uključe, da pomognu u prehrambenim artiklima, u higijenskim potrepštinama, ali i volontiranjem. To će biti potrebno u župama, ali i u Caritasovoj pučkoj kuhinji u Varaždinu budući da se planira priprema toplih obroka koji će se prevoziti na neke župe u okolici Varaždina.

"I, možda će izgledati da često sada u ovim zadnjim godinama prikupljamo. Ali ne smijemo reagirati: 'gledajte, opet.', nego 'ja sam pozvan i mogu učestvovati s toliko.'. Dakle, nije bitna količina, nego moj doprinos u onome što ja mogu i zahvaljujem svima koji su spremni se priključiti. A također pozivam i one kroz ove godine u karitativnom radu koji zaista se mogu priključiti, a nisu se priključili, ja ih pozivam da budu i da osjete tu radost u srcu kada daju drugome." zaključio je naš razgovor ravnatelj Caritaasa Varaždinske biskupije Ante Šola.

Izvor: varazdinska.biskupija

Tekst: Iva Kuzmić
Fotografije: Siniša Conar

Radio Marija

22:40 Glazba
23:00 Molitva - Povečerje
23:10 Glazba
23:15 "Riječ o riječi" - duhovni poticaji za svaki dan

FREKVENCIJE

Zagreb: 96,4 MHz i 106,8 MHz

Virovitica: 88,3 MHz

Split: 97,2 MHz

Vinkovci - Vukovar: 91,6 MHz

Opatija - Rijeka: 88,8 MHz

Varaždin - Čakovec: 96,5 MHz

Satelit: EUTELSAT 16E, 11595 MHz

Za slušatelje u SAD-u 1.712.832.8487

Duhovni kutak

Litanije Imena Marijina

Litanije Imena Marijina Gospodine, smiluj seKriste, smiluj seGospodine, smiluj se Kriste, čuj nasKrist, usliši nas Sine Marijin, čuj nasSine...

Opširnije...

Molitvene nakane

„Zahvaljujemo uvijek Bogu za sve vas i bez prestanka vas se sjećamo u svojim molitvama“ (1 Sol 1,2). Svakog dana uključujemo vaše nakane u molitvu krunice koju zajedno molimo svakim danom u 15:15. Svoje nakane i želje možete nam poslati ovdje.

world-family.png

Rujan 2024
P U S Č P S N
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

FG-TAB.png

Logo

UDRUGA RADIO MARIJA

Kameniti stol 11

10000 Zagreb Croatia

Ured: +385 1 23 27 100

Program: +385 1 23 27 777; 099 502 00 52

Redakcija: +385 1 2327000

E-pošta: info@radiomarija.hr

Copyright © Radio Marija 1997-2023

Design and development

Radio Marija

Udruga Radio Marija neprofitna je, nevladina i nepolitička građanska udruga, osnovana u Hrvatskoj godine 1995. Prvi inicijativni odbor nastao je u krilu Pokreta krunice za obraćenje i mir, a uoči osnutka uspostavljena je i suradnja s Radio Marijom iz Italije. Ideja i prvo ostvarenje Radio Marije počinje 1983. u župi Erba na sjeveru Italije. Radio Marija se postupno širi i uskoro obuhvaća cijeli talijanski nacionalni prostor.

Nakon toga osnivaju se i uspostavljaju udruge i radijske postaje s imenom Radio Marija u četrdesetak zemalja, počevši od Europe, obiju Amerika, Afrike, pa sve do Filipina na drugome kraju azijskoga kontinenta. Sve su nacionalne udruge utemeljene autonomno u svojim zemljama, a međusobna se povezanost ostvaruje preko zajedničke krovne udruge pod imenom Svjetska obitelj Radio Marije (World family of Radio Maria). WFRM utemeljilo je sedam članica, među kojima je i hrvatska Udruga Radio Marija.